Čeští vědci popsali, jaké památky zničil Islámský stát v Mosulu

Radikálové z takzvaného Islámského státu dosud v iráckém Mosulu zničili 47 architektonických památek. Vyplývá to z aktuální ověřené databáze, již sestavuje čtyřčlenný tým českých vědců. V interaktivní počítačové mapě analyzuje satelitní snímky a dokumentuje rozsáhlou destrukci historického města.

Cílem projektu Ohrožená architektura města Mosul je shromáždit dostupná data o zničených památkách, která by měla pomoci při jeho budoucí obnově. Uvedla to Lenka Starková ze Západočeské univerzity, která je členkou týmu.

Ohrožená architektura Mosulu na výstavě (zdroj: ČT24)

Unikátní projekt, s nímž seznamuje zájemce do konce března výstava v pražské Galerii Věda a umění, zastřešuje Orientální ústav a Akademie věd.

Český tým odborníků začal shromažďovat a vyhodnocovat informace o úmyslné destrukci Mosulu v létě 2014. „Cílem koncepčního projektu není jen zdokumentovat kulturní genocidu, ale přispět k vědeckému poznání dosud opomíjené mosulské architektury,“ uvedla vědkyně. Informace o destrukci jsou čerpány z médií, od iráckých spolupracovníků a především ze satelitních snímků, jejichž analýza poskytuje jednoznačný důkaz o tom, že byla příslušná stavba zničena nebo poškozena.

Islámský stát ničí hlavně mešity

„Podle aktuální ověřené databáze odstranil Islámský stát v Mosulu celkem 47 architektonických památek. Až na dvě výjimky jde o stavby náboženského určení,“ řekla Starková. Celkem 41 z nich jsou stavby islámské - mešity, mauzolea, hrobky a hroby, ojediněle i škola. Jen čtyři zlikvidované památky byly křesťanské. Všechny zbylé kostely a kláštery však byly podle dostupných zpráv vyloupeny nebo vypáleny, uvedla.

Mosul podle Starkové přišel o své nejcennější památky, které utvářely jeho panoráma a specifický vzhled. Zničeny nebo rozkradeny byly cenné knihovny, muzejní depozitáře a kostelní poklady. Destrukce se nevyhnula ani archeologickým lokalitám, zejména pozůstatkům starověkého Ninive, kde byla zničena například slavná mešita proroka Jonáše. Radikálové rozbili asyrské artefakty uložené v mosulském muzeu. Další škody lze očekávat při osvobozování i při poválečné obnově města, řekla Starková.

V projektu se loni a letos tým specialistů zaměřuje na možnost rekonstrukce jednotlivých staveb a jejich přesnou lokalizaci v městské zástavbě. Paralelně s mapovým portálem vznikl podrobný a vysoce přesný 3D model celého historického centra Mosulu, který skýtá možnosti nejen přesnější lokalizace staveb, ale také poskytuje údaje o jejich metrických parametrech. „V kombinaci s datovým zdrojem v podobě fotografických snímků zničených staveb je tým schopen rekonstruovat kvalitní a věrohodné 3D modely nenávratně zničených památek,“ dodala vědkyně.