TÉMA

podloží

30 let zpět: Lesní požár u Tisé na Děčínsku

Letošní požár v Českém Švýcarsku trval tři týdny a zachvátil tisíc hektarů lesa, čímž se stal největším v novodobé české historii. O poznání menší ohnivá kalamita, zachycená v reportáži ze září 1992, se odehrála jen o kus dál ve skalách u Tisé. A stejně jako letos i tehdy bylo jednou z příčin nezvykle suché léto.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 9. 2022|

Kalifornie se propadá, zemědělci čerpají moc vody. Problém se nedá snadno zastavit, varuje studie

Dno vyprahlého kalifornského údolí Central Valley se propadá. Příčinou je, že masivní čerpání podzemní vody pro zemědělství i města vede k sesedání půdy. Nová studie Stanfordovy univerzity ukazuje, že toto propadání bude pravděpodobně pokračovat po desetiletí až staletí, i kdyby se pokles spodních vod podařilo zastavit. K zastavení propadů bude třeba, aby se hladina vody zvýšila.
5. 6. 2022|

Projekt mrakodrapu v Ostravě se kvůli statice změní. Místo jedné věže budou dvě

Společnost RT Torax, která se v centru Ostravy chystá postavit nejvyšší budovu v Česku, musí svůj projekt změnit. Místo jedné věže vyšší než 230 metrů bude mít budova kvůli novým geologickým zjištěním věže dvě. Vyšší z nich bude i tak nejvyšší budovou v zemi. Se změnou už investor seznámil zastupitele města. Chystanou stavbu už dříve kritizovala část městské opozice.
20. 4. 2022|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|