TÉMA

dělení

30 let zpět: Likvidace armádních vozidel

Po pádu železné opony se státy Varšavské smlouvy a Severoatlantické aliance dohodly na snížení počtu zbraní v Evropě. Smlouva podepsaná 19. listopadu 1990 v Paříži (přestože reportáž chybně hovoří o vídeňské úmluvě) zavazovala i tehdejší Československo. Na jejím základě armáda začala likvidovat přebytečnou vojenskou techniku. Šlo například o obrněné transportéry OT-810, jejichž předchůdce používal německý Wehrmacht během druhé světové války.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 11. 2022|

30 let zpět: Rada obrany státu jednala o rozdělení armády po rozpadu Československa

V budově Úřadu vlády ČSFR se sešla Rada obrany státu, aby projednala rozdělení armády po předpokládaném rozpadu federace. Podle českého premiéra Václava Klause vznesla slovenská strana námitky k navrhovanému principu dělení armádního majetku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 9. 2022|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Není blesk jako blesk. Meteorolog vysvětluje, které jsou nejnebezpečnější

Blesků je celá řada a žádný není stejný. Odlišný je sice každý jednotlivý blesk, ale dělí se do několika základních kategorií.
1. 7. 2021|