Novou předsedkyní Grantové agentury by měla být fyzička Valkárová

Novou předsedkyní Grantové agentury ČR (GAČR) by se měla stát fyzička Alice Valkárová z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Na dnešním zasedání ji zvolila vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), oznámil novinářům vicepremiér a předseda RVVI Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Výběr ještě musí potvrdit vláda.

Valkárová ve funkci nahradí matematika Ivana Netuku, kterému končí funkční období člena předsednictva. GAČR každoročně rozděluje více než tři miliardy korun na základní výzkum.

Netuka byl předsedou GAČR od října 2014. Mezinárodně uznávaný matematik ve funkci před dvěma lety vystřídal sociologa Petra Matějů, který po vlně kritiky rezignoval.

Vedle Netuky končí v prosinci a lednu druhé funkční období dalším třem z pěti členů předsednictva GAČR, Bohuslavu Gašovi, Cyrilu Höschlovi a Otomaru Linhartovi. Ze současného vedení má ve funkci zůstat pouze Stanislava Hronová.

Agentura se zásadním významem

Členové předsednictva zastupují pět základních vědních oborů – technické vědy, vědy o neživé přírodě, lékařské a biologické vědy, společenské a humanitní vědy a zemědělské a biologicko-environmentální vědy.

Vedle Valkárové byli dnes nově do předsednictva zvoleni Petr Baldrian z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR, Jaroslav Koča z brněnského vědeckého centra CEITEC a Jana Roithová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Vládní rada pro výzkum vybírala z deseti kandidátů navržených odbornou veřejností.

Ze zvolených kandidátů měla o předsednickou funkci zájem jen Valkárová, která se zabývá částicovou fyzikou. „Myslím, že je to dobrá volba,“ poznamenal na její adresu Bělobrádek. Při schvalování zvolených členů předsednictva vládou nepředpokládá komplikace.