Mohou se kombinovat dvě různé vakcíny proti covidu? Výsledky první studie budou v květnu

Svět řeší, jestli je možné kombinovat různé druhy vakcín. Řada zemí o tom uvažuje, ale zatím chybí studie, které by potvrdily účinnost a bezpečnost. Řada expertů proto před tímto řešením varuje.

Francie a Německo minulý týden uvedly, že lidem mladším 60 let nabídnou vakcíny na principu mRNA vyvinuté společnostmi BioNTech/Pfizer a Moderna pro druhou dávku poté, co nedoporučily této skupině očkování vakcínou AstraZeneca.

Kvůli obavám ze vzácných krevních sraženin řada lidí očkování touto vakcínou odmítá, proto se stále více zemí zabývá tím, zda jde pro druhou dávku jiná vakcína využít.

Podobný problém řeší v současné době i Čína – ta zase přišla s nápadem používat různé vakcíny z jiného důvodu: chce zvýšit jejich účinnost v souvislosti s obavami, že její domácí vakcíny nejsou příliš účinné.

Kombinace vakcín se zkoušely i u jiných nemocí včetně malárie a HIV, kdy se imunizace neukázala jako příliš účinná. Vzhledem k tomu, že se většina schválených vakcín proti covidu-19 ukázala jako vysoce účinná, většina vlád doporučuje, aby se lidé drželi režimů testovaných v klinických zkouškách, dokud nebudou k dispozici další poznatky.

První studie, která se kombinaci vakcín věnovala, má být hotová v květnu.

Britové už testují

Největším výzkumem, který se věnuje možnosti kombinovat různé druhy vakcín, je britská studie Com-Cov, zahájená v únoru. Jejím cílem je prozkoumat střídání dávek vakcín AstraZeneca a Pfizer pro první a druhou dávku. V polovině dubna se vědci rozhodli tento výzkum rozšířit i na očkovací látky Moderna a Novavax.

Tato studie zkoumá, jestli míchání vakcín může poskytnout širší a (nebo) dlouhodobější imunitu proti novému koronaviru a jeho novým variantám a současně státům nabídnout větší flexibilitu při podávání vakcín.

Matthew Snape, docent pediatrie a vakcinologie na Oxfordské univerzitě, který je hlavním řešitelem této studie, řekl: „Tato i původní studie Com-Cov se zaměřuje na zkoumání, zda lze více dostupných vakcín proti covidu-19 používat flexibilněji, přičemž pro první a druhou dávku se používají různé vakcíny. Pokud prokážeme, že tyto smíšené režimy vyvolávají imunitní reakci, která je stejně dobrá jako standardní schémata, a bez výrazného zvýšení reakcí na vakcínu, umožní to potenciálně většímu počtu lidí rychleji dokončit očkování proti covidu-19.“

„Současně by to dodalo očkovacímu systému větší robustnost pro případ, že by dodávky některé z používaných vakcín v budoucnosti z nějakého důvodu vypadly,“ dodal.

Dobrovolníci, kteří se výzkumu zúčastní, by měli dostat všechny možné kombinace zmíněných očkovacích látek, vědci pak budou sledovat, jak se bude jejich imunita vyvíjet – a to jak v běžném životě, tak při analýze jejich protilátek vystavených viru v laboratorním prostředí. Pro každou jednotlivou kombinaci bude v programu 175 osob.

Výsledky druhé části studie budou k dispozici v červnu nebo červenci, přičemž první část (jen kombinace Pfizeru a AstraZenecy) by měla dodat výsledky už příští měsíc. 

Podle britského vakcinologa bude zřejmě kombinování vakcín proti covidu v budoucnu běžné – nikoliv v rámci prvního očkování, ale v případech přeočkování: „Prakticky to tak asi bude muset být, protože jakmile dokončíte očkování dvěma dávkami Moderny, Pfizeru nebo AstraZenecy, v budoucnu bude dost obtížné zaručit, že dostanete znovu stejný typ vakcíny.“

Český pohled

Před kombinováním různých typů očkování při prvním očkování varuje český vakcinolog Roman Chlíbek. „Je to zcela netradiční řešení, které se doposud nepoužívalo a do budoucna ani snad používat nebude. Používáme očkování od různých výrobců pro různá přeočkování – například u klíšťové encefalitidy“, uvedl předseda České vakcinologické společnosti.

Současná situace ohledně očkování proti covidu-19 je podle něj jiná: „Kombinovaly by se různé typy vakcín na odlišném principu,“ vysvětlil Chlíbek.

Řešení, kdy by se kvůli obavám třeba z vakcíny AstraZeneca pro druhou dávku použila jiná očkovací látka na jiném principu, pokládá za neuvážené. „Věřím, že je lepší používat to, co máme vyzkoušené,“ dodal.

Studio ČT24: Vakcinolog Chlíbek o vakcínách proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Něco jiného je ale podle něj dodatečné přeočkování, které zřejmě bude zapotřebí v budoucnosti kvůli vzniku variant covidu, které se naučí imunitu z očkování nebo prodělané nemoci obcházet: „Jakmile za sebou budu mít základní očkování, myslím, že bude možné použít jiný druh vakcíny pro přeočkování,“ uzavřel Chlíbek.