Bouřky budou ojedinělé, mohou se ale vyskytnout téměř v celé zemi

Silné bouřky se mohou odpoledne vyskytnout ve většině republiky kromě jižní Moravy. Český hydrometeorologický ústav upřesnil svoji původní výstrahu, která se týkala úplně celého území. Ujistil zároveň, že silné bouřky budou ojedinělé a zasáhnou jen malé oblasti.

„Bouřky se mohou vyskytnout téměř kdekoli na území České republiky, ale jen lokálně, na malém území. To znamená, že většina lidí se s bouřkou dnes nesetká,“ zdůraznili meteorologové. Jejich výstraha bude platit od dvou hodin do půlnoci.

Po upřesnění se výstraha již netýká jihu Moravy – zhruba oblasti, kde naopak výstraha na silné bouřky platila v sobotu. V Čechách, Slezsku a na střední a severní Moravě hrozí při bouřkách také přívalový déšť, mohou také padat kroupy.

Hrozí zatopení sklepů, podjezdů či podchodů a dalších nízko položených míst. Mohou se také vyskytnout nárazy větru, při kterých by se mohly lámat větve. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

V sobotu platila výstraha na bouřky na jihu Moravy, škody ale počasí napáchalo spíše na severu Čech, i když jen malé. Podle meteorologů zasáhlo osadu Valtířov na Ústecku slabé tornádo. Starostka Zuzana Mendlová (Nezávislí pro V. Březno – Valtířov) ale ujistila, že po něm zůstaly jen poničené betonové kostky na chodníku.