Putin si na summitu G20 vyslechnul kvůli Ukrajině řadu výčitek

Brisbane – Chladného přijetí a velké vlně kritiky se kvůli postupu Ruska vůči Ukrajině dočkal ruský prezident Vladimir Putin na dnes zahájeném summitu skupiny G20, která sdružuje největší ekonomiky světa. Ukrajinská krize tak zastínila ekonomická témata summitu. Německá kancléřka Angela Merkelová varovala Kreml, že by se západní sankce namířené proti jednotlivcům mohly dotknout dalších Rusů. S Putinem dnes jednala celých šest hodin, a to právě o Ukrajině. Části jednání se zúčastnil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Putin podle prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova opět Merkelové podrobně vysvětloval odstíny ruského a evropského přístupu ke konfliktu na Ukrajině. Tématem byly i ruské vztahy s Německem a Evropskou unií, řekl Peskov bez dalších podrobností.

  • Ukrajinská vláda a západní země včetně NATO a pozorovatelů OBSE Rusko obviňují, že v posledních dnech vyslalo proruským separatistům na východě Ukrajiny výrazné posily - vojáky, ale zejména těžkou výzbroj, zahrnující mimo jiné tanky, děla a protiletecké systémy. Podle Západu tak Moskva torpéduje ujednání dosažená počátkem září v Minsku.

Mezi nejméně přívětivé přivítání Putina v Brisbane patřilo podle AP potřesení rukou s kanadským premiérem Stephenem Harperem. „Myslím, že Vám podám ruku, ale řeknu Vám jen jediné: stáhněte se z Ukrajiny,“ citoval Harperova slova jeho mluvčí Jason MacDonald.

Ukrajinská krize provází Putina na summitu na každém kroku (zdroj: ČT24)

Ruský prezident si vyslechl výčitky kvůli Ukrajině i při setkáních s řadou dalších západních vůdců, včetně francouzského prezidenta Françoise Hollanda a britského premiéra Davida Camerona. „Jsem k němu velmi upřímný. Věci, které Rusko na Ukrajině udělalo, jsou nepřijatelné,“ zprostředkoval Cameron novinářům to, co sdělil svému ruskému protějšku.

Výčitky a tlak západních činitelů na šéfa Kremlu jsou tak silné, že Putin možná odjede z Brisbane dříve, než se plánovalo. Informovaly o tom alespoň agentury Reuters a AFP s odvoláním na člena doprovodu ruského prezidenta. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov to ale podle agentury Interfax vzápětí odbyl jako „naprostý nesmysl“. Zdroj AFP z ruské delegace nicméně následně upřesnil, že Putin zůstane do konce jednání, ale podle všeho se nezúčastní slavnostní recepce na závěr summitu. „Program druhého dne se změnil,“ uvedl činitel, který nechtěl být jmenován. Místo recepce se prý Putin setká s novináři.

Vydáno pod