TÉMA

Tropická cyklóna

Hurikán Otis má už 39 obětí, informovala vláda. V zasažených oblastech chybí voda i základní zboží

Hurikán Otis, který tento týden s rekordní silou zasáhl letovisko Acapulco na mexickém tichomořském pobřeží, za sebou zanechal 39 obětí, sdělila podle agentury Reuters mexická vláda. Dřívější zprávy uváděly nejméně 27 mrtvých. Podle mexického ministra bezpečnosti se aktuálně pohřešuje deset lidí. Pojišťovací společnost Gallagher Re podle agentury Reuters už odhadla, že ekonomické škody přesáhnou deset miliard dolarů (233 miliard korun). Pro mexický průmysl to může znamenat jednu z největších ztrát v historii. Se zasaženými oblastmi je stále těžké se spojit, na místě podle agentury AP trvá nedostatek vody, elektřiny, benzinu i základního zboží.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 20:31|

Hurikán Otis dorazil k pobřeží Mexika, může způsobit katastrofální škody

Hurikán Otis zasáhl pobřeží Mexika blízko letoviska Acapulco na jihozápadě země. Ráno zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň, napsala agentura AP s odvoláním na americké Národní centrum pro hurikány (NHC). Později NHC ale stupeň zase snížilo na čtvrtý.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 14:53|

Extrémy z Karibiku. Výjimečné horko škodí lidem i korálům, úlevu mohou přinést hurikány

Letošní rok je ve znamení mnoha meteorologických a klimatických extrémů a překonávání historických rekordů. Možná trochu v pozadí zájmu, alespoň ze středoevropského hlediska, zůstává Karibská oblast a obecně Střední Amerika. Ale neprávem, i tamní počasí je letos mimořádně extrémní a svým způsobem to ovlivňuje i vznik a vývoj tropických bouří a hurikánů.
2. 10. 2023|

Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu

Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.
17. 9. 2023|

Do Libye přinesl zkázu medikán. Středomořské obdoby hurikánů budou nejspíš stále častější

Nevídané vydatné srážky a následné extrémní přívalové povodně, které si v Libyi vyžádaly tisíce obětí. To jsou důsledky řádění bouře Daniel, jejíž dopady z ní činí historicky nejtragičtější medikán z hlediska počtu obětí i výše materiálních škod. A jde současně o tlakovou níži s největším počtem obětí od cyklonu Nargis v roce 2008, který tehdy hlavně v Myanmaru zabil přes 130 tisíc lidí. Před Danielem byl nejtragičtějším medikán v roce 1969, který v Alžírsku a Tunisku zabil kolem šesti set lidí.
15. 9. 2023|

Američané mají čím dál větší problémy s pojištěním domů. Příčinou jsou častější živelní pohromy

Americké pojišťovny napříč USA zhoršují podmínky pro klienty nebo zcela přestávají nabízet pojištění nemovitostí kvůli obavám z ničivějších živelních pohrom a rostoucích nákladů na obnovu domů. Mnozí Američané tak ztrácí přístup k zabezpečení svého majetku, zatímco jsou podle expertů vystaveni sílícímu riziku lesních požárů nebo hurikánů. Na fenomén upozorňuje v posledních týdnech řada světových médií.
5. 9. 2023|

Na Floridu a Georgii udeřil silný hurikán Idalia, při nehodách způsobených počasím zemřeli dva lidé

Západ amerického státu Florida zasáhl silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé výpadky proudu. Obyvatelé nejvíce zasažených oblastí dostali pokyn k evakuaci. Podle agentury AP byly některé domy u moře zatopeny téměř až po střechu. Kvůli počasí zemřeli ve státě dva lidé. Hurikán se přesunul do sousedního státu Georgie, v noci na čtvrtek zřejmě zasáhne už jako tropická bouře také Severní a Jižní Karolínu.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:39|

Protřepat, nemíchat. Hurikány podle nové studie fungují jako barman oceánů

Když hurikán zasáhne pevninu, mohou být dopady vidět po celá desetiletí. Mnohem méně viditelný, ale ještě dramatičtější je ale podle nové studie vliv hurikánů na oceány – teplou vodní masu z hladiny totiž dokáže přiblížit spodním proudům, které pak ohřátou vodní masu transportují daleko od bouře.
27. 6. 2023|

Letošní hurikánová sezona má být normální. Díky srážce několika protichůdných extrémů

Severní a střední Ameriku v posledních letech trápily silné hurikány. Podle nové předpovědi meteorologů by letos měla být sezona tropických bouří celkem průměrná.
26. 5. 2023|

Supertajfun Mawar zasáhl tichomořský Guam. Ostrov může odpojit od elektřiny i na týdny

Americký tichomořský ostrov Guam ve středu pocítil dopady supertajfunu Mawar, který se prohnal těsně kolem jeho severních břehů. Bouře odpovídající silou hurikánu čtvrté kategorie přinesla na ostrov silný vichr a husté lijáky. Nízko položené oblasti na pobřeží zaplavily vzedmuté mořské vlny. Přerušeny byly dodávky elektřiny prakticky pro všechny odběratele, informoval zpravodajský server CNN.
24. 5. 2023|

Hladina oceánu stoupá v Americe rychleji, než se čekalo

Podle nové analýzy jsou pobřežní města na jihu USA, včetně Miami, Houstonu a New Orleans, ohrožená vzestupem hladiny oceánu víc, než se vědci dosud obávali.
13. 4. 2023|

El Niño se vrací. Jeho dopady pocítí většina lidstva

El Niño je klimatický jev, který se pravidelně vrací. Letos opět s nejvyšší pravděpodobností převládne – a pro planetu i lidstvo to bude mít velké důsledky.
17. 3. 2023|

Sériové hurikány budou častější. Výzkum varuje před katastrofami, které půjdou těžko řešit

Když nějakou oblast zasáhne hurikán, je to dost zlé. Nový výzkum Princetonské univerzity ale ukazuje, že v příštích desetiletích se v mnoha oblastech mohou běžně vyskytovat i dva hurikány za sebou. Podle autorů bude velmi složité se na to adaptovat.
28. 2. 2023|

Změna klimatu dává hurikánům sílu. V kombinaci se stoupáním hladiny moří je to hrozba

Dramatický přechod silného hurikánu Ian přes Floridu a o týden dřív ničivý úder hurikánu Fiona na Portoriku a následně ve východní Kanadě vyvolaly opět otázky, jak moc může změna klimatu, způsobená z výrazné většiny činností člověka, ovlivnit sílu a dopady hurikánů.
6. 10. 2022|

Počet obětí hurikánu Ian ve Spojených státech roste. Stovky tisíc odběratelů jsou bez proudu

Bilance hurikánu Ian ve Spojených státech překročila 80 mrtvých. S odvoláním na místní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Agentura AP píše o 65 obětech, AFP nejméně o 62 obětech.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:51|

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě stále roste, některé zdroje uvádí 72 mrtvých

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě podle agentury AP vzrostl na 47, agentura Reuters hovoří o 50 potvrzených úmrtích a americká televize ABC uvádí nejméně 72 mrtvých. Záchranáři stále prohledávají trosky ve zdevastovaných oblastech. Floridu navštíví ve středu americký prezident Joe Biden s manželkou. Už v pondělí pojedou na Portoriko, které se vzpamatovává z následků hurikánu Fiona, informovala agentura AP s odvoláním na oznámení Bílého domu.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 21:41|

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě se blíží ke třem desítkám

Oficiální počet obětí ničivého hurikánu Ian ve Spojených státech vzrostl na nejméně 27 poté, co úřady na Floridě potvrdily několik utonulých a dalších mrtvých. Informovala o tom v noci na sobotu agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 17 obětech. Některá média uvádějí ještě horší čísla, například zpravodajská televize CNN zmiňuje 45 mrtvých. Při postupu státem Jižní Karolína bouře zeslábla na posttropickou cyklónu. Přesto tam ničila mola na pobřeží a zaplavila ulice.
1. 10. 2022|

Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:52|

Hurikán Ian zasáhl Floridu. Přicházejí nepotvrzené zprávy o stovkách mrtvých

Nepotvrzené zprávy z floridského okresu Lee hovoří o stovkách úmrtí po hurikánu Ian. „I když nemám potvrzená čísla, rozhodně vím, že oběti na životech se pohybují ve stovkách,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. V sousedním Charlotte je potvrzených šest úmrtí, informoval list The New York Times. Hurikán kategorie čtyři působil od středy na Floridě ničivé záplavy a rozsáhlé škody.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 23:46|

Hurikán Ian zasáhne Floridu, experti varují před obrovskými škodami

Letošní sezona hurikánů v Atlantiku byla sice do začátku září značně podprůměrná, v posledních týdnech ale vývoj nabral na obrátkách. V minulém týdnu se o to postarala Fiona, která se stala prvním silným hurikánem letošní sezony a následně jako už mimořádně silná mimotropická cyklóna zasáhla východní Kanadu, kde způsobila značné škody. Aktuálně pak v Karibiku sílí hurikán Ian, který je na třetí kategorii z pěti.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 21:50|

Letošní hurikánová sezona měla být nadprůměrná. Zatím ale nepřišla jediná silná bouře

Amerika se připravovala na silné hurikány, ale letos se zatím přes předpovědi neobjevily. Meteorologové řeší, jak je to možné a jaká je příčina této anomálie.
14. 9. 2022|

Zneklidnit mohou bouřky, déšť, sníh nebo vítr. Počasí vyvolává řadu fobií

Bouřky, blesky, prudký déšť bubnující do střech domů, ale třeba i prudký vítr nebo husté sněžení. Tyto jevy zvýší tep většině meteorologů a osloví i nadšence do počasí. Někteří ale fascinaci nesdílejí – naopak, můžou tyto jevy vnímat vyloženě negativně, případně v nich dokonce vyvolávají strach až fobii.
8. 6. 2022|

Američtí meteorologové varují před silnou sezonou hurikánů

Prvního června v Severní Americe oficiálně začne sezona hurikánů. Meteorologové varují, že letos těch mimořádně silných bude až dvakrát víc, než je průměr za poslední tři dekády.
26. 5. 2022|

Hurikánová sezona může být letos výrazně nadprůměrná, varují první předpovědi

Všichni obyvatelé oblastí, které může zasáhnout hurikán, každoročně s obavami sledují předpovědi meteorologů. Letošní sezona by měla být podle predikcí podobně jako ta loňská nadprůměrně aktivní.
19. 4. 2022|