Hamburgery ze zkumavky jsou tady. Díky kmenovým buňkám se pěstují na Petriho misce

6 minut
Mark Posta a umělé hamburgery
Zdroj: ČT24

Maso, které nikdy nevidělo krávu, už se blíží. Tým nizozemského vědce dokázal snížit cenu tak, že už za pár let bude možné zahájit výrobu v továrnách.

Kuchařská show, jaká tu ještě nebyla: V Londýně proběhla v roce 2013 ochutnávka revolučního jídla - hamburgeru, kvůli kterému nezemřela žádná kráva.

Nizozemští vědci ho pod vedením profesora Marka Posta připravovali dva roky. Maso na hamburger vzniklo v laboratoři, v Petriho miskách, přesto je zcela normálně poživatelné.

Zdrojové kmenové buňky pocházejí ze svalů, kde jsou v pohotovostním režimu a čekají na případné zranění. Pak se dají do práce, začnou se množit a poškozenou tkáň opraví. Na této vlastnosti profesor Mark Post postavil svůj koncept.

První hamburger, který vznikl roku 2013, byl bez tukové tkáně a chyběla mu šťavnatost typická pro normální maso. To teď ale už neplatí.

Mark Post se tento týden zúčastnil pražské konference SingularityU, kde přednášel o tom, jak moc se mu podařilo s vývojem umělého burgeru pokročit i jak těžké byly začátky: „V roce 2013 to byl také nejdražší hamburger na světě - přišel na 250 tisíc eur,“ uvedl.

Teď ale Mark Post slibuje, že za několik let bude cenovka umělého karbanátku na 10 eurech – v přepočtu tedy na 250 korunách. Přestože pro českého zákazníka by i to byla příliš vysoká cena, už se začíná pomalu blížit něčemu, co by se dalo označit za konkurenceschopné.

To ale nastane, teprve až se výroba masa ze zkumavky rozběhne v průmyslových proporcích. Mark Post tím chce také přispět k řešení velkého problému budoucnosti - jak nasytit stále větší počet lidí.

Svět bude buď s umělým masem, nebo úplně bez masa

Mark Post vysvětluje: „Ve skutečnosti nemáme jinou volbu, maximálně se můžeme stát vegetariány nebo přejít na náhrady masa založené na rostlinné stravě.“

Jeho objev také slibuje velkou úlevu pro planetu. Krávy jsou podle řady studií velkým zdrojem skleníkových plynů a pěstování potravy pro ně spotřebuje obrovské množství vody a zemědělské půdy.

Podle Posta navíc umělé hovězí nezůstane jedinou potravinou z laboratoře - už teď se pracuje na mléku, rybím nebo kuřecím mase nebo vejcích.

Miniaturní kousky umělého, šedivého a chuťově neutrálního masa se už podařilo vyvinout i v jiných laboratořích. Klíčem k syntetickému masu je však právě dopracovat se ke komplexní svalovině podobné té, jakou mají živá zvířata.

Kromě svalových vláken musí obsahovat i tukové buňky, které dodají chuť, a krevní řečiště, jež bude zdrojem barvy a železa. Všechny tyto součásti mají být vypěstovány odděleně a teprve potom spojeny dohromady.

Na konferenci SingularityU vystoupilo i mnoho dalších slavných a zajímavých osobností:

Gyorgy Lévay, vynálezce, protetik:

 Stacey Ferreirová, americká podnikatelka, investorka a spisovatelka:

7 minut
Jak poznat životní šanci
Zdroj: ČT24

Aubrey de Grey, expert na biomedicínu a boj se stárnutím:

8 minut
Grey
Zdroj: ČT24

Ramez Naam, spisovatel, IT expert, investor:

7 minut
Naam
Zdroj: ČT24

Danielle Strachmannová, investorka:

6 minut
Strachman
Zdroj: ČT24

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
před 16 hhodinami

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
24. 12. 2025

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025

Kdy a kde bude na Štědrý den sněžit? Podívejte se na přehlednou mapu

Na některých místech Česka by mohlo na Vánoce sněžit. Nebude jich mnoho, sněhu bude spíše málo, ale naděje na bílou pokrývku existuje.
23. 12. 2025
Načítání...