Hamburgery ze zkumavky jsou tady. Díky kmenovým buňkám se pěstují na Petriho misce

6 minut
Mark Posta a umělé hamburgery
Zdroj: ČT24

Maso, které nikdy nevidělo krávu, už se blíží. Tým nizozemského vědce dokázal snížit cenu tak, že už za pár let bude možné zahájit výrobu v továrnách.

Kuchařská show, jaká tu ještě nebyla: V Londýně proběhla v roce 2013 ochutnávka revolučního jídla - hamburgeru, kvůli kterému nezemřela žádná kráva.

Nizozemští vědci ho pod vedením profesora Marka Posta připravovali dva roky. Maso na hamburger vzniklo v laboratoři, v Petriho miskách, přesto je zcela normálně poživatelné.

Zdrojové kmenové buňky pocházejí ze svalů, kde jsou v pohotovostním režimu a čekají na případné zranění. Pak se dají do práce, začnou se množit a poškozenou tkáň opraví. Na této vlastnosti profesor Mark Post postavil svůj koncept.

První hamburger, který vznikl roku 2013, byl bez tukové tkáně a chyběla mu šťavnatost typická pro normální maso. To teď ale už neplatí.

Mark Post se tento týden zúčastnil pražské konference SingularityU, kde přednášel o tom, jak moc se mu podařilo s vývojem umělého burgeru pokročit i jak těžké byly začátky: „V roce 2013 to byl také nejdražší hamburger na světě - přišel na 250 tisíc eur,“ uvedl.

Teď ale Mark Post slibuje, že za několik let bude cenovka umělého karbanátku na 10 eurech – v přepočtu tedy na 250 korunách. Přestože pro českého zákazníka by i to byla příliš vysoká cena, už se začíná pomalu blížit něčemu, co by se dalo označit za konkurenceschopné.

To ale nastane, teprve až se výroba masa ze zkumavky rozběhne v průmyslových proporcích. Mark Post tím chce také přispět k řešení velkého problému budoucnosti - jak nasytit stále větší počet lidí.

Svět bude buď s umělým masem, nebo úplně bez masa

Mark Post vysvětluje: „Ve skutečnosti nemáme jinou volbu, maximálně se můžeme stát vegetariány nebo přejít na náhrady masa založené na rostlinné stravě.“

Jeho objev také slibuje velkou úlevu pro planetu. Krávy jsou podle řady studií velkým zdrojem skleníkových plynů a pěstování potravy pro ně spotřebuje obrovské množství vody a zemědělské půdy.

Podle Posta navíc umělé hovězí nezůstane jedinou potravinou z laboratoře - už teď se pracuje na mléku, rybím nebo kuřecím mase nebo vejcích.

Miniaturní kousky umělého, šedivého a chuťově neutrálního masa se už podařilo vyvinout i v jiných laboratořích. Klíčem k syntetickému masu je však právě dopracovat se ke komplexní svalovině podobné té, jakou mají živá zvířata.

Kromě svalových vláken musí obsahovat i tukové buňky, které dodají chuť, a krevní řečiště, jež bude zdrojem barvy a železa. Všechny tyto součásti mají být vypěstovány odděleně a teprve potom spojeny dohromady.

Na konferenci SingularityU vystoupilo i mnoho dalších slavných a zajímavých osobností:

Gyorgy Lévay, vynálezce, protetik:

 Stacey Ferreirová, americká podnikatelka, investorka a spisovatelka:

7 minut
Jak poznat životní šanci
Zdroj: ČT24

Aubrey de Grey, expert na biomedicínu a boj se stárnutím:

8 minut
Grey
Zdroj: ČT24

Ramez Naam, spisovatel, IT expert, investor:

7 minut
Naam
Zdroj: ČT24

Danielle Strachmannová, investorka:

6 minut
Strachman
Zdroj: ČT24

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám

Negativní dopady na zdraví, které způsobují takzvané věčné chemikálie v pitné vodě, stojí Spojené státy v současné době už nejméně osm miliard dolarů (160 miliard korun) ročně v sociálních nákladech. Popsali to vědci z Arizonské univerzity.
včera v 11:35

Osamělost zvyšuje riziko srdečních onemocnění

Nedostatek sociálních vazeb a osamělost mají vliv na riziko srdečního onemocnění. Lidé s omezenými sociálními kontakty čelí podle dlouhodobých studií o zhruba třicet procent vyššímu riziku úmrtí na srdeční a cévní onemocnění, upozornili zástupci České kardiologické společnosti.
včera v 10:17

Mezi bobrem a surikatou. Člověk patří mezi nejmonogamnější savce, ukázal výzkum

Studie vědců z Cambridge se pokusila sestavit žebříček nejvíce monogamních druhů savců. Podle starších odhadů patří člověk na hranu mezi monogamními a polygamními druhy, nový detailnější výzkum ho nicméně řadí pod vrchol pomyslné „hitparády“ monogamie.
včera v 07:30

Alkohol poškozuje DNA a působí rakovinu, buňky se mu brání, ukazuje český výzkum

Alkohol poškozuje lidskou DNA a způsobuje rakovinu, zjistila studie vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB). Buňky se dle výzkumu poškození brání a DNA opravují, u některých lidí ale méně účinně. Článek o studii zveřejnil časopis Communications Biology ze skupiny Nature, uvedl ÚOCHB. V míře, která poškozuje zdraví, pije podle výzkumů alkohol 1,5 milionu Čechů.
11. 12. 2025
Načítání...