Ruský Sojuz měl při startu z Bajkonuru problémy, misi nakonec zvládl

Ruská nosná raketa Sojuz se v noci na pátek při startu dostala do problémů, oznámila ruská média s odvoláním na zdroje agentury Roskosmos. Třetí stupeň rakety, která na oběžnou dráhu dopravovala egyptský komunikační satelit, nedosáhl předpokládané výšky, situaci se ale nakonec podařilo zvládnout.

S egyptskou družicí ruské výroby Egyptsat-A startovala ve čtvrtek večer raketa Sojuz-2 z kazašského kosmodromu Bajkonur. Aparát v ceně 100 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun) má na oběžné dráze nahradit jiný satelit Egyptsat-2, který předloni přestal fungovat.

O příčině poruchy při startu Sojuzu Roskosmos neuvedl žádné podrobnosti, všimla si jí ale celá řada expertů, kteří sledují pohyb satelitů a raket:

Egyptský satelit se údajně navzdory problémům dostal na předpokládanou letovou dráhu.

Agentura TASS oznámila, že nejméně o den byl odložen plánovaný start Sojuzu z karibské základny Kourou ve Francouzské Guyaně. Ruská nosná raketa měla počátkem příštího týdne vynést na oběžnou dráhu šest britských komunikačních družic OneWeb. Zda odklad souvisí se čtvrtečními potížemi Sojuzu s egyptským satelitem, agentura neuvedla.

Problémy ruského kosmického programu

Ruský kosmický program zaznamenal v posledních několika letech celou řadu větších problémů. Ten nejzásadnější se týkal dokonce pilotovaných letů, výkladní skříně a hlavního zdroje příjmů ruského vesmírného programu. Loni v říjnu měla nosná raketa Sojuz vynést k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pilotovanou kosmickou loď, start se ale nezdařil. Ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague se díky záchrannému systému úspěšně vrátili na Zemi.