Aby úhrady pokryly skutečné náklady. Zdravotnická zařízení chtějí víc peněz za následnou péči

Události: Zvýšení úhrad za následnou péči (zdroj: ČT24)

Nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných i rehabilitační ústavy chtějí víc peněz za péči, kterou poskytují chronicky nemocným. Aktuálně o tom vyjednávají s pojišťovnami. Požadují, aby úhrady za takzvanou následnou péči odpovídaly skutečným výdajům. Aktuálně v průměru tratí na pacienta a den 300 korun.

Nohu si Olga Bašková vážně poranila během stěhování, chůze tak teď pro ni je rehabilitací po úrazu. „Chtěla jsem jenom posunout o dva metry knihovnu a ona mě tím nahnutím zavalila,“ vzpomíná.

Po akutním ošetření ji lékaři přeložili na oddělení následné péče. Celkem tam strávila šest týdnů – pro nemocnici ztrátových. Úhrady od zdravotních pojišťoven na provoz těchto oddělení podle asociací nepokrývají skutečné náklady. Průměrně chybí tři stovky na pacienta za den.

Nemocnice obvykle ztrátu pokryjí z provozu ekonomicky výnosnějších oddělení. Podle ředitelů by se ale tyhle rozdíly měly narovnat. „Abychom se nemuseli pořád dívat na to, že tady máme pět nelukrativních, ztrátových oborů a čím je uživíme,“ vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček.

Výdaje rostou rychleji

V menších zařízeních, která se na následnou péči specializují, ztrátu obvykle řeší doplatky od pacientů. Výdaje na jejich pobyt teď rostou rychleji než dřív – hlavně kvůli vyšším cenám energií i potravin.

„Projevuje se to mimo jiné tím, že je nedostatek personálu a také se nemůžou dělat opravy nebo údržba tak, jak by bylo potřeba,“ vypočítává místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.

Zdražily ale i medicínské náklady. Třeba za zdravotnický materiál teď nemocnice a zařízení následné péče platí o třetinu víc než před pěti lety. „Už by se z toho rádi všichni otřepali, jeli v normálu, tahle situace to nedovoluje,“ dodává Fiala.

„Úhrada by vždycky měla pokrývat náklady. To je logické. Tam došlo k určitým nerovnostem v době covidu. Já předpokládám, že dohodovací řízení dobře dopadne,“ věří ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Víc peněz by podle něj měly pojišťovny v příštím roce vyplácet třeba také za péči o děti nebo za služby na pohotovostech.