Bývalo jich 30 tisíc, teď zbývá zlomek. Přesto telefonní budky ještě nejsou zcela na odpis

Za posledních sedm let klesl v Česku počet telefonních budek více než o dvě třetiny. Přesto ještě existují, nejvíce jich je v malých obcích, kde není dostatečně silný mobilní signál. Narazit na ně lze i v centrech velkých měst na turistických místech. Celkově mizí telefonní automaty kvůli nedostatečným počtům hovorů i kvůli vandalům. Ty, které ještě existují, jsou ve srovnání s minulostí velmi pokročilé – umí poslat i SMS nebo e-mail.

Na přelomu tisíciletí mohli lidé míjet telefonní budky skoro na každém rohu. Tehdy jich v Česku bylo asi 30 tisíc. V roce 2012 již klesl jejich počet zhruba na 16 500 a teď jich zbývá necelých pět tisíc. V tomto počtu jsou jednak klasické budky, jednak samostatné přístroje umístěné například ve veřejných budovách.

Telefonní automaty se postupně ruší, protože je lidé nevyužívají. „V loňském roce jsme na území celé republiky zrušili více než dva tisíce automatů. Snižování počtu je v dnešní době, kdy téměř každý vlastní mobilní telefon a budku má pouze jako náhradní řešení v případě, že ho ztratí nebo se mu vybije, poměrně přirozené,“ vysvětlila mluvčí společnosti O2 Lucie Jungmannová.

„Telefonní automaty provozujeme hlavně v obcích do 700 obyvatel a tam, kde není dostatečně silný mobilní signál. Takových automatů je zhruba polovina,“ doplnila mluvčí.

Nejvytíženější jsou budky v centrech větších měst, na nádražích a na turisticky exponovaných místech. 

Kromě toho, že lidé už z budek tolik netelefonují, jsou důvodem k rušení i vysoké náklady na údržbu a vandalové. „Nejčastěji se podobně jako v pohádce o Machovi a Šebestové setkáváme s utrženými sluchátky. Proto náklady na opravu raději investujeme například do modernizace využívanějších automatů. Měníme je za ty, které umožňují kombinované varianty plateb, a to mincemi i kartou. Budky v dnešní době umějí také posílat SMSky a e-maily,“ popsala Lucie Jungmannová.

Z přístřešků, kde již telefony nejsou, se často stávají takzvané knihobudky. Jde o veřejné knihovničky, kam mohou lidé donést knihu, kterou by jinak vyhodili, nebo si naopak nějakou mohou vzít. V Česku mohou lidé využít více než 40 knihobudek. Jen za rok 2018 jich vzniklo 18.