Je možné, aby FBI za osm dní prozkoumala 650 000 zpráv z e-mailové aféry Clintonové?

Nově nalezené e-maily od nynější demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové z doby, kdy vedla americkou diplomacii, neukazují na žádné porušení zákonů, Federální úřad pro vyšetřování (FBI) tedy neplánuje Clintonovou stíhat. V neděli to Kongresu USA sdělil šéf FBI James Comey.

Nové e-maily našli vyšetřovatelé v počítači Anthonyho Weinera, manžela blízké spolupracovnice Clintonové Humy Abedinové. Jde o 650 tisíc e-mailů, které byly odeslány z jeho počítače, Clintonové jich směřovala jen malá část. O Weinera se policie zajímá kvůli jeho obscénní komunikaci s patnáctiletou dívkou.

Hillary Clintonová je vinna, ví to ona sama, ví to FBI, vědí to lidé. Teď je na Američanech, aby dali průchod spravedlnosti ve volbách 8. listopadu.
Donald Trump

Donald Trump i republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence už vyjádřili rozhořčení nad tím, jak FBI svou práci vykonává – oba se shodli na tom, že není možné, aby FBI dokázala za pár dní poctivě projít všechny emaily. Na Twitteru to vyjádřil jeden z Trumpových podporovatelů, generál Michael T. Flynn:



Trump sám řekl v Michiganu jen pár hodin po vyjádření FBI: „Nemůžete přezkoumat 650 000 e-mailů za osm dní“. 

Oba se podle řady expertů mýlí, takové přezkoumání možné je, a dokonce ani objemem dat není zdaleka největší. Ve skutečnosti trvá přezkoumání takového množství e-mailů mnohem kratší dobu, než si republikánští kandidáti myslí. FBI totiž pochopitelně e-maily nečte, ale prozkoumává je pomocí digitálních analytických nástrojů.

Sledujte speciální vysílání na ČT24
Zdroj: ČT24

Serveru Wired poskytl rozhovor forenzní expert Jonathan Zdziarski, který se podobnými problémy zabývá: „Osm dní je víc než dost času na to, aby to dokázali zodpovědným způsobem.“

Amerikanista Lepš: Clintonová může vyhrát na počet voličů, ale nezíská celé volby (zdroj: ČT24)

V tomto případě měli experti FBI práci poměrně jednoduchou. Drtivá většina zpráv, které na počítači Anthonyho Weinera zadrželi, totiž nebyla určená Clintonové, šlo o jeho veškerou korespondenci z poslední doby. Stačilo tedy odfiltrovat pouze poštu pro ostatní a rázem ubylo několik set tisíc e-mailů.


NY Times uvádějí, že drtivá většina z dopisů pro Clintonovou byly zprávy, které úřad vyšetřoval již dříve, případně jejich kopie. Pokud je eliminovali, ubylo další velké množství dat k analýze. Tento fakt potvrdil také investigativní reportér NBC Tom Winter:


Zbytek e-mailů se hodnotil zřejmě pomocí digitálních forenzních nástrojů, jichž existuje celá řada, ať už komerčních, nebo dokonce volně šiřitelných. Známé jsou například Forensics Tool Kit nebo EnCase, který používá Ministerstvo vnitra České republiky, či desítky dalších. Jakou technologii má k dispozici FBI, se můžeme jen dohadovat.

Tyto programy umí rozpoznat, jaká témata se v mailech řeší, poznají klíčová slova, ale také frekvenci různých výrazů a podobně. Dokáží tak oddělit to, co se netýká tématu, od toho opravdu důležitého.

Svědectví renegáta

Jeff Jarvis, americký novinář a učitel žurnalistiky, se zeptal přes Twitter toho nejpovolanějšího – Edwarda Snowdena, IT specialisty proslulého tím, že vynesl z CIA masivní balík údajů a dal ho k dispozici veřejnosti. Také muž, který rozhodně nemá důvod mít americké demokraty v oblibě, se vyjádřil jednoznačně:

Jeden z nejcitovanějších expertů na kybernetickou bezpečnost, Robert Graham (dokázal například předpovědět nedávný útok vedený přes internet věcí), na svém blogu Errata Security uvedl, že opravdová záhada je úplně jinde: „Otázka nestojí, jestli FBI mohla prozkoumat všechny ty e-maily za osm dní, ale proč to neudělala za jeden nebo dva dny.“
Na Twitteru se nyní množí reakce, které si z FBI utahují, a instituce u expertů na kyberbezpečnost poněkud ztrácí důvěru.