Znečištěné ovzduší mění tvar lidských spermií, potvrdila vědecká studie

Na zhoršenou kvalitu lidského spermatu má negativní dopad znečištění ovzduší. Tvrdí to velká studie čínských vědců. Ti varují, že by to mohlo mít značný dopad na plodnost.

Vědci ve svém výzkumu vycházeli z analýzy spermatu asi 6500 mužů. Dospěli k tomu, že „existuje silné spojení mezi vysokou úrovní znečištění jemnými částicemi a abnormálním tvarem spermií“.

Zpráva vyšla v odborném časopise Occupational & Environmental Medicine. Popisuje, že v klinických měřítcích je tento efekt relativně malý, ale i tak by mohl vést k neplodnosti u značného množství párů – zejména vzhledem k tomu, jak rozšířeným fenoménem je městské znečištění na celé planetě.

„Našli jsme silnou asociaci mezi vystavením částicím PM 2,5 a malým množstvím normálně tvarovaných spermií u mužů v reproduktivním věku,“ uvedli vědci. „Přestože odhadujeme, že efekt je malý a v klinickém prostředí může být zanedbatelný, je to přesto velká výzva pro zdravotnictví,“ dodávají.

  • Polétavý prach (PM z anglického názvu „particulate matter“) je pojem pro mikročástice o velikosti několika mikrometrů. Částice mají své specifické označení podle velikosti – například PM10 označuje polétavý prach o velikosti 10 mikrometrů. Vůbec nejnebezpečnější jsou částice menší než 2,5 mikrometru (tedy PM2,5), které se mohou dostat až do plicních sklípků.

Podle některých studií mužům na Západě v posledním půlstoletí rychle ubývají spermie, letos v červenci před tím varovali vědci ve studii zveřejněné v odborném magazínu Human Reproduction Update. Podle nich od roku 1973 do roku 2011 počet spermií v jednom mililitru spermatu mužů ze západních zemí klesl o 52,4 procenta.

„Vzhledem k vlivu spermií na mužskou plodnost a lidské zdraví je tato studie pro vědce a zdravotní úřady po celém světě naléhavým varováním,“ uvedl Hagaj Levine z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, který výzkum vedl.

„Funkčnost spermií, jako je pohyblivost, ale i morfologické změny v této analýze nebyly brány na zřetel,“ upozornil Artur Mayerhofer z biomedicínského centra Mnichovské univerzity, který se však na vzniku studie nepodílel. „Zda z údajů vyplývá, že muži kvůli tomu skutečně přicházejí o plodnost, zůstává nejasné,“ citovala jej agentura DPA.

Co to znamená pro muže?

Deník Guardian oslovil s žádostí o komentář k výzkumu profesora andrologie Allana Paceyho. Podle něj je studie velmi důležitá a zajímavá, problém je však v tom, že není ještě úplně jasné, jaký vliv má tvar spermie na jejich schopnost oplodnit vajíčko. Testovat to je nesmírně složité, takže to doposud patří mezi ty největší záhady rozmnožování.

Autoři práce testovali spermie mužů z Tchaj-wanu ve věku 15–49 let, a to v letech 2001–2014. Nepřihlíželi však k žádným dalším okolnostem, jako jsou třeba socio-ekonomické vlivy. Také si nejsou jistí tím, jakým způsobem by mohlo znečištění kvalitu spermatu ovlivňovat. Jednou z možností je, že se na tom podílí těžké kovy a polycyklické aromatické uhlovodíky, které mohou být ve znečištění obsažené.