Neexistuje nic jako zdravá obezita, tvrdí rozsáhlá vědecká studie

I když vypadají zdravě, ve skutečnosti jsou obézní lidé vždy nezdraví; hrozí jim selhání srdce a infarkt, a to bez normálních varovných signálů, jako je vyšší krevní tlak nebo cukrovka. Uvádí to velká mezinárodní studie.

Autoři práce její výsledky zveřejnili v polovině týdne na kongresu v portugalském Portu. Navázali v tom na mnoho starších prací, které naznačovaly, že není možné, aby byli dospělí lidé současně obézní a metabolicky zdraví. Všechny předchozí studie však byly poměrně malé, oproti té nové od vědců z University of Birmingham, která vznikla na 3,5 milionu lidí, z nichž 61 000 mělo srdeční poruchu.

Události: Obezita výrazně zvyšuje riziko onemocnění ledvin (zdroj: ČT24)

Celé téma je značně kontroverzní; zejména proto, že samotný BMI index, pomocí něhož se obezita popisuje, je velmi rozporuplný. Například vrcholoví atleti nebo lidé ve špičkové kondici s velkým množstvím kvalitního svalstva se v ní mohou jevit také jako obézní.

Autoři práce zkoumali elektronické záznamy z let 1995–2015 z jedné z největších britských databází pacientů. Vycházeli z dat o 3,5 milionu lidí, kteří neměli žádné srdeční choroby; ty studovali podle toho, jaký měli BMI index a metabolické výjimky. Nakonec z těchto osob vyčlenili skupinu těch, kdo neměli žádné takové příznaky a současně byli podle jejich BMI indexu obézní. Tyto lidi nazvali vědci jako „metabolicky zdravé obézní“.

Na první pohled zdraví, uvnitř nemocní

Vědci dospěli k závěru, že tito obézní jedinci, kteří vypadají zcela zdravě a objektivně nemají žádné zdravotní problémy, mají o 50 procent vyšší pravděpodobnost vzniku srdečních nemocí než lidé s „normální“ hmotností. Také mají o sedm procent vyšší vznik cerebrovaskulárních chorob – tedy problémů, které ovlivňují zásobování mozku krví. Důsledky těchto chorob jsou infarkty a také mají dopad na vyšší riziko srdečního selhání.

Šteflová: Obezita je důsledek celosvětového způsobu života (zdroj: ČT24)

Vědci popsali, že nedostatků metody BMI jsou si vědomi – například vzpěrači z ní vycházejí jako morbidně obézní. Ale lepší nástroj pro měření tělesného tuku zatím nemají k dispozici, takže se musí spokojit s tím existujícím. Přestože občas tedy mohou být výsledky z těchto dat zavádějící, vzorek je v případě tak velkého množství osob značně vypovídající.

Na to, že BMI index je velmi spolehlivým indikátorem celkového zdravotního stavu, upozorňuje i mnoho dalších prací – například roku 2016 vyšla ve Švédsku práce zkoumající 1,3 milionu mužů ve věku nad 30 let. Ti, kteří měli ve věku 18 let normální BMI index, měli o 51 procent nižší pravděpodobnost, že předčasně zemřou než muži, kteří byli v 18 letech obézní.

Pochopitelně mohou existovat i lidé, kteří jsou obézní, a současně v dobré tělesné kondici a jsou zdraví. Je to podobné jako s lidmi, kteří sice kouří, ale nikdy nedostanou rakovinu – jde o pravděpodobnost, kdy se vždy musí objevit nějaké statistické výjimky. Stejně prokazatelné však je, že obezita výrazně zvyšuje pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních nemocí a 11 druhů rakoviny.

Vydáno pod