V americké části ISS uniklo z toalety jedenáct litrů tekutiny. Posádka musela vytírat

Minulý týden došlo na Mezinárodní kosmické stanici k úniku tekutiny umístěné v nádrži tamní toalety. Stalo se to při úpravě potřebné pro instalaci systému, který by měl v budoucnosti zajišťovat manipulaci s močí.

Problém, který byl s únikem vody spojený, nepředstavoval pro stanici ani posádku riziko – jen nepříjemnost. Když posádka demontovala spojky, které dodávají na toaletu pitnou vodu, došlo k úniku této vody do útrob stanice. Potvrzují to jak americké zdroje, jako je portál Nasaspaceflight, tak ruské, například Sputnik News.

„Naši kolegové v modulu Tranquility měli v pátek nehodu. Astronauti oddělili zdroj vody a při tom unikla tekutina. Uniklo přes deset litrů vody, než byl problém vyřešený,“ píše Sputnik. Americká agentura NASA se k tématu oficiálně nevyjádřila.

Členové posádky museli vodu odstranit, což je v prostředí bez gravitace dost složité – astronauti to provedli s „významným množstvím ručníků“, jak uvádí zpráva. Pomocí nich posádka tekutinu zachytila. Poté dokončila předem plánované opravy a úpravy v okolí toalety. Mimo jiné kolem ní nainstalovali zdi, které konečně umožní alespoň částečné soukromí, jež doposud chybělo.

Vybraná data z historie ISS a několik zajímavostí
Zdroj: Wikipedia.org/National Geographic.com/nasa.gov

Ztráta vody na kosmické stanici může představovat mnohem větší problém než na Zemi. Jednak tím, že ISS je uzavřený systém, kde se veškeré tekutiny recyklují – ať už jde o vodu, moč nebo pot. Dopravovat jakoukoliv další vodu ze Země je značně nákladné. Současně ale může voda na stanici napáchat velké problémy; je zde umístěné množství citlivé elektroniky.

Díra v ISS

Aktuální nehoda nicméně zdaleka nedosahovala rozměrů problému, který se na ISS projevil na konci loňského srpna. Tehdy se v plášti stanice objevila díra, jež způsobila únik vzduchu z modulu. Opravy si vyžádaly několik hodin, vyšetřování nehody není doposud dokončené.

První varianta zněla, že mohlo jít o zásah mikrometeoritu, ale později se ukázalo, že díra byla zřejmě vyvrtaná. Ruská média spekulovala o tom, že ji mohli udělat omylem Američané, objevily se i verze o vzniku otvoru na Zemi, ať už omylem nebo úmyslně. Ruští astronauti provedli v prosinci výstup, během něhož místo dokonale prozkoumali, výsledky nyní zkoumají ruské úřady.