Před 45 lety vznikly hry na hrdiny. Světu daly Dračí doupě, Kingdom Come i Hru o trůny

Před 45 lety, 30. ledna 1974, oficiálně vznikla hra Dungeons and Dragons – nejslavnější hra na hrdiny na světě. Dnes jde o miliardový byznys, který inspiruje umělce, psychology i podnikatele.

Ještě před 45 lety žádné hry na hrdiny neexistovaly. Fantasy žánr byl ale už tehdy nesmírně populární. Miliony lidí po celém světě četly romány J. R. R. Tolkiena o hobitech a Středozemi, prožívaly dobrodružství barbara Conana v povídkách R. E. Howarda a snily o neexistujících světech mnoha dalších spisovatelů.

Pravidla Dungeons and Dragons
Zdroj: Jennie Ivins/Flickr Commons

Čtenáři však sami do těchto příběhů vstoupit nemohli, počítačové hry byly ještě netušenou budoucností.

Už od 19. století ale existovaly hry s miniaturami, při kterých si muži všeho věku s figurkami zkoušeli odehrát slavné historické bitvy. Hráči jedné z těchto kampaní se jednou rozhodli, že by mohli zkusit bojovat v nějaké podzemní kobce místo u Waterloo nebo u Kresčaku. Vytvořili si pravidla a vznikla tak hra nazvaná Dungeons and Dragons neboli Draci a kobky. Českou verzi všichni znají pod názvem Dračí doupě.

Autoři Dave Arneson a Gary Gygax tato pravidla ve třech sešitech vydali v lednu 1974 u společnosti TSR. Popsali v nich, jak si vytvořit hrdinu s různými schopnostmi, vlastnostmi a kouzly, ukázali, jak mohou vypadat souboje s nejrůznějšími slavnými příšerami – ať už fantastickými nebo mytologickými.

Pravidla byla sice zmatená, ale otevřela milovníkům fantasy možnost zkusit se stát hrdiny, jako byli Aragorn, Rudá Soňa, Elrik z Melniboné nebo Holger Carlsen. Úspěch se dostavil, a to přes téměř neexistující reklamní kampaň.

Netrvalo dlouho a společnost TSR na Dungeons and Dragons vydělávala víc než na strategických hrách s figurkami. Brzy se objevily další verze pravidel, které přinášely spoustu nových možností pro hráče i „rozhodčího“ hry, kterému se začalo říkat Dungeon master.

Spousta lidí si také uvědomila, že mohou využít svou kreativitu a vytvořit si vlastní pravidla. Hráči si mohli vybírat z desítek her na hrdiny (zkráceně RPG), jako byly třeba Middle-earth Role Playing, RuneQuest nebo Call of Cthulhu.

(Hra Dungeons and Dragons) mi dala skvělý základ v imaginaci, vyprávění příběhů a chápání toho, jak vytvořit atmosféru a získat cit pro rovnováhu.
Jon Favreau
režisér

Začaly vycházet i první specializované časopisy, v televizích běžely animované seriály a objevovaly se počítačové hry. Mezi prvními s prvky her na hrdiny byly třeba Akalabeth nebo Rogue. Ty se staly předchůdci pozdějších mnohamilionových značek jako Warcraft, Diablo a stovek dalších počítačových RPG.

Roku 1982 se Dungeons and Dragons také objevili ve filmu. Právě tuto hru hrají kluci na začátku filmu E.T. – mimozemšťan Stevena Spielberga. Režisér vybíral herce mimo jiné právě podle toho, jak si při hře vedli.

Osmdesátá léta – doba strachu i vlivu

Právě 80. léta bývají označovaná za zlatý věk her na hrdiny. Neustále vznikalo něco nového, o tento druh zábavy se začali zajímat i vědci, například psychologové. Ke hrám na hrdiny se dostala (hlavně na studiích) i spousta lidí, kteří se později stali slavnými spisovateli. A dodnes tvrdí, že právě vytváření scénářů pro tato dobrodružství a vymýšlení vztahů mezi fiktivními postavami jim nejvíc pomohly pro úspěšnou kariéru v literárním byznysu.

Patří mezi ně například George R. R. Martin, autor slavné ságy Hra o trůny, tvůrce seriálu Simpsonovi Matt Groening nebo držitel Pulitzerovy ceny Junot Díaz.

Přišly ovšem i první velké kontroverze. Roku 1979 se zastřelili dva mladí studenti, kteří sice trpěli řadou psychických problémů, ale jejich okolí označilo za viníka právě hru Dungeons and Dragons, se kterou mladíci trávili spoustu času. Zejména křesťanské kruhy potom hru, její autory i hráče obviňovaly z podporování satanismu, černé magie a dalšího protikulturního chování. Na toto téma dokonce vznikl film Příšery v hlavní roli s Tomem Hanksem:

Sametové doupě

V Československu se před rokem 1989 hry tohoto typu téměř neobjevovaly, zřejmě je výjimečně hrálo jen několik skupin lidí, kteří si pravidla dovezli ze Západu.

  • „S touto hrou se můžeš stát zkušeným šermířem, který bude sám bojovat s hordou skřetů za záchranu malé vesnice, můžeš být temným mágem, jehož hordy kostlivců drancují široké okolí, můžeš být opatrným zlodějem, před nímž nejsou v bezpečí ani císařské pokladnice, nebo můžeš být poťouchlým alchymistou, co tajně hledá tajemství nesmrtelnosti. Ale každý z těchto hrdinů nějak začínal.“ 
  • Úvod Pravidel Dračího doupěte pro začátečníky

Jedna skupina ji hrála i v době sametové revoluce v listopadu 1989 – studenti Martin Klíma, Vilma Kadlečková, Martin Benda a Karel Papík sice vycházeli z anglických pravidel Dungeons and Dragons, ale vytvořili v nakladatelství Altar vlastní hru, která vyšla roku 1990 pod názvem Dračí doupě.

Martin Klíma později své zkušenosti uplatnil jako vývojář úspěšných českých počítačových her, naposledy v mezinárodně úspěšném Kingdom Come. Další z autorů pravidel Dračího doupěte Vladimír Chvátil je dnes jedním z nejuznávanějších světových autorů deskových her – vytvořil například hry Příšerky z podzemí, Proroctví nebo Krycí jména.

Dračí doupě
Zdroj: Zatrolené hry

Dračí doupě existuje dodnes, vzniklo několik jeho verzí, sbírek povídek a hrály ho zřejmě statisíce Čechů, kteří si o něm povídají na větších i menších diskusních fórech.

Hry na hrdiny dnes

V současné době se hry na hrdiny staly jedním z velkých popkulturních fenoménů. Samotnou hru Dungeons and Dragons už dávno koupil hračkářský gigant Hasbro. Dnes už se prodává její pátá edice a podle vyjádření firmy ji nikdy nehrálo více lidí – v USA to je kolem deseti milionů.

Hry na hrdiny se úspěšně přenesly i do počítačových her; z principů Dungeons and Dragons vychází celý žánr her RPG, do kterého patří nejúspěšnější současné hry jako Kingdom Come, Zaklínač nebo série Mass Effect. Běžně se objevují v populárních seriálech, jako je Teorie velkého třesku nebo Stranger Things. Velkým fenoménem je tento žánr také mezi youtubery, americkými i českými, věnují se mu stovky lidí po celém světě, kteří ukazují, jak vypadají právě jejich hry:

O popularitě hry nejlépe svědčí, že podle ní vědci pojmenovávají nově objevené organismy. Napříkald roku 2017 dali dva biologové novému druhu měkkýše jméno Gastrocopta sharae podle fiktivní bohyně Shar ze hry Dungeons and Dragons.