Noc vědců nabídne roboty, kvadrokoptéry i neurální sítě. Tipy na nejzajímavější akce

Výzkumné ústavy a vysoké školy se v pátek večer při Noci vědců otevřou veřejnosti. Nabídnou prohlídky laboratoří, ukázky pokusů a experimentů, netradiční přednášky či soutěže a hry.

Do letošního ročníku Noci vědců se zapojilo 23 výzkumných institucí. Tématem je tentokrát Mobilita - Svět v pohybu. Vědci se zaměří na to, jakou roli hraje v současném českém a světovém výzkumu přemisťování zboží, informací a lidí. Loni zavítalo na Noc vědců až 40 tisíc lidí.

Některé vysoké školy uspořádají zároveň různé besedy a shromáždění, na kterých se budou snažit veřejnost seznámit s významem vzdělávání a tím, jak důležité jsou vysoké školy pro budoucí prosperitu státu.

Debata na toto téma bude například na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, na Masarykově univerzitě v Brně nebo na Vysoké škole Báňské - Technické univerzitě v Ostravě. Detailní informace o programu najdete na webu akce.

Podívejte se, jak vypadal minulý ročník Noci vědců:

Noc vědců se zaměřila na bezpečnost (zdroj: ČT24)

Výzkumníci chystají diskuse, workshopy, experimenty, a především otevřou dveře svých pracovišť. Například na jednom z nejnovějších a nejmodernějších pracovišť ČVUT v Praze se společně představí Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, kladenská fakulta biomedicínského inženýrství a fakulta dopravní.

Nabídnou bohatý program, jehož součástí bude třeba ukázka záchranářského robota, který úspěšně pomáhal po loňských zemětřeseních v Itálii. Dále návštěvníci uvidí výsledky projektu, jenž se zabývá problémy spojenými s autonomním rozhodováním vozidel. 

Vědecká redakce doporučuje:

Jak vypadá rozlišení 8k+?

V laboratoři SAGELab na Fakultě informačních technologií ČVUT uvidí návštěvníci unikátní zobrazovací systém s rozlišením 8K+ nebo si zkusí bezdotykové i dotykové ovládání interaktivního 3D modelu. Ke slovu se na Noci vědců na ČVUT v Praze kromě toho dostanou i témata počítačové grafiky, fotomontáže a mnoho dalších.

Formule na ČVUT

Noc vědců na ČVUT v Praze odhalí studentské závodní monoposty z dílny Strojarna.cz a ČVUT FEL. Dozvíte se víc o jejich každoročním konstruování, ale i samotném závodění obou týmů v mezinárodní soutěži Formula Student.

Roboti záchranáři

Po velkém zemětřesení v Itálii na podzim roku 2016 pomáhali na místě čeští roboti. Budete je moci vidět v Praze.

V Brně se bude cestovat za Sluncem

V rámci Noci vědců se v Technickém muzeu v Brně bude konat přednáška „Cesta za Sluncem“ - od 20:00 do 20:45. Můžete se těšit na poutavé vyprávění o expedicích za úplným zatměním Slunce zapálených matematiků profesora Miloslava Druckmüllera a doktorky Jany Hoderové z Ústavu matematiky. Během přednášky se dozvíte, jak vznikají světově unikátní fotky sluneční koróny, k čemu slouží a v čem jsou jedinečné.

Rozhovor s Miloslavem Druckmüllerem ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Vyprávění přiblíží atmosféru také posledního putování za Sluncem, kdy se expedice letos v srpnu vydala do USA. V čem byla tato expedice jiná? Co znamená, že byla nejúspěšnější? A proč putovali i na koních? Co vše je možné pozorovat na zatím nejpovedenější fotce sluneční korony? To všechno se dozvíte, kdy na akci zajdete. 

Nanotechnologie a neuronové sítě v Olomouci

Působivý program připravila také Univerzita Palackého v Olomouci - tvoří ho desítky přednášek a dalších akcí. Skvělá by mohla být akce na Přírodovědecké fakultě, která se bude věnovat nanotechnologiím. 

V centru zájmu vědců z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů jsou nanočástice a nanotechnologie. „Tento malý svět velkých možností přiblížíme prostřednictvím oblíbených experimentů, jako je například supravodivá levitace, čištění vody pomocí nanočástic. Ukážeme také mrazivou sílu kapalného dusíku,“ uvádí vědci. 

Úžasné propojení mezi humanitními vědami a  technickými obory ukazuje Filozofická fakulta.  Přednáška „Psycholog neuronových sítí – povolání budoucnosti“ se bude snažit podívat na současné změny z pohledu rozvoje umělé inteligence. Jaké jsou vyhlídky na budoucnost lidské práce s dalším rozvojem umělé inteligence? Změní se nějak mobilita lidské práce? Máme se bát toho, že nás stroje nahradí? Dozvíte se to na přednášce o fascinující výpočetní efektivitě neuronových sítí. Porozumíte základním principům jejich fungování a vyzkoušíte si software, který neuronové sítě simuluje.

Do vesmíru

Česká astronomická společnost uspořádá ve hvězdárnách a planetáriích v případě příznivého počasí pozorování dalekohledy. Vzhledem k tomu, že bude Měsíc v úplňku, budou na obloze k vidění především jasnější objekty, z nichž nejzajímavějším bude zřejmě planeta Saturn. Které observatoře se do akce zapojí, najdete tady

Noc vědců v Opavě nabídne i pozorování ve hvězdárně

Sérii přednášek i pozorování ve fakultní hvězdárně nabídne v pátek Slezská univerzita v Opavě. Program zahájí v 17:00 přednáška na téma Mobilita ve vesmíru a ve fyzice, při níž se posluchači seznámí s fyzikálními zákonitostmi spojenými s makroskopickými a mikroskopickými pohyby ve vesmíru. A dozví se i informace o způsobu práce a sdílení informací od starověkých badatelů až po moderní vědce. Až do večera bude připraveno i několik dalších přednášek na různá témata.  

Zlínská Noc vědců nabídne pokusy, přednášky i koncerty

Zlínská Univerzita Tomáše Bati nabídne při páteční Noci vědců řadu pokusů, přednášky i kurzy jógy a koncerty. Program je připraven na dvou místech, v Laboratorním centru Fakulty technologické a v sousedním Baťově institutu. V Laboratorním centru čekají na návštěvníky vědecké pokusy. Zjistí více o fungování kvadrokoptéry, vysokorychlostní kamery, o principu mobilních vln nebo třeba raketové techniky. Součástí bude přednáškový maraton Science Café, kde odborníci promluví o tématech, jako je perpetuum mobile, pohyb rostlin nebo cestování motýlů.á.

Platforma Baťova institutu bude patřit venkovním aktivitám, uskuteční se zde kurzy jógy, lidé si budou moci zacvičit na trampolínách. Nebude chybět diagnostika chodidel, přednáška zlínského triatleta Petra Vabrouška a blok krátkých přednášek cestovatelů. Večer se uskuteční koncerty kapel Fresh minute a -123 minut. Program akce je na stránkách www.nocvedcu.utb.cz.

Kvadrokoptéra ovládaná gesty v Ostravě

Přírodovědecká fakulta – Laboratoře Ostravské univerzity budou žít pohybem organismů. Workshopy nabídnou unikátní detailní pohled na vzlet mouchy nebo běh geparda. Řešit se bude i šíření organismů v prostoru, ať už rostlin, nebo živočichů. Přednáška o mobilitě v exotických zemích světa nabídne zajímavý pohled na jejich dopravní systém. Katedra informatiky a počítačů zase vysvětlí přenos informací v oblasti informačních technologií a ukáže, jak pomocí gest ovládat kvadrokoptéru.