Výzkum spermií vyvedl vědu po tři sta letech z omylu

Mezinárodní vědecký tým nově popsal, jak se pohybují spermie. Díky špičkovému vybavení experti ukázali, že tento pohyb je úplně jiný, než se doposud předpokládalo.

Před více než třemi sty roky použil Antonie van Leeuwenhoek jeden z prvních vyrobených mikroskopů k tomu, aby pozoroval lidské spermie. Popsal tehdy, „že mají ocásek, který se při plavání pohybuje vlnovitými pohyby, jako úhoř ve vodě.“ Podle nového výzkumu vědců z Bristolu a Mexika je to ale jen optická iluze, ve skutečnosti je pohyb spermií mnohem zajímavější a složitější.

Výzkum vedl Hermes Gadelha z Britstolské univerzity, prováděl ho pomocí špičkového 3D mikroskopu. Díky tomuto přístroji mohli vědci poprvé rekonstruovat pohyb spermií v trojrozměrné podobě.

Jak se pohybují spermie
Zdroj: polymaths-lab.com

Experti filmovali spermie kamerou schopnou zaznamenat až 55 tisíc snímků za sekundu a současně použili piezoelektrické zařízení, které pohybovalo vzorkem velmi rychle nahoru a dolů. Právě díky tomu byly záběry trojrozměrné.

Výsledky studie, které vyšly v odborném časopise Science Advances, odhalily, že ocásek spermie je vlastně excentrický – kroutí se jen na jednu stranu. To je vlastně velmi zvláštní, protože pak by se měly pohybovat v kruhu. Jenže spermie si našly cestu, jak se s tím vypořádat a plavat rovně.

Jako vydry v potůčku

„Lidské spermie si našly cestu, jak se při plavání otáčet kolem své osy – podobně jako se vydry hravě honí ve vodě,“ uvedl profesor Gadelha, který tyto pohyby analyzoval pomocí matematických modelů.

Podle něj rychlé a synchronizované otáčení vyvolává iluzi, že se ocásek pohybuje ze strany na stranu – pod klasickými 2D mikroskopy to tak totiž opravdu vypadá. „Opravdu to může vypadat jako úhoři ve vodě,“ říká Gadelha. Spermie si tak podle něj našly způsob, jak vytvořit symetrii z asymetrie.

Tento výzkum by mohl významně pomoci neplodným párům, které vyhledávají pomoc reprodukční medicíny. Přibližně polovina takových případů je způsobená mužskou neplodností – proto je podle Gadelhy tak důležité, aby se vědci co nejvíc dozvěděli o tom, jak spermie fungují a jak je jejich ocásky ženou k cíli.

Současné přístroje využívají v drtivé většině dvojrozměrné technologie, příchod 3D mikroskopů by mohl přinést významnou změnu. Věda ví o tom, jak fungují cestičky ženského reprodukčního ústrojí, zatím jen velmi málo – podivný pohyb spermií by mohl být reakcí na některou z jeho vlastností, předpokládají výzkumníci.