Japonská mise měla vyčistit vesmírný odpad u Země. Skončilo to neúspěchem

Kolem Země krouží na oběžné dráze asi 100 milionů kusů vesmírného odpadu. Pro budoucnost lidstva představují čím dál větší riziko. Japonský pokus měl najít způsob, jak se s odpadem vypořádat.

Neúspěchem skončil japonský experiment, který měl otestovat možnosti úklidu vesmírného odpadu na oběžné dráze Země. Oznámila to v pondělí Japonská národní vesmírná agentura JAXA. Zásobovací lodi Kounotori 6 se nepodařilo vypustit včas několik set metrů dlouhé lano, které mělo nebezpečné objekty zachytávat.

Všudypřítomný odpad

Většinu kosmického odpadu tvoří zbytky kosmických lodí, raket a starých satelitů. Vytvářejí kolem Země stále větší „skládku“, přičemž roste riziko střetu s jinými objekty, například funkčními satelity, astronauty nebo Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Ta již dokonce musela několikrát změnit kvůli hrozbě kolize svou polohu.

Návrhů na řešení tohoto problému sice existuje mnoho, ale zatím nebyly vyzkoušeny v praxi. Experti z Japonské kosmické agentury se o to pokusili. Ve spolupráci se společností, která vyrábí rybářské sítě, vytvořili elektrodynamické lano, které mělo zpomalit kolem Země obíhající odpad a poté ho poslat na nižší oběžnou dráhu.

Předpokládali, že se zbytky vesmírného odpadu z nižší oběžné dráhy zřítí k Zemi a shoří v atmosféře. Lano bylo dlouhé 700 metrů, vyrobené ze dvou vláken nerezové oceli a hliníku. Mělo se rozvinout z nákladní kosmické lodi, jež nesla astronautům na ISS zásoby.

Bohužel pro japonskou agenturu se od začátku pokusu objevovaly technické komplikace. Na celé vypuštění lana měli jen týden, pak se měla loď zřítit k Zemi a shořet v atmosféře. Během této doby se však nepodařilo tento manévr provést – v pondělí to JAXA přiznala.

„Lano se zřejmě vůbec neuvolnilo. Je pro nás zklamáním, že jsme misi museli ukončit, aniž bychom splnili jeden z hlavních úkolů, “ uvedl šéf výzkumu Koichi Inoue. Nejde o jediný problém agentury JAXA v letošním roce. Již v polovině ledna musela přerušit misi, která měla poslat miniaturní, jen devět metrů velkou raketu se satelitem na oběžnou dráhu Země.