Umělá inteligence sebere práci až 15 procentům lidí, varuje miliardář Musk

Umělé inteligence mohou podle řady expertů zcela zlikvidovat existenci střední třídy. Již nyní mění svět, zrychlují ho a současně ničí pracovní místa. Mají lidé proti stále pokročilejším umělým inteligencím vůbec šanci? V pondělí 13. února se na tuto otázku pokusil odpovědět miliardář Elon Musk.

Generální ředitel společností Tesla a SpaceX promluvil na konferenci v Dubaji o tom, jak překvapivě rychlý je nástup umělých inteligencí. Jejich hlavní výhodou oproti lidem je rychlost, s jakou dokáží zpracovávat údaje. Člověk má oproti nim šanci jedině tehdy, když se dokáže přizpůsobit – a na to už podle Muska nestačí rychlost běžné evoluce, musí pomoci technologie. Musk navrhuje, že by lidstvu pomohlo „spojení biologické a digitální inteligence“.

Umělé inteligence v roce 2016 (zdroj: ČT24)

„Symbiózu mezi lidskou a strojovou inteligencí by představovalo propojení vysokorychlostního interface s mozkem. Mohlo by to vyřešit problém s kontrolou strojů i užitečností lidí,“ uvedl vizionář podle serveru CNBC. Člověka omezuje rychlost psaní a předávání příkazů, stroje to mohou dělat vlastně okamžitě. Přímé neurální propojení lidského mozku s počítačem může lidem usnadnit přizpůsobení se.

Musk se tomuto tématu nevěnuje poprvé, hovoří o něm rád a často. Vysněný interface pojmenoval pracovně jako „digitální šněrování“ – mělo by jít o digitální vrstvu přišitou k lidskému mozku. Poprvé tuto ideu přednesl vloni, od té doby už přišel s množstvím detailů, na nichž by se dala tato technologie založit.

Elon Musk (*28. června 1971, Jihoafrická republika) je americký podnikatel. Spoluvlastnil internetový platební systém PayPal, založil kosmickou společnost SpaceX a spoluzaložil a jako výkonný ředitel vede automobilku Tesla Motors. Zároveň je předsedou společnosti SolarCity, která se v USA zabývá instalací solárních panelů pro domy a chce spustit systém superrychlých vlaků Hyperloop.

Elon Musk
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Miliardáře k vývoji takové technologie vedou hluboké obavy z umělých inteligencí. Už roku 2014 uvedl, že „umělé inteligence jsou největší hrozbou lidstvu“. Doslova uvedl: „Kdybych měl hádat, co pro naši existenci představuje největší existenciální riziko, řekl bych, že bychom měli být hodně opatrní s umělými inteligencemi. Jsem čím dál víc přesvědčený, že by nad nimi měl být nějaký dohled nebo regulace – možná na národní i nadnárodní úrovni, jen abychom se ujistili, že neprovedeme něco šíleného.“

Hrajeme si s ohněm, který neumíme uhasit

„S umělou inteligencí vyvoláváme démona,“ uvedl. „Znáte ty příběhy o chlápkovi s pentagramem a svěcenou vodou a… myslí si, že může démona zkrotit. A ne, nikdy to nefunguje.“

S jeho slovy ale nesouzní to, co sám dělá. Roku 2013 investoval společně s Markem Zuckerbergem a Ashtonem Kutcherem 40 milionů do společnosti VIcariuous FPC, jejímž cílem je vyrobit umělý mozek schopný uvažovat stejně jako člověk.

Jaký člověk je Elon Musk?

Toufar: Elon Musk je nadšenec a dokáže své zaměstnance strhnout (zdroj: ČT24)

Musk na únorové konferenci upozornil, že jeden z dopadů umělé inteligence bude velmi rychlý – a může za to i jeho společnost Tesla. Ta je světovým lídrem v segmentu autonomních automobilů, které podle miliardáře nahradí v horizontu jen několika málo let většinu lidských řidičů prakticky ve všech oborech řízení vozů. Řidiči náklaďáků, městské hromadné dopravy i taxikáři budou ohroženým druhem – a nedá se tomu už moc zabránit.

„Nejbližším dopadem této technologie jsou autonomní automobily. Ale současně je tu mnoho lidí, jejichž prací je řídit. Ve skutečnosti si myslím, že řízení v jeho mnoha podobách je vůbec největším zaměstnavatelem vůbec.“ Podle CNBC Musk odhaduje, že jen autonomní vozy seberou práci asi 12–15 procentům zaměstnanců po celé planetě.