Poznejte muže, který učí Iron Mana svítit. Tipy na nejlepší víkendové akce z Týdne vědy a techniky

Celý týden se koná po celé České republice festival Týdne vědy a techniky. Jeho hlavním tématem jsou letos lasery, medicína, nanotechnologie a informatika a umělé inteligence.

 Festival se koná již po sedmnácté a zahrnuje více než 500 akcí nejen v Praze, ale i ve všech krajských městech a na některých dalších místech. V neděli končí, ale právě o víkendu se po celé republice koná ještě velké množství zajímavých akcí, přednášek a diskuzí. Vědecká redakce doporučuje:

Pavel Kacerle: The Walt Disney Company – cesta k marketingu

Jak to chodí v marketingu velkých produkčních studií v Hollywoodu, jaké jsou jejich aktuální zájmy a jakým směrem míří? Co nebo kdo ovlivňuje dnešní zábavní průmysl a jaká je marketingová strategie jedné z největších mediálních a zábavních společností na světě? Přijďte si poslechnout zajímavou přednášku grafika vizuálních efektů Pavla Kacerleho, který má v této oblasti díky svému působení ve studiích Marvel a Lucasfilm bezprostřední zkušenost.

Místo a čas konání: sobota 11. 11., 15:00, Akademie věd ČR, Národní 1009/3, 110 00 Praha 1, místnost 205

Sobota v Řeži pro veřejnost

Navštivte areál v Řeži, ve kterém spolupracují na výzkumu tyto čtyři organizace: Ústav anorganické chemie AV ČR, Ústav jaderné fyziky AV ČR, ÚJV Řež, a. s., Centrum výzkumu Řež s.r.o. Tématy exkurze budou historie a budoucnost nanoporézních materiálů, urychlovače tandetron a cyklotron, vodíkové technologie v energetice a dopravě a hlavně jeden ze dvou místních výzkumných jaderných reaktorů.

Místo a čas konání: sobota 11. 11., 7:30, 11:30, Řež, Husinec, Hlavní 130

Po stopách padělatelů

Znalci Kriminalistického ústavu Praha se při své práci setkávají s nejrůznějšími předměty a dokumenty, u kterých existuje podezření, že jde o padělky. Zda tomu tak je, mají potvrdit znalecká zkoumání. Za využití nejmodernějších metod a přístrojů znalci v minulosti odhalili např. falza obrazů známých mistrů, padělky podpisů na nejrůznějších dokumentech a ceninách, padělky dálničních známek, dokladů, drahých kamenů či léčiv. Výstava přiblíží některé padělky pocházející z trestné činnosti.

Místo a čas konání: sobota 11. 11., 10:00–18:00, neděle 12. 11., 10:00–18:00, Akademie věd ČR, Národní 1009/3, Praha 1

Nanosvět a nanomateriály v 21. století

Nanotechnologie jsou všude kolem nás a otevírají nové perspektivy v řadě oborů. Díky nanotechnologiím se léčiva dostanou přesně na to místo v těle, na které mají. Je možné vytvořit supertvrdé povrchy či nepoškrabatelné laky. Využívají se v kosmickém průmyslu, medicíně i životním prostředí. Pojďte se nechat vtáhnout do tohoto fascinujícího světa velkých možností!

Místo a čas konání: sobota 11. 11., 14:00, iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec

Změny klimatu v geologické minulosti a v současnosti

Naše planeta ve své dlouhé historii procházela obdobími dramatických zvratů klimatu. Od stavu, kdy byla Země téměř celá pokryta ledem, až po období, kdy naopak na zemském povrchu nebyl led žádný a panovalo zde super skleníkové klima. Nejmladší geologická historie naší planety se odehrává ve znamení střídání dob ledových a meziledových. Příznivé podmínky současné doby meziledové však v poslední době čím dál více ovlivňuje člověk. Jak to všechno skončí?

Místo a čas konání: neděle 12. 11., 15:00, Akademie věd ČR, Národní 3, 110 00 Praha 1, místnost 206

Sopky ve sluneční soustavě

Expozici Světlo a tma ovládnou sopky z různých částí vesmíru. Lidé objeví největší sopku ve sluneční soustavě! Na které planetě se nachází, jak se nazývá a co o ní víme? Jak častá je vulkanická činnost na planetách sluneční soustavy? Na které planetě se nachází nejvíce aktivních sopek a na kterých je nejvíce pozůstatků po vulkanické činnosti? Nachází se sopky i na měsících jednotlivých planet? Neváhejte a objevte tajemství vulkanické činnosti ve sluneční soustavě společně s námi!

Místo a čas konání: sobota 11. 11., 9.00 – 17.00, neděle 12. 11., 9.00 – 17.00, Pevnost poznání, 17. listopadu 7, Olomouc