Keňští pytláci mají problém: porážejí je moderní technologie

Ve slavné keňské národní rezervaci Masari Mara zavedli novou technologii proti pytlákům. 26 zadržených v posledních dnech dokazuje, že jde o nečekaně velký úspěch.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) informoval o tom, že zavedení nové protipytlácké technologie se vyplatilo. Systém je založený na kombinaci termálního zobrazování a softwaru na detekování lidí. Přímo v severozápadní části parku, kde se systém posledních devět měsíců testuje, bylo zadrženo 24 pytláků, další dva byli chyceni v jiné části Keni.

„Strážci parku mají konečně pomoc, kterou tak zoufale potřebovali. Tato průkopnická technologie jim umožňuje hledat pytláky 24 hodin denně, a to třeba i uprostřed noci a na dva kilometry. Konečně máme v tomto boji nějakou výhodu a můžeme zastavit zločiny vůči přírodě v celé oblasti,“ uvedl Colby Loucks, který vede v WWF Crime Technology Project.

Tato termální technologie byla doposud používána jen armádami a bezpečnostními složkami - strážci parků se k ní dostávají úplně poprvé. „Díky ní se teď už pytláci a pašeráci neukryjí ve tmě,“ potvrdil Loucks. Systém je založen na infračervené kameře vybavené programem, který rozezná pytláky podle jejich tělesné teploty. Podle zprávy WWF se od března, kdy začala být tato technologie používána, zcela změnil přístup ochránců parku vůči pytlákům.

Národní rezervace Masai Mara je rozsáhlé chráněné území na jihozápadě Keni, která na jihu přechází v národní park Serengeti v Tanzanii. Název rezervace je po Masajích, původních obyvatelích této oblasti, a místní řece Mara. Rezervace je slavná díky každoročnímu stěhování kopytníků (zejm. pakoňů a zeber) mezi parky Masai Mara a Serengeti, které probíhá každé září a říjen; stěhování je tak rozsáhlé, že je nazýváno Velké stěhování.

Rangeři mohou pomocí této infrakamery navigovat svoje jednotky k pytlákům a díky tomu se k nim mohou dostat velmi rychle, a přitom nepozorováni. Jsou tak schopní chytit je v podstatě přímo při činu, takže je rovnou mohou obvinit.

„Tato technologie je neocenitelná pro naši schopnost monitorovat rezervaci. Že můžeme rozeznat pytláky i v noci a na velkou vzdálenost, je prostě jedinečné,“ uvedl ředitel neziskové organizace Mara Conservancy Brian Heath.

Vydáno pod