Hamburgery ze zkumavky jsou tady. Díky kmenovým buňkám se pěstují na Petriho misce

6 minut
Mark Posta a umělé hamburgery
Zdroj: ČT24

Maso, které nikdy nevidělo krávu, už se blíží. Tým nizozemského vědce dokázal snížit cenu tak, že už za pár let bude možné zahájit výrobu v továrnách.

Kuchařská show, jaká tu ještě nebyla: V Londýně proběhla v roce 2013 ochutnávka revolučního jídla - hamburgeru, kvůli kterému nezemřela žádná kráva.

Nizozemští vědci ho pod vedením profesora Marka Posta připravovali dva roky. Maso na hamburger vzniklo v laboratoři, v Petriho miskách, přesto je zcela normálně poživatelné.

Zdrojové kmenové buňky pocházejí ze svalů, kde jsou v pohotovostním režimu a čekají na případné zranění. Pak se dají do práce, začnou se množit a poškozenou tkáň opraví. Na této vlastnosti profesor Mark Post postavil svůj koncept.

První hamburger, který vznikl roku 2013, byl bez tukové tkáně a chyběla mu šťavnatost typická pro normální maso. To teď ale už neplatí.

Mark Post se tento týden zúčastnil pražské konference SingularityU, kde přednášel o tom, jak moc se mu podařilo s vývojem umělého burgeru pokročit i jak těžké byly začátky: „V roce 2013 to byl také nejdražší hamburger na světě - přišel na 250 tisíc eur,“ uvedl.

Teď ale Mark Post slibuje, že za několik let bude cenovka umělého karbanátku na 10 eurech – v přepočtu tedy na 250 korunách. Přestože pro českého zákazníka by i to byla příliš vysoká cena, už se začíná pomalu blížit něčemu, co by se dalo označit za konkurenceschopné.

To ale nastane, teprve až se výroba masa ze zkumavky rozběhne v průmyslových proporcích. Mark Post tím chce také přispět k řešení velkého problému budoucnosti - jak nasytit stále větší počet lidí.

Svět bude buď s umělým masem, nebo úplně bez masa

Mark Post vysvětluje: „Ve skutečnosti nemáme jinou volbu, maximálně se můžeme stát vegetariány nebo přejít na náhrady masa založené na rostlinné stravě.“

Jeho objev také slibuje velkou úlevu pro planetu. Krávy jsou podle řady studií velkým zdrojem skleníkových plynů a pěstování potravy pro ně spotřebuje obrovské množství vody a zemědělské půdy.

Podle Posta navíc umělé hovězí nezůstane jedinou potravinou z laboratoře - už teď se pracuje na mléku, rybím nebo kuřecím mase nebo vejcích.

Miniaturní kousky umělého, šedivého a chuťově neutrálního masa se už podařilo vyvinout i v jiných laboratořích. Klíčem k syntetickému masu je však právě dopracovat se ke komplexní svalovině podobné té, jakou mají živá zvířata.

Kromě svalových vláken musí obsahovat i tukové buňky, které dodají chuť, a krevní řečiště, jež bude zdrojem barvy a železa. Všechny tyto součásti mají být vypěstovány odděleně a teprve potom spojeny dohromady.

Na konferenci SingularityU vystoupilo i mnoho dalších slavných a zajímavých osobností:

Gyorgy Lévay, vynálezce, protetik:

 Stacey Ferreirová, americká podnikatelka, investorka a spisovatelka:

7 minut
Jak poznat životní šanci
Zdroj: ČT24

Aubrey de Grey, expert na biomedicínu a boj se stárnutím:

8 minut
Grey
Zdroj: ČT24

Ramez Naam, spisovatel, IT expert, investor:

7 minut
Naam
Zdroj: ČT24

Danielle Strachmannová, investorka:

6 minut
Strachman
Zdroj: ČT24

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Uprchlí gestapáci se v 50. letech přestali skrývat. Aby za mlácení Čechů dostali důchod

Příslušníci gestapa byli ochotní s koncem války udat kde koho, aby si vysloužili co nejmenší trest. Bývalí kolegové, kteří šest let trýznili české obyvatele, na sebe navzájem donášeli. Některým se podařilo uniknout za hranice a žít pod falešnou identitou. K té pravé se ale často vraceli už v 50. letech. Většinou z pragmatického důvodu – aby nepřišli o důchod za léta, kdy pomáhali stíhat a vraždit Čechy.
před 21 hhodinami

Archeologové rekonstruovali středověký zločin a trest z břehů Temže

Na pohled obyčejná stará kostra. Nový výzkum, na kterém spolupracovali britští archeologové a historici a využili pro něj nejmodernější technologie, ale díky ní odvyprávěl dramatický příběh ženy z doby středověku, který se označuje jako temný.
7. 6. 2025

Teorie, že náraz planetky vedl k vyhynutí dinosaurů, zprvu vyvolávala skepsi

S všeobecně přijímanou teorií o konci éry dinosaurů přišli vědci přesně před 45 lety. Jedno z největších vymírání v historii mělo podle týmu kolem geologa Waltera Alvareze a jeho otce Luise příčinu pocházející mimo Zemi. Mohla za něj asi desetikilometrová planetka, která do Země narazila zhruba před 66 miliony let. Paleontologové byli ze začátku k teorii skeptičtí, a to až dokud se nepodařilo najít kráter po dopadu obřího asteroidu na pobřeží poloostrova Yucatán.
6. 6. 2025

Za americkou včelí apokalypsu může roztoč odolávající pesticidům

Během letošní zimy došlo v Severní Americe k částečnému kolapsu včelstev. Ztráty překonaly šedesát procent populace. Teď vědci konečně oznámili příčinu.
6. 6. 2025

Napadené servery vyhoďte, Čína se dostane kamkoliv, říká „bílý hacker“

Útok čínských hackerů na české severy je podle amerického experta Williama Hagestada signálem, že by se česká vláda měla zbavit pro důležitou komunikaci svých serverů a vše důležité odříznout od internetu. Bývalý příslušník amerického námořnictva to řekl v rozhovoru pro ČT s Danielem Stachem.
6. 6. 2025

Japonský pokus o přistání na Měsíci opět selhal

Japonský modul Resilience, který měl ve čtvrtek večer dosednout na Měsíci, se při pokusu o přistání pravděpodobně zřítil na měsíční povrch, uvedla japonská společnost ispace. Tento neúspěch přišel dva roky po selhání první mise.
6. 6. 2025

Začíná sezona oblačných pavučinek

Pozoruhodná oblaka, jež jsou nyní občas vidět na soumračné obloze, nejsou obyčejné mraky. Jedná se o astronomicko-meteorologický fenomén, který vzniká vysoko v atmosféře za extrémních podmínek.
6. 6. 2025

Pražské planetárium se pochlubí největší promítací kopulí na světě

Po dvou letech se pro veřejnost 14. června znovu otevře pražské planetárium. Výsledkem rekonstrukce je první plně digitální LED planetárium v Evropě, a to s největší promítací kopulí na světě. Její rekonstrukce stála dvě stě milionů korun, dalších bezmála sto milionů město investovalo i do vylepšení zbývajících částí planetária. Díky tomu využijí i odpadní teplo, které diody vyzařují. Nově se navíc do kopule vejde o skoro sto diváků víc – dohromady 290.
6. 6. 2025
Načítání...