TÉMA

Varan komodský

Varani komodští mají zuby potažené železem, zjistili vědci

Varani komodští, kterým se přezdívá také komodští draci, jsou díky své velikosti, jedovatému kousnutí a fantasknímu jménu proslavení po celém světě. Vědci navíc nyní zjistili, že jejich zuby jsou pokryté vrstvou železa, která jim pomáhá udržovat chrup ostrý jako břitva, napsal list The Guardian, podle nějž je to poprvé, co byl objeven železný povlak na zubech nějakého zvířete.
včera|

Tyranosaurus měl masitý pysk. Pokrývaly ho šupiny, popsala studie

Mohutné tělo, dlouhý ocas, drobné přední končetiny a hlavně čelist plná ostrých zubů, které dokážou drtit kosti i těch největších tvorů, kteří kdy na naší planetě žili. Tak si většina lidí představí krále všech predátorů, Tyrannosaura rexe, kterého už desítky let populární kultura vykresluje jako zubatou příšeru. Podle vědců ale může být tato představa mylná –⁠ čelist tohoto masožravce a dalších jemu podobných totiž nejspíš pokrývaly šupinaté pysky.
31. 3. 2023|

Čeští vědci pomohli rozluštit genom varana komodského, největšího ještěra světa

Mezinárodní vědecký tým, jehož součástí byli pracovníci Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) a Zoo Praha, publikoval přečtení a analýzu genomu největšího ještěra na světě – varana komodského.
31. 7. 2019|

Indonésie chce uzavřít ostrov Komodo. Turisté odsud pašovali desítky varanů

Indonéská vláda zřejmě pro turisty uzavře slavný ostrov Komodo v souostroví Malé Sundy. Jde o důsledek rozbití skupiny pašeráků, kteří s pomocí turistů z ostrova pašovali místní varany komodské. Ostrov má být uzavřen v lednu 2020, kdy se znovu otevře, není zámo. Experti doufají, že rozhodnutí pomůže nárůstu populace vzácných varanů.
4. 4. 2019|