Roušky a omezené stýkání mohou předejít statisícům úmrtí, tvrdí americký institut

Do konce letošního roku lze v celosvětovém měřítku zabránit 770 tisiců úmrtí na covid-19. To ale jen v případě, že se budou dodržovat prověřená ochranná opatření, jako je nošení roušek a udržování sociálního odstupu. V globální projekci vývoje pandemie koronaviru to uvedl Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IMHE) při Washingtonské univerzitě v americkém Seattlu.

Americký institut vypracoval tři scénáře možného vývoje. Nejhorší situace nastane, když se roušky budou nosit jako dosud a vlády budou nadále zmírňovat požadavky na dodržování odstupu. Do konce roku by tak mohly zemřít až čtyři miliony lidí.

V příznivější variantě je tento údaj poloviční, tedy dva miliony mrtvých. To ale podle IHME jen za předpokladu, že se budou roušky nosit všude a vlády budou vynucovat odstup, jakmile bude denně umírat více než osm lidí na milion občanů.

Nejpravděpodobnějším scenářem institutu ale je, že zemře do konce roku 2,8 milionu lidí – tato varianta počítá s tím, že zůstanou stejná uvolňovací pravidla jako dosud a stejný rovněž bude i výskyt roušek. 

Úmrtí podle studie přibudou v prosinci

Koronavirus se dosud šířil podle sezonních vzorců podobných jako u zápalu plic. Pokud tomu tak bude i nadále, pak je třeba na konci podzimu a v zimních měsících očekávat zvýšení případů v zemích na severní polokouli. „Zejména lidé na severní polokouli musejí být s blížící se zimou opatrní, protože případů covidu-19 bude za chladného počasí více, stejně jako zápalu plic,“ řekl šéf IHME Christopher Murray. 

Podle něj můžeme očekávat „smrtící prosinec“. Nárůst úmrtí na covid-19 podle predikcí bude v tomto měsíci zejména v Evropě, ve Střední Asii a ve Spojených státech. „Věda hovoří jasně a důkazy jsou nezvratné. Přenosu viru napomáhá bránit nošení roušek, dodržování odstupu mezi lidmi a omezení shromažďování,“ shrnul Murray. 

Murray doporučil poučit se ze zemí, kde se podařilo virus zvládnout, a varoval před strategií „kolektivní imunity“. Právě nejhorší ze scénářů odráží situaci, kdy země připustí nákazu velké části populace, což podle něj povede k velkému počtu úmrtí.