Dvě stovky Čechů se chtějí stát evropskými astronauty. Hledá se i zájemce s postižením

Události: Evropa vybírá svoje astronauty (zdroj: ČT24)

Astronautem Evropské kosmické agentury (ESA) se touží stát bezmála 22 600 lidí. Vyplývá to ze zprávy, kterou agentura zveřejnila po skončení lhůty pro podávání přihlášek. Počet kandidátů je zhruba 2,5krát vyšší než při posledním náboru v roce 2008 a vzrostl i počet žen, které mají o jedinečnou pozici zájem. ESA se přihlásily i přes dvě stovky Čechů.

Na pozici se mohli od konce března po prodloužení termínu až do minulého pátku hlásit občané všech členských států ESA. Výběrové řízení je šestikolové a nová sestava vesmírného sboru tak bude známá nejdříve na konci příštího roku. Agentura hledá čtyři až šest stálých astronautů a dalších 20 záložníků.

„Být astronautem je práce snů,“ uvedl generální ředitel agentury Josef Aschbacher, podle kterého proto musí uchazeči počítat s velkou konkurencí.

Čtyřiatřicetiletý František Mach pracuje na Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity a chtěl by se stát příštím českým astronautem. Věří, že má ESA co nabídnout. „Doufám, že to bude kromě mé akademické kariéry i moje sportovní příprava –⁠ závodně se věnuji triatlonu,“ uvedl. „Tím pádem jsem snad připravený, abych uspěl při výběru,“ dodal.

Celkem se ESA letos přihlásilo 22 589 lidí, z toho 5419 –⁠ 24 procent –⁠ žen. Při posledním výběrovém řízení v roce 2008 se přihlásilo 8413 kandidátů, 15 procent z nich tvořily ženy. V současnosti má ESA jedinou astronautku –⁠ Italku Samanthu Cristoforettiovou.

Nejvyšší zájem měli o pracovní místo Francouzi, kterých se přihlásilo 7131. Z Česka se o práci uchází 165 mužů a 37 žen.

Co je třeba splnit, aby se člověk stal astronautem

Kandidáti na astronauty musí mít nejméně magisterský titul v oboru přírodních či výpočetních věd, matematice nebo dalších technických oborech. Požadavky jsou i na výšku a uchazeče limituje věk –⁠ musí být mladší 50 let.

Výrazně výběr ovlivní také to, jak moc daný stát přispívá na chod ESA –⁠ pro českého zájemce bude výše českého příspěvku spíše handicapem.

Dalších více než 200 lidí se přihlásilo na novou pozici astronauta s fyzickým postižením. Kandidát z Česka mezi nimi není.