Muskova satelitní síť Starlink pokryje celý svět už na podzim

Satelitní síť americké společnosti Starlink bude mít zhruba v září celosvětové pokrytí. Společnost pak ale ještě bude muset získat povolení regulačních úřadů, aby mohla poskytovat internet v jednotlivých zemích.

Na internetové prezentaci to v úterý řekla ředitelka společnosti Gwynne Shotwellová. Starlink spadá pod soukromou vesmírnou společnost SpaceX amerického podnikatele Elona Muska.

„Úspěšně jsme vypustili zhruba 1800 satelitů, a jakmile se všechny tyto satelity dostanou na svou provozní oběžnou dráhu, budeme mít nepřetržité celosvětové pokrytí,“ uvedla Shotwellová na konferenci věnované technologiím. „To by mělo být někdy kolem září,“ pokračovala. „Pak nás ale čeká práce ohledně regulace, abychom se dostali do každé země a získali povolení k poskytování telekomunikačních služeb,“ řekla také na konferenci, kterou organizuje australská finanční skupina Macquarie.

Společnost Starlink plánuje rozmístit celkem dvanáct tisíc satelitů zhruba za deset miliard dolarů (214,4 miliardy korun). Služby ve zkušebním režimu nyní poskytuje v jedenácti zemích, uvedla Shotwellová.

Musk v květnu oznámil, že satelitní síť na nízké oběžné dráze Země obdržela více než půl milionu předběžných objednávek. S uspokojením poptávky firma žádné technické problémy neočekává.

Americká Federální komise pro spoje (FCC) letos schválila plán firmy SpaceX vypustit některé satelity na nízkou oběžnou dráhu, aby mohly poskytovat vysokorychlostní internet těm, kteří k němu nemají dosud přístup. Starlinku u malých satelitů konkuruje čím dál více společnostní, například Kuiper spadající pod Amazon, britský OneWeb či americká Blue Canyon Technologies.