TÉMA

Ministerstvo zemědělství České republiky

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Sbírka potravin vynesla 624 tun zboží pro potřebné. Je to dosud nejvíc

V sobotní podzimní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 624 tun zboží, z toho 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Z vybraných potravin lze připravit až 1,124 milionu porcí jídla, sdělil zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Miroslav Dinga. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech až do 21. listopadu, očekává se tak překročení 700 tun darovaného zboží.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 20:04|

Rozhodnutí o zdanění tichého vína padne později. Do pracovní skupiny zamíří další podnikatelé

Rozhodnutí o zdanění tichého vína se prozatím odkládá. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ČT řekl, že koalice tuto otázku do konce roku nejspíš vyřešit nestihne, čeká totiž na další analýzy. Do pracovní skupiny navíc zamíří i výrobci medoviny nebo cideru. Právě víno, medovina a cider patří do jediné skupiny alkoholu, na kterou se nevztahuje spotřební daň.
29. 10. 2023|

Divočáci sbírají odvahu, troufnou si skoro až do centra města. Přibývá i nehod se zvěří

V lesích vrcholí sezona lovu trofejní zvěře, myslivci tak regulují počty přemnožených druhů. Černá a spárkatá zvěř hospodářům působí obrovské škody na stromech a polích, podle odhadů ministerstva zemědělství ročně až za pět miliard korun. Například divočáci se za potravou stahují už i do rušného města, přibývá i srážek se zvěří. Resort proto připravuje novelu zákona o myslivosti. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) ji chce poslat kolegům k posouzení do konce října.
14. 10. 2023|

Vládní koalice řeší zavedení spotřební daně u medoviny nebo ciderů, shodu zatím nenašla

Už za necelý týden bude sněmovna projednávat v závěrečné fázi soubor vládních úspor. V balíčku nakonec není zdanění tichého vína. Koalice se stále neshodne, jestli ho zavést, nebo ne. Nejde přitom jen o víno, spolu s ním se teď nulová sazba spotřební daně týká i medoviny nebo takzvaných ciderů. Koalice tak řeší i to, jestli nezavést odvod alespoň u nich.
16. 9. 2023|

Nový registr výpustí odpadních vod zmapuje dva tisíce kilometrů řek

Ministerstvo životního prostředí připravuje registr výpustí odpadních vod. Do konce roku 2025 zmapuje první dva tisíce kilometrů řek, kde je nebezpečí havárií největší. Mapování výpustí má pokračovat ve třech etapách na všech tocích v Česku. Informovali o tom ministr životního prostředí Petr Hladík a zemědělství Marek Výborný (oba KDU-ČSL). V pilotním projektu na 34 kilometrech Labe mezi Mělníkem a Brandýsem nad Labem se u zhruba třiceti procent ze 108 výpustí nepodařilo zjistit jejich účel nebo je dohledat v evidenci, uvedli ve čtvrtek v Brandýse nad Labem.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 19:51|

Majitelé historických mlýnů chtějí rozjet výrobu elektřiny, nemají ale právo užívat vodu z Ohře

Noví majitelé historických mlýnů v Terezíně chtějí obnovit tamní elektrárnu. Jenže Povodí Ohře plánuje nedaleko nad místem stavět nové dílo u jezu a vody v řece není na obě dost. Právo na užívání vody z řeky má Povodí. Majitelé mlýnů usilují o změnu.
29. 8. 2023|

I ryby cítí bolest. Biologové se obrátili na ministerstvo, žádají zákaz rybolovu na živou nástrahu

Napichování živých nástražních rybek na háčky je barbarské, obratlovci bolest cítí, píší biologové v otevřeném dopise ministru zemědělství Markovi Výbornému (KDU-ČSL). O zaslání dopisu informoval spolek obránců zvířat OBRAZ v tiskové zprávě. Biologové a ochránci zvířat požadují, aby ministr podpořil zákaz rybolovu na živou nástražní rybu.
24. 7. 2023|

Celostátní výbor lidovců schválil nominaci Výborného na ministra zemědělství

Celostátní výbor KDU-ČSL schválil nominaci Marka Výborného na ministra zemědělství. Návrh měl dle předsedy strany Mariana Jurečky jednoznačnou podporu. Dosavadní šéf sněmovní frakce lidovců má pro vstup do nové funkce také podporu předsednictva strany, premiéra Petra Fialy (ODS) i prezidenta Petra Pavla. Výborný má v čele resortu nahradit Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), který podal rezignaci ke konci června.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 19:41|

EK se staví proti financování patnácti protipovodňových projektů z českého Národního plánu obnovy

Evropská komise nesouhlasí s financováním patnácti protipovodňových projektů z Národního plánu obnovy v gesci ministerstva zemědělství (MZe). Týká se to mimo jiné projektů na přehradách Orlík, Harcov nebo Jezeří. Na jejich financování letos bude potřeba 512 milionů korun ze státního rozpočtu, řekl mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Ministerstvo mělo připraveno 42 projektů, z toho dva byly rezervní. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v pátek uvedl, že projekty budou dokončeny bez ohledu na to, zda na ně půjdou peníze z EU.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 13:12|

Pohled na vývoj životního prostředí v Česku nabízí nový web. Ministerstvo chce nyní řešit proměny energetiky

Čistší ovzduší, nižší emise skleníkových plynů, ale přibylo třeba odpadu, který navíc dál končí ve velkém na skládkách. To je vývoj za posledních třicet let v Česku. Podrobnosti nabízí veřejnosti nový web, který v pondělí spustilo ministerstvo ke Světovému dni životního prostředí. Hlavními tématy nyní budou podle šéfa resortu Petra Hladíka (KDU-ČSL) proměna energetiky a adaptace na změny klimatu. Ministerstvo zemědělství chce zase podpořit agrolesnictví, tedy výsadbu stromů na zemědělské půdě – na polích i pastvinách.
5. 6. 2023|

Agrofert žaluje zemědělský fond, který ukončil předjednané dotace, píše iRozhlas

Firmy z koncernu Agrofert podaly žalobu na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který rozhodl neproplatit dotace u jejich 21 předjednaných projektů. Server iROZHLAS.cz uvedl, že jde o dotace pro společnosti Penam, Olma či Kostelecké uzeniny. Fond žádosti o dotace pozastavil a poté ukončil kvůli unijnímu auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
1. 6. 2023|

V nejsušší části Rožnova pod Radhoštěm začala stavba vodovodu za sto milionů korun

V Horních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm začala stavba vodovodu. Ten má obyvatelům nahradit vysychající studny. Zejména v letních měsících se totiž pravidelně stávalo, že místní obyvatelé byli úplně bez vody. Náklady na stavbu nového vodovodu přesáhnou sto milionů korun.
16. 5. 2023|

Slovensko zakázalo prodej a zpracování ukrajinského obilí. Úřady v něm objevily pesticid

Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí a z něj vyrobenou mouku, zrno nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví. Ve čtvrtek o tom informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.
13. 4. 2023|

Ceny v českých obchodech zůstanou beze stropu, řekl Nekula. Věří v sílu konkurenční soutěže

Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nechce po slovenském vzoru zavést na potraviny v obchodech cenové stropy. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky. Nekula po jednání se zástupci ministerstva financí a obchodu také informoval, že jeho resort podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli cenám vajec. Jejich zdražení podle něj naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. Skupina se také podle ministra shodla na tom, že dozorové orgány jako například Česká obchodní inspekce (ČOI) mají zintenzivnit svou činnost a postupovat koordinovaně.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 22:58|

Nový portál Agropočasí nabízí detailní předpověď srážek či teploty půdy

Nový portál Agropočasí nabídne předpověď maximální a minimální teploty vzduchu, úhrnu srážek a rychlosti větru a relativní vlhkosti na dva dny. Lidé si mimo jiné budou moci zjistit předpověď až do úrovně katastrů. Na vzniku webové aplikace se podílely Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) ve spolupráci s ministerstvy zemědělství a životního prostředí.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 20:37|

Agrofert uspěl se stížností proti vrácení dotace, píše iRozhlas

Ministerstvo zemědělství zrušilo rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), podle kterého měla firma Schrom Farms z koncernu Agrofert vrátit dotaci téměř 1,6 milionu korun. Důvodem rozhodnutí ministerstva byly procesní vady. Fond je musí odstranit a o případu rozhodnout znovu, píše web iROZHLAS.cz. Agrofert patří do svěřenského fondu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
15. 3. 2023|

Vědci mají mít možnost ve vlastním lese hospodařit ekologicky, soud zrušil rozhodnutí úřadů

Biologické centrum Akademie věd uspělo u soudu ve sporu o způsob hospodaření ve vlastním lese na jižní Moravě. Vědci chtějí na pozemku hospodařit způsobem blízkým přírodě, nezískali ale souhlas úřadů. Krajský soud v Brně koncem ledna zamítavé rozhodnutí zrušil a věc vrátil ministerstvu zemědělství k dalšímu řízení. O verdiktu soudu biologické centrum informovalo v tiskové zprávě.
7. 3. 2023|

Můžete cenu zvedat jen do určité výše, pak už to nikdo nekoupí, zaznělo v debatě o cenách potravin

Potraviny v Česku zdražily za uplynulý rok podle Eurostatu o 27 procent – to je v rámci sedmadvacítky šestá nejvyšší hodnota. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza si myslí, že vláda zastropovala ceny energií příliš pozdě a příliš vysoko, což se promítá do cen potravin, prezident Agrární komory Jan Doležal zase upozorňuje na „setrvačnost“ v promítání cen v řetězci. Tématu se věnoval pořad 90' ČT24.
28. 2. 2023|

Ministerstvo životního prostředí bude přispívat na likvidaci hrabošů

Na snížení počtu přemnožených hrabošů přispěje ministerstvo životního prostředí (MŽP) zemědělcům 500 korun na hektar, celkově plánuje uvolnit 40 milionů korun. Oznámil to na tiskové konferenci náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Zároveň vysvětlil, že úřad se spolu s ministerstvem zemědělství (MZ) dohodl na cíleném, nikoli plošném hubení hrabošů.
27. 2. 2023|

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|

Chystá se novela zákona o myslivosti. Zavést má plány lovu podle míry poškození lesů

Novela zákona o myslivosti, kterou nyní připravuje ministerstvo zemědělství (MZe), by měla zavést plánování lovu v honitbách podle poškození lesů. Informovali o tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), vrchní ředitel sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář a ředitel odboru státní správy myslivosti a rybářství Martin Žižka. Hlavním cílem novely je snížení stavů dlouhodobě přemnožené spárkaté zvěře, která způsobuje škody na lesích i zemědělských plodinách, digitalizace správy myslivosti a posílení práv vlastníků pozemků.
15. 2. 2023|

Zemědělský fond neproplatí půl miliardy korun dotací firmám Agrofertu, píše iRozhlas

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit, napsal portál iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
15. 2. 2023|

Vláda chce prověřit marže u zemědělců, potravinářů i řetězců

Kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje prověřit ceny u potravinářů, obchodních řetězců a zemědělců. Cílem je podle vlády zjistit výši obchodní přirážky u jednotlivých sektorů. Po jednání s premiérem a členy vlády to ve čtvrtek řekli prezident Agrární komory Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Na vysoké ceny některých potravin v minulých dnech upozornil šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle Fialy má ministr za úkol svolat schůzku zástupců zemědělců, potravinářů i obchodních řetězců.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 20:45|