Američtí vědci geneticky upravili bakterie, aby ochránili včely před morem

Většina bohatých zemí s intenzivním zemědělstvím se potýká s úbytkem včel. Například ve Spojených státech zaniklo během loňského roku asi 40 procent včelstev. Je to nejhorší údaj za posledních 13 let.

Aby se pokusili vědci tento problém zmenšit, upravili bakterie, které žijí ve vnitřnostech včel a fungují jako jakési biologické továrny. Postup popsali v odborném časopise Science. Tyto bakterie vyrábí látky, které chrání včely před několika riziky – roztočem kleštíkem včelím a také virózou včel.

Experti doufají, že až ve výzkumu tohoto mechanismu pokročí, budou schopní využít ho „v průmyslovém měřítku“, tedy pomoci včelstvům nejen v USA, ale po celém světě.

Jejich metoda je tak jednoduchá, že by to neměl být problém: úprava bakterií i jejich kultivace je nenáročná a laciná, přenos na včely by neměl být o nic složitější. Podle dosavadních testů to vypadá, že modifikované bakterie nemají potenciál šířit se ze včel jinam.

„Tato úprava má přímý dopad na zdraví včel,“ uvedla Nancy Moranová, která výzkum vedla. „Je to poprvé, kdy někdo vylepšil zdraví včel pomocí genetického inženýrství,“ dodal Sean Leonard, doktorand, který na projektu pracoval.

Bakterie byla schopná v testech výrazně zvýšit pravděpodobnost přežití včel – asi o 36 procent.

Není to nebezpečné?

Výzkum fungoval za výjimečných bezpečnostních opatření v laboratoři s přísnými protokoly. Pravděpodobnost, že by upravené bakterie unikly ven, je tedy podle Moranové minimální.

Před praktickým použítím nebo testem ve vnějším prostředí budou ještě vědci muset udělat velké množství dalších zkoušek. Celý proces taky musí projít složitým schvalováním.