TÉMA

Věda 24

Komiks

Na Uherskohradišťsku dodnes žijí potomci lidí z Velké Moravy

Nejméně 18 lidí z Uherskohradišťska má za předky Velkomoravany – a to ty, kteří byli v rozmezí devátého a desátého století pohřbeni v Uherském Hradišti. Výzkum odborníků z Moravského zemského muzea trval čtyři roky.
19. 5. 2019|
Komiks

Unikátní nález. Vědci objevili v mayském městě dvě stě rituálních předmětů

Největší poklad za posledních šedesát let – mexičtí archeologové v mayském městě Chichén Itzá objevili dvě stě neporušených rituálních předmětů. Museli se přitom za nimi vydat do podzemí, do složitého jeskynního komplexu, na němž prakticky celá oblast stojí. Vědci doufají, že nález z této Jeskyně jaguářího boha přinese nový pohled na historii této kultury.
19. 5. 2019|
Komiks

Tvrze, kostely a domy. Výstava ukázala modely nedokončených staveb z éry Karla IV.

Modely staveb z doby Karla IV. představilo lapidárium pražské Betlémské kaple. K vidění byly tvrze, kostely a domy, které se nakonec nepodařilo dokončit, nebo jsou dnes už dávno zničené. Výstavu uspořádala Stavební fakulta ČVUT.
19. 5. 2019|
Komiks

O migraci trochu jinak. Její hlavní proudy přibližuje interaktivní encyklopedie

Světové migrační trendy přibližuje projekt On-line encyklopedie migrace. Na začátku to byla iniciativa studentů Univerzity Karlovy, v současné době jde o volně přístupnou vzdělávací platformu, do které přispívají odborníci na dané téma. Cílem projektu je propojit akademiky z různých univerzit a nabídnout na jednom místě zdroje informací o migrační problematice.
19. 5. 2019|
Komiks

Ecocapsule. Energeticky soběstačný příbytek zamířil do Prahy

Maximálně snížit spotřebu energií a zbytek pokrýt třeba ze slunce nebo větru. To je princip takzvaných energeticky nulových domů. Do Prahy dorazila unikátní mobilní verze takového obydlí.
19. 5. 2019|
Komiks

Místo lidí umělá inteligence a roboti. Automatizace pracovního trhu je na vzestupu

Pracovní místa čtyřiceti procent Čechů by do patnácti let mohla zaniknout. Práci na jejich dnešních pozicích zvládne umělá inteligence, automaty a roboti. Tvrdí to globální studie poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. Český pracovní trh je mezi 29 zkoumanými zeměmi čtvrtý nejohroženější. Automatizace se nejvíc dotkne lidí s nejnižším vzděláním. Ve třicátých letech by stroje mohly převzít práci každého druhého z této skupiny.
19. 5. 2019|
Komiks

Doručování léků i vzorků. Drony jako pomocníci Lékařů bez hranic

Drony ve službách Lékařů bez Hranic. Loni je humanitární pracovníci vyzkoušeli v Papui Nové Guineji. Mají sloužit k doručování vzorků a usnadňovat vyšetření pacientů. Drony se používají také pro mapování terénu při různých přírodních katastrofách.
19. 5. 2019|