Vědci popsali, která psí plemena se dožívají nejvyššího věku

Podle nové studie zveřejněné v časopise Scientific Reports mají Jack Russell teriéři a jorkšírští teriéři nejvyšší průměrnou délku života ze všech psích plemen ve Velké Británii. Naopak plemena s nejkratší dobou života jsou francouzští buldočci a mopsi.

Skupina britských vědců provedla analýzu dat z databáze, která sleduje úmrtí psů v zemi. Za období let 2016 až 2020 eviduje 30 563 uhynulých zvířat. Ve své analýze následně popsali očekávanou dobu dožití osmnáct nejrozšířenějších plemen v Británii.

Ukázalo se, že nejvyšší očekávanou délku života při narození měli Jack Russell teriéři (12,72 roku), následovaní jorkšírskými teriéry (12,54 roku), border koliemi (12,10 roku) a špringršpaněly (11,92 roku).

Horizont ČT24: Psí hledač min (zdroj: ČT24)

Naopak nejnižší očekávanou délku života při narození měli francouzští buldočci (4,53 roku). To je přibližně o tři roky méně než u ostatních psích brachycefalických plemen, tedy u psů s plochým čumákem. Výrazně déle angličtí buldoci (7,39 let) a mopsi (7,65 let). Autoři se domnívají, že tato extrémně krátká očekávaná délka života je zřejmě důsledkem řady zdravotních potíží, jež se u těchto plemen vyskytují.

Očekávaná délka dožití u různých psích plemen
Zdroj: Scientific Reports

Samci versus samice

U všech zkoumaných plemen také platilo další pravidlo: samci psů žili kratší dobu než samice. Průměrný pes se dožívá 11,1 roku, což je o čtyři měsíce méně než u fen. Psi, kteří byli kastrováni, měli vyšší průměrnou délku života (11,98 roku u fen a 11,49 roku u psů) než ti, kteří kastrováni nebyli (10,50 roku u fen a 10,58 roku u psů).

Autoři zatím nemají dost silné důkazy, v čem spočívá výhoda kastrace – zatím pracují s hypotézou, že sama o sobě vliv nemá. Může ale souviset s tím, že svá zvířata obecně kastrují zodpovědnější majitelé, tedy lidé, kteří pak svým psím společníkům zajistí kvalitnější životní podmínky, potravu nebo zdravotní péči.

Autoři tvrdí, že jejich práce nyní umožňuje sledovat očekávanou délku života psů v různém věku, podobně jako se to dělá u lidí. Může zlepšit předpovědi pro různá plemena ve Spojeném království a obecně i ve světě. Mohlo by to mít i další praktické přínosy, například pomoci psím útulkům přesněji odhadnout zbývající délku života psa při jeho navrácení do útulku.