Ruští kosmonauti ztrácejí motivaci a opouští kosmický výzkum

Tým ruských kosmonautů opouštějí jeho nejzkušenější členové, po nedávném oznámení kosmického rekordmana Gennadije Padalky o konci kariéry se čeká odchod dalších tří. Podle moskevského rozhlasu je příčinou věk či zdravotní stav. Sám Padalka ale svůj odchod zdůvodnil ztrátou perspektivy.

Žádost o vyřazení z týmu podal Sergej Volkov, který má za sebou tři kosmické lety. Vládní komise, která řídí výběr kosmonautů, podle rozhlasu sama z týmu vyřadila Alexandra Samokuťajeva a Sergeje Revina. Šéf ruského střediska pro přípravu kosmonautů Jurij Lončakov odchod zkušených pilotů kosmických lodí označil za „složité rozhodnutí“.

Nejzkušenější ze zkušených

Padalka, který vyrazil do vesmíru už pětkrát a v kosmu strávil rekordních 878 dní, se rozloučil s kariérou aktivního kosmonauta minulý týden. Prohlásil, že šanci na šestý let už nemá , ve středisku pro přípravu kosmonautů pro něj není místo a „nicnedělání ho nebaví“. Čím se osmapadesátiletý Padalka hodlá zabývat, média neuvedla.

Tým ruských kosmonautů se pravidelně obměňuje, k poslednímu většímu střídání došlo před pěti lety. Nedávno do kosmického „důchodu“ odešel například Jurij Malenčenko (šest startů) nebo Michail Ťurin a Oleg Kotov (každý tři starty). Bývalí kosmonauti Maxim Surajev a Jelena Serovová si zvolili politickou dráhu, stali se poslanci ruské Státní dumy.

Hledat náhradu za zkušené kosmonauty prý ruské vesmírné agentuře Roskosmos nedá velkou práci, protože v polovině března vyhlásila otevřený nábor nových kosmonautů. K cestě do vesmíru je nyní připraveno třicet Rusů, z nichž zhruba polovina již v kosmu pobývala.