Nošení kravaty může být rizikové, varuje studie. Snižuje průtok krve do mozku

Podle nové práce zveřejněné v odborném časopise Neuroradiology brání nošení kravaty ideálnímu proudění krve do mozku – pro řadu lidí to znamená riziko bolestí hlavy, nevolnosti nebo dokonce závratí.

Kravaty jsou s lidstvem už přibližně 350 let. Jsou mezi oblečením výjimečné v tom, že nemají žádnou praktickou roli – plní pouze funkce estetické a také společenské. Slovo kravata zřejmě pochází ze slova „le Croate“ neboli Chorvat – v polovině 17. století to byli totiž právě chorvatští vojáci, kteří tuto módu přinesli do Francie, původně ve formě barevných šátků.

Už roku 2003 upozornila americká práce na malém vzorku mužů (jen 40 lidí), že nošení kravaty může znamenat negativní dopad na nitrooční tlak. V práci newyorkských lékařů se nyní rozhodli pokračovat vědci z Německa. Pod vedením Robina Lüddeckeho skenovali mozky patnácti zcela zdravých mužů předtím a potom, co na sobě měli kravatu. Poté stejný test provedli se skupinou mužů bez kravaty.

  • Existuje 85 variant, jak se dá uvázat vázanka. Nejběžnějších je ale jen pět uzlů: Windsor, Manhattam, poloviční Windsor, Long a Pratt.

Ukázalo se, že muži, kteří si kravatu nasadili, měli na konci experimentu krevní průtok do mozku o 7,5 procenta nižší. Naopak u kontrolní skupiny mužů bez vázanky k žádnému takovému poklesu nedošlo – respektive žádný lékaři na skenech nezaznamenali.

Co to znamená?

Tato čísla pro normálního zdravého člověka neznamenají žádné riziko. Pokles o necelých osm procent nemůže znamenat nic nebezpečného, uvedl pro popularizační web New Scientist neurovědec Steve Kassem. Podle něj je ale pravděpodobné, že u lidí, kteří už nějakými problémy trpí, by komplikace mohly být větší. Jedná se jednak o starší lidi, či o ty se zablokovanými cévami nebo o kuřáky.

Toto riziko zřejmě není nijak velké, ale autoři práce se přesto hodlají výzkumu i nadále věnovat.

Problematické kravaty

Roku 2006 vyzvala asociace britských lékařů (British Medical Association), aby její členové přestali během výkonu své práce nosit vázanky. Podle jejího vyjádření mohou kravaty sloužit jako přenašeče nejrůznějších nákaz – tehdy psali konkrétně o přenosu Meticilin-rezistentního zlatého stafylokoka.

Tato bakterie je zodpovědná za infekce u lidí i zvířat, které se jen velmi špatně léčí, je totiž odolná, jak její jméno naznačuje, vůči většině antibiotik.