Předvolební jízda Zemanovým mužům na Zlínsku nepomohla. Jejich strana tam ve volbách propadla

Velké emoce u části veřejnosti ve Zlínském kraji vzbuzovala těsně před krajskými volbami cesta prezidenta Zemana na Zlínsko. Za Stranu práv občanů tam kandidovali tři muži z prezidentova nejbližšího okolí. Zemanův kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a vedoucí oddělení vnitrostátních cest Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš. Cestu naplánoval právě Vladimír Kruliš, který je lídrem kandidátky Strany práv občanů na Zlínsku.

„Podle prezidentova tajemníka pro cestování Vladimíra Kruliše, který je tady shodou okolností lídrem Strany práv občanů, je to prý absolutní náhoda, která nemá nic společného s volbami,“ říká v reportáži Reportérů ČT písničkář a aktivista Zbyněk Horváth. „My tomu ale moc nevěříme.“

„Pan prezident se řídí svým časovým programem. Jak víte, minulý týden byl na Rhodu, předtím ve Spojených státech amerických. Jeho program je tedy velmi napjatý a je složité tam najít tři dny, aby byly v jednom kuse,“ argumentoval v reportáži Vladimír Kruliš. „Nehledejme v tom žádné zvláštnosti.“

Nejedlý: Termín? Dříve než volby

„U pana Kruliše bych v téhle záležitosti viděl spíš etický než zákonný střet zájmů. Není úplně standardní, aby úředník prezidentské kanceláře, který připravuje tuzemské cesty prezidenta, z toho zároveň těžil pro podporu kandidátky strany, kterou vede,“ míní politolog Metropolitní univerzity v Praze Petr Just. „Myslím si, že ta prezidentova cesta měla podprahově propagovat Stranu práv občanů a její kandidáty.“

Kromě Vladimíra Kruliše se na spodních místech kandidátky SPO ve Zlínském kraji objevila také jména prezidentova ekonomického poradce Martina Nejedlého a kancléře Vratislava Mynáře. „Nemyslím si, že by cesta měla být spojena s krajskými volbami. Tenhle termín byl určen daleko dříve než termín voleb. Takže já bych to rozhodně neslučoval,“ sdělil poradce Nejedlý.

„Já zastávám funkci prezidentova kancléře a jsem tady na návštěvě, která je každý rok stejná ve stejném termínu,“ řekl kancléř Mynář. „Jenom mně připadá, že Českou televizi nebo někoho jiného to napadne, když se to někomu hodí.“

Analytik společnosti Median Daniel Prokop však nepochybuje o tom, že prezidentská cesta do Zlínského kraje byla spojená s kampaní. Podle něj není náhoda, že zrovna si vybrali kraj, ve kterém kandiduje Strana práv občanů samostatně, a vybrali si ho pár dnů před volbami. „Nepochybně to byl záměr podpořit Stranu práv občanů ve Zlínském kraji,“ míní Daniel Prokop.

Mynářova prověrka

„Kdyby jel Miloš Zeman do Zlínského kraje po volbách, jistě by to v jeho harmonogramu žádné zásadní narušení nezpůsobilo,“ souhlasí s analytikem také sociolog Kamil Švec z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy, který připomněl, že největším problémem Vratislava Mynáře je chybějící bezpečnostní prověrka.

Žádost o udělení prověrky na stupeň přísně tajné podal Mynář až po devíti měsících ve funkci kancléře v roce 2013. O dva roky později Národní bezpečnostní úřad oznámil, že Mynářovi prověrku neuděluje. Přes veškerá původní prohlášení Miloše Zemana, že bez této prověrky bude muset ze své funkce odejít, však Vratislav Mynář kancléřem zůstává.

Další z kandidujících Martin Nejedlý se v okolí prezidenta oficiálně pohybuje už čtyři roky. V roce 2012 byl jedním ze sponzorů jeho prezidentské kampaně. Potom si ho Miloš Zeman vybralo jako svého poradce a například loni se účastnil setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Martin Nejedlý působil nějakých deset let v Rusku, kde pracoval, a není dodnes moc jasné, čím se tam zabýval, jaké tam měl vazby a na koho byl napojen. Jisté je, že tam navázal kontakt s lidmi okolo skupiny Lokoil, kterou pak zastupoval v Česku. Nicméně tahle část jeho minulosti je nejasná, a proto bývá často nazýván možným bezpečnostním rizikem pro stát,“ komentuje postavu Martina Nejedlého reportérka Eliška Bártová z redakce webu Hlídací pes.

Zlínští aktivisté připravili v době Zemanovy cesty protestní shromáždění s transparenty, na kterých prezidentovi vytýkali některé jeho činy a jednání v minulosti. Například podporu lídrovi protiislámského hnutí Konvičkovi, vulgární vyjadřování v přímém rozhlasovém přenosu nebo třeba veřejně deklarované proruské a proputinovské postoje.

Lžete, obvinil Zeman aktivistu

„Zastupuji skupinku s těmi transparenty. Jedná se o třicet případů Miloše Zemana, o kterých si myslíme, že jste udělal nějaký přešlap,“ uvedl na shromáždění na Zemanovu adresu aktivista Tomáš Pasterný z Občanského sdružení Zlínská křižovatka. „Myslíte si, že je rolí prezidenta účastnit se před volbami kampaní?“ zeptal se během shromáždění Miloše Zemana. 

Reportéři ČT: Zemanova spanilá jízda Zlínským krajem (zdroj: ČT1)

„Pan hejtman, který mne celé tři dny doprovází, může potvrdit, že jsem během jediného setkání nevyslovil jméno jakékoli politické strany nebo hnutí, které bych v těchto krajských volbách podpořil,“ odpověděl prezident. „Kdybyste mi dokázal jedinou větu, jediné slovo, dal bych vám za pravdu. Takto tvrdím, že lžete.“

Podle politologa Petra Justa však všichni tři muži, kolem prezidenta Zemana, kteří kandidovali ve Zlínském kraji, byli součástí doprovodu Miloše Zemana při návštěvách v jeho nebližším okolí a vznikla vizuální propojení tří konkrétních kandidátů, v konkrétním kraji s osobou Miloše Zemana.

„Jako prezident by si Miloš Zeman mohl dovolit veřejně říct, že jede do Zlínského kraje podpořit své lidi, tak bych to bral a zdálo by se mi to férovější, než když řekne, že je to náhoda,“ uvedl lídr lidovců na Zlínsku a starosta Vsetína Jiří Čunek.

Lídr Strany práv občanů Vladimír Kruliš z prezidentovy kanceláře v den voleb Reportům ČT řekl, že výsledky jeho strany na Zlínsku budou velmi dobré. Jenže ani společná cesta s Milošem Zemanem těsně před volbami straně na Zlínsku nepomohla. SPO získala kolem dvou procent hlasů a její kandidáti se tedy do krajského zastupitelstva nedostali.