TÉMA

Východní partnerství

Řadu zemí jsme nechali napospas Rusku a Číně, řekl Pavel na bezpečnostní konferenci

Rozkolísání mezinárodního řádu je patrné téměř všude, probouzejí se zamrzlé konflikty například na Kavkaze, znepokojující jsou i vojenské převraty v Africe. V projevu na konferenci Diplomacie a bezpečnost v Černínském paláci to prohlásil prezident Petr Pavel. Hlava státu považuje také za zásadní pokračovat v podpoře Ukrajiny ve všech oblastech. Případný úspěch Ruska by byl naším společným neúspěchem, uvedl. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řekl, že oživlý ruský imperialismus míří daleko na západ od Ukrajiny.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 10:29|

Musíme sladit vízovou politiku EU a Balkánu, apelovala eurokomisařka Johanssonová po jednání o migraci

Do Evropské unie přichází takzvanou balkánskou cestou třikrát více migrantů než loni a desetkrát víc než v roce 2018, uvedla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová po pondělním jednání na konferenci o migraci v Praze. Chce proto intenzivněji jednat se zástupci balkánských zemí o přerozdělování přicházejících. Na dvoudenním setkání chtějí ministři probírat také společnou reakci na válku na Ukrajině. Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ministři přijali deklaraci a akční plán Pražského procesu pro roky 2023 až 2027.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 23:14|

Polsko i Česko požádají EU o další peníze na zvládání migrační vlny

Polsko a Česko společně Bruselu navrhnou, aby Evropská unie poskytla zvláštní finanční podporu zemím při zvládání přílivu uprchlíků z Ukrajiny. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki po pátečním jednání s předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS) ve Varšavě. Do Polska od začátku ruské invaze na Ukrajinu přicestovaly tři miliony Ukrajinců, do Česka asi 300 tisíc.
29. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 15:20|

Lídři zemí Unie vyzdvihli význam očkování a chtějí sjednotit platnost covidových pasů

Lídři členských zemí Evropské unie za vzestupu koronavirové varianty omikron znovu vyzdvihli význam očkování proti covidu-19 a slíbili silnější podporu vakcinace po celém světě. Uvádí to závěry přijaté na čtvrtečním zasedání Evropské rady. Po debatě o vývoji pandemie se lídři přesunuli k cenám energií, kde však shodu nenašli. Pak se věnovali zahraniční politice. Vyzvali unijní orgány, aby pokročily s iniciativami spojenými s nelegální imigrací včetně návrhu na uvolnění imigračních pravidel kvůli krizi na hranicích s Běloruskem. Pohrozili také Rusku vysokou cenou za případný vpád na Ukrajinu.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 23:54|

Lídři Evropské unie chtějí blízké vztahy s postsovětskými státy, členství jim ale neslíbili

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie ve středu na vrcholném jednání ujistili lídry pětice postsovětských států Východního partnerství o tom, že stále podporují jejich evropské směřování. Přislíbili jim také nové investice či dodávky vakcín proti covidu-19. Vůdci Ukrajiny, Moldavska či Gruzie dali před schůzkou najevo, že na rozdíl od Arménie a Ázerbájdžánu usilují o co nejrychlejší vstup do EU, o němž však závěrečné prohlášení summitu nehovoří.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 22:41|