Fake news šířilo jen minimum Američanů, většinou extrémní pravice, ukázala studie

Falešné zprávy rozšiřoval v USA v roce 2016 jen nepatrný zlomek uživatelů komunikační sítě Twitter, k jejich šíření ale přeposíláním přispívali lidé konzervativního smýšlení a američtí senioři. Vyplývá to ze studie amerických vědců, která vyšla v časopisu Science.

Vědci analyzovali 16 tisíc amerických twitterových účtů a zjistili, že pouhých 16 z nich, tedy jedno promile, vyprodukovalo v roce amerických prezidentských voleb 80 procent falešných informací. Přes devětadevadesát procent uživatelů Twitteru žádné manipulativní zprávy nešířilo. Lidé je podle studie ani nečetli.

I počet šiřitelů falešných zpráv je nevelký, vyplynulo ze studie. Uživatelé, kteří na Twitteru přeposílali takové zprávy dál, se ovšem podle vědců činili: mezi dubnem a prosincem 2016 každý z nich přeposlal v průměru přes 300 manipulativních tweetů.

Nedávno publikovaná podobná analýza sítě Facebook podle agentury AP ukázala stejné výsledky. Uvádí, že falešné zprávy sdílí jen velmi malý počet lidí. Ti, kteří to dělají, se většinou hlásí ke konzervativcům a jsou starší 65 let.

Kdo šíří nepravdivé zprávy?

Podle expertů, na které se odvolává AP, může výsledek obou studií potlačit panické nálady a obavy, že komunikační procesy se vymknuly kontrole a společnost nemá možnost dozvědět se pravdu.

Z levicově a středově orientovaných uživatelů šířilo falešné zprávy pět procent lidí, mezi pravicově zaměřenými Američany jich bylo jedenáct procent. Na extrémní pravici už šlo o jednadvacet procent, ukázala analýza.