Babiš nám sebral téma, účast v jeho vládě je pro nás handicapem, říká neúspěšný kandidát ČSSD

Radek Hlaváček (ČSSD): Účast ve vládě je pro nás handicapem (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie měla dobrá témata, ale neuměla je vysvětlit voličům a dostatečně se odlišit od ostatních stran. Myslí si to Radek Hlaváček, neúspěšný kandidát do Evropského parlamentu a trojka na kandidátce ČSSD, která se se ziskem 3,95 procenta do europarlamentu nedostala. Kritizuje také, že si „jejich“ téma dvojí kvality potravin těsně před volbami přisvojil Andrej Babiš. Příčinu špatného volebního výsledku vidí i ve vládním angažmá sociální demokracie.

„Témata kampaně nebyla zvolena špatně, nicméně nebyla akcentována témata, která by sociální demokracii odlišila. Dvojí kvalitu potravin si holt přisvojil Andrej Babiš, byť do naší země tu dvojí kvalitu dodává, třeba salámy. Je to trošku absurdní,“ řekl Hlaváček.

Podotkl, že dvojí kvalitě potravin se věnovala už od roku 2011 sociálnědemokratická europoslankyně Olga Sehnalová a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se jej chopil až v závěru letošní předvolební kampaně. Firmy z koncernu Agrofert, který patří do Babišova svěřenského fondu, přitom podle politika samy dodávají některé výrobky v odlišném složení na český a například německý trh.

Výsledky ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v letech 2014 a 2019
Zdroj: ČT24/ČSÚ

„Kvalita potravin se hodila, bylo to vhodně zvolené téma, co do práce dosavadních europoslanců kvalitně a odborně odvedené. Ale bohužel voliči to neocenili, nedokázali odlišit sociální demokracii od ostatních stran, když si dvojí kvalitu potravin vzaly všechny strany. To je na zamyšlení, je to chyba sociální demokracie a my se z toho budeme snažit poučit. Rázná politická akce je podle mě jedinou odpovědí na ten neúspěch,“ míní Hlaváček.

Odpovědí sociální demokracie by podle něj měla být daleko radikálnější politika a větší důraz na další témata, například na dostupnost bydlení, která je stále větším problémem v Česku i v řadě dalších evropských zemí.

„Výsledek se dal předpokládat“

Hlaváček uznává, že v ČSSD vládla už před vyhlášením výsledků voleb skeptická atmosféra. Vedení strany uvádělo, že by za úspěch považovalo získání jednoho mandátu. Dosud přitom ČSSD měla v europarlamentu čtyři zástupce.

„Já jsem dva měsíce kampaně strávil na ulici. Samozřejmě jsem vnímal reakce voličů a musím říct, že se dal výsledek předpokládat co do reakcí na naše témata. Ale upřímně řečeno, moje generace dědí odkaz minulosti sociální demokracie a ten skutečně nezvládne nové vedení – které je velmi kvalitní – vyřešit nebo smazat za tři měsíce od sjezdu. Je to na dlouhou práci, na zamyšlení se nad identitou sociální demokracie, nad jejím programem i vizí. Chybí vize i schopnost odpoutat se od minulosti,“ domnívá se.

Hamáček: Výsledek je tvrdá rána, nepodařilo se probudit vnitřní sílu ČSSD (zdroj: ČT24)

Babiš jako handicap

Účast ČSSD v koaliční vládě s hnutím ANO za jednoznačnou nevýhodu nepovažuje. Podle něj dala šanci vyrůst novým tvářím strany, například Janě Maláčové nebo Tomáši Petříčkovi.

„Na druhou stranu vláda s trestně stíhaným premiérem, vláda, proti které se demonstruje v ulicích, není samozřejmě příležitost k tomu, abychom získali protestní hlasy voličů. Vládní angažmá je handicapem. A vládní angažmá s hnutím ANO a Andrejem Babišem je samozřejmě ještě o něco větším handicapem,“ tvrdí Hlaváček.

Podle něj to však není důvod, aby ČSSD z vlády odcházela. „Negativní výsledek voleb nemůže být pro státotvornou stranu, jako je sociální demokracie, sám o sobě důvod, aby rozbíjela vládu, protože i politická stabilita na vládní úrovni je určitou hodnotou. Ale bude to předmětem diskuse a musíme si vyhodnotit, zda nám vládní angažmá přináší ty body, které jsme od toho čekali,“ dodává.