Roboti mají najímat i vyhazovat zaměstnance. Neovlivňují je totiž emoce

Společnost Bridgewater Associates pracuje na plánu, jak nahradit lidské pracovní síly inteligentními stroji. Tým vědců, kteří vytvořili umělou inteligenci Watson, už se ho snaží realizovat.

  • Hedgeový fond  je speciální investiční fond, který téměř nepodléhá regulaci. Jde o vysoce rizikovou investici, která může přinést vysoký výnos, ale také vysokou ztrátu.

Bridgewater Associates je americká investiční společnost, která zaměstnává 1200 lidí a kontroluje finance ve výši kolem 160 miliard dolarů. Jde o jeden z největších hedgových fondů světa – a navíc je velkým technologickým inovátorem.

Deník Wall Street Journal informoval, že zakladatel společnosti Ray Dalio chce korporaci změnit tak, aby mohla úspěšně fungovat i v 21. století. Práci mnoha lidských zaměstnanců by měly převzít stroje, které se budou starat o každodenní chod firmy. A to včetně takových úkolů, jako je personální politika. To znamená, že programy budou rozhodovat o věcech jako nabírání nebo propouštění zaměstnanců.

Autoři Watsona přicházejí

Bridgewater Associates už si na tuto změnu najala přední světové experty ze společnosti Systematized Intelligence Lab. Tu založil David Ferrucci, což je muž, který pro společnost IBM vyvinul umělou inteligenci Watson.

Jak funguje Watson?

„Rolí mnoha zbývajících zaměstnanců v naší formě už nebude dělat individuální rozhodnutí, ale vytvářet kritéria, podle nichž pak automatické systémy budou rozhodovat. Lidé pak do těchto procesů budou vstupovat jen tehdy, když dojde k nějakému výjimečnému problému,“ uvedl Wall Street Journal.

Řadu aplikací už Bridgewater provozuje, například systém na hodnocení zaměstnanců nebo úspěšnosti rozhodování manažerů. Ale hodlá je sloučit do jednoho systému, který se má jmenovat PriOS. Ten by měl do pěti let převzít  tři čtvrtiny rozhodovacích pravomocí ve firmě - budou založené na principech, které mu předepíše ředitel firmy Dalio a jeho nejbližší spolupracovníci.

Je to možné? Ano – a velmi pravděpodobné

„Je to ambiciózní, ale nikoliv nesmyslné,“ uvedl pro britský deník Guardian Devin Fidler, expert ze společnosti Instutute for the Future. Jeho společnost už podobný manažerský systém vytvořila, jmenuje se iCEO. Podle Fidlera je velká část práce manažera jen práce s informacemi, tedy něco, v čem jsou počítače dnes již velmi výkonné.

Pro velké společnosti je strojové rozhodování velmi lákavé, už jen proto, že šetří čas (a tedy náklady) a také omezuje vliv proměnlivých lidských emocí. Počítače mohou pracovat, aniž by byly ovlivňovány tím, že mají špatný den, cítí se špatně, nebo například projevují lidský soucit se zaměstnanci, kteří by mohli ztratit místo.

Podle Fidlera je v současnosti největším problémem psychika zaměstnanců. Expert si nemyslí, že by lidé přijímali příkazy od programu, vždy bude tedy potřeba prostředníka. „Ve společnostech, které jsou dobré v analýze dat, často už nyní činí rozhodnutí algoritmus, ale rozhodnutí pak provádí někdo, kdo ho zasadí do emocionálního kontextu,“ říká.

Pracovní místa zmizí a nikdo je nezachrání

Umělé inteligence budou podle prognóz brát místa stále více lidem. V listopadu 2016 předpověděl Mark Carney, guvernér Bank of England, že jen ve Velké Británii by mohly stroje během několika let lidem odebrat až 15 milionů pracovních míst. Doposud byly nejvíce ohroženými sektory dělnické práce. Jak ale programy „moudří“, začínají představovat hrozbu také pro administrativní pracovníky a také bankéře a již i manažery.