TÉMA

Lugano

Obnova Ukrajiny má stát na sedmi pilířích. Kyjev musí reformovat justici či protikorupční opatření

Mezinárodní spolupráci na poválečné obnově Ukrajiny by měl provázet důraz na institucionální reformy, transparentnost a udržitelnost. Shodli se na tom účastníci konference ve švýcarském Luganu, včetně Česka, kteří zásady vtělili do společné politické deklarace. Prohlášení čtyř desítek zastoupených zemí zahrnuje sedm základních principů a představuje půdorys pro obnovu válkou zasažené Ukrajiny, řekl švýcarský prezident Ignazio Cassis.
5. 7. 2022|

Nejednotná EU by nahrávala Putinovi, míní Vrecionová. Dle Teličky musí být Fiala aktivní

Evropská unie dokáže v postoji k Rusku najít jednotu, shodli se europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička v Událostech, komentářích. V rámci předsednictví by Česko podle nich mělo dalším unijním zemím nabízet řešení, kompromisy a vyzývat k jednotě.
5. 7. 2022|

Na obnovu Ukrajiny musíme být připraveni, už nyní lze začít, řekl Fiala

Kdy bude moci poválečná obnova Ukrajiny začít naplno, není jasné, ale mezinárodní společenství musí být připravené a začít s rekonstrukcí poničených měst může už nyní. S takovýmto vzkazem v pondělí vystoupil český premiér Petr Fiala (ODS) na úvod mezinárodní konference, jejímž cílem je připravit obrysy složitého a nákladného procesu. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhuje platformu pro zprostředkování financí. Na rekonstrukci země bude potřeba okolo 750 miliard dolarů (17,8 bilionu korun), uvedl ukrajinský premiér Denys Šmyhal.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 19:21|