TÉMA

Příspěvek na bydlení

Vyřizování příspěvku na bydlení zrychlilo, v Praze je však situace dál komplikovaná

Už druhým rokem roste počet lidí žádajících o příspěvek na bydlení. Loni jim stát vyplatil téměř osmnáct miliard korun. Praxe ukazuje, že se úřadům daří zkracovat lhůty na vyřízení, z více než šedesáti na současných dvaadvacet dní. V hlavním městě je ale situace komplikovanější, v Příbrami se proto otevře detašované pracoviště pro Prahu.
5. 3. 2024|

Češi šetří energiemi. Spotřeba plynu meziročně klesla o více než jedenáct procent

Spotřeba elektřiny v letošním třetím čtvrtletí v Česku meziročně klesla téměř o čtyři procenta. O více než jedenáct procent se snížila i spotřeba plynu. Pomohlo teplejší počasí, mění se ale i chování zákazníků. Další úspory už jsou podle některých dodavatelů téměř nemožné.
29. 11. 2023|

Na vybraných poštách by mělo být brzy možné vyřizovat příspěvky na dítě či bydlení

Vybrané pobočky České pošty by od příštího roku měly začít poskytovat některé služby úřadu práce. Půjde o agendy, které bude mít úřad zdigitalizované, tedy žádosti o rodičovský příspěvek, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Na úterní tiskové konferenci to řekl ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.
7. 11. 2023|

168 hodin: Z ústeckého Mojžíře je špatná adresa, nájemné má ale srovnatelné s Prahou. Majitelům bytů ho platí i stát

O ústeckém sídlišti Mojžíř se v poslední době často mluví jako o problematickém místě, kam kvůli obavám řidičů o bezpečnost přestaly jezdit trolejbusy a jedna pizzerie tam odmítá vozit objednávky. Méně se již mluví o tom, že je to ukázka toho, jak také může fungovat realitní byznys – nebo spíše byznys s chudobou. Majitelé domů fakticky inkasují nemalé peníze od státu. Nájemné je vzhledem ke stavu bytů vysoké, ale nájemníci často neplatí ze svého – dostávají dávky, což vede k lukrativnímu byznys modelu. O bydlení v Mojžíři natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Eva Koryntová.
9. 10. 2023|

Příspěvků na bydlení přibývá, dosáhne na ně více lidí a pomohla jednodušší administrativa

Lidé se čím dále častěji obrací na úřady s žádostí o příspěvek na bydlení. Ministerstvo práce a sociálních věcí v červnu vyplatilo 267 370 příspěvků na bydlení, což je o polovinu více než loni ve stejném období. Vzrostla i výše průměrného příspěvku – ze čtyř tisíc na šest. Nárůst zájmu úřad přisuzuje zhoršené ekonomické situaci způsobené ruskou agresí na Ukrajině a také faktu, že na příspěvek nyní dosáhne více lidí.
29. 7. 2023|

Nápor na uprchlická centra polevuje. Ukrajinci přicházeli kvůli odebrání příspěvku na bydlení

Před místy, kde pomáhají uprchlíkům, se opět tvoří fronty. Někde je dávají do souvislosti s novelou zákona, která k začátku července mimo jiné omezila příspěvek na bydlení většině uprchlíků – těm dospělým, kteří v Česku již pobývají déle než pět měsíců a zároveň nepatří do některé ze zranitelných skupin.
7. 7. 2023|

Česká pošta se vydala vstříc nové budoucnosti. Bez 300 poboček a s plány na záchranu

Česká pošta zrušila v rámci úspor tři sta svých poboček. Vláda zároveň schválila její transformační plán, který má pomoci státnímu podniku dostat se z letitých ztrát. V něm se například počítá s vyčleněním Balíkovny či s tím, že pobočky budou vyřizovat některé sociální dávky.
3. 7. 2023|

Loni ubylo lidí v exekuci, řízení i nezletilých dlužníků. Pomohla nová pravidla pro malé dluhy

V Česku loni oproti předloňsku ubylo lidí v exekuci i exekučních řízení. Minulý rok ji mělo 666 420 lidí, tedy o 31 608 méně než v roce 2021. Exekucí bylo zhruba 4,1 milionu, což představuje meziročně pokles o přibližně 324 tisíc řízení. K příznivému vývoji přispěla zejména legislativní změna, která umožnila zastavování takzvaných bagatelních exekucí, tedy vymáhání menších dlužných částek. Na středeční tiskové konferenci aktuální data představilo vedení Exekutorské komory. Odborníci ve vysílání ČT24 upozorňují, že v Česku je kvůli zákonnému rámci stále těžké se z dluhů dostat.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 13:53|

Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:03|

Žadatelé čekají na sociální dávky i měsíce, podle ombudsmana jsou úřady práce podfinancované

Na vyplacení sociálních dávek čekají lidé v Česku mnohdy i několik měsíců. Těch, kteří je potřebují, totiž neustále přibývá, naopak zaměstnanců na úřadech práce je nedostatek. I proto mohou od února zájemci o pomoc volat na bezplatnou linku úřadu práce, kde zjistí, jak daleko je zpracování jejich žádosti, případně kdy mohou dávku očekávat. Podle ombudsmana Stanislava Křečka jsou úřady práce silně podfinancované.
1. 3. 2023|

České domácnosti chudnou. Na energiích přitom výrazně šetří

V Česku přibývá lidí závislých na podpoře státu. Například příspěvek na bydlení, který pomáhá i s vysokými cenami energií, pobíralo v lednu už téměř 230 tisíc rodin. To je o šedesát procent více než rok předtím. Vláda odhaduje, že počet vyplácených sociálních dávek bude v následujících měsících ještě stoupat. Podle opozice je pomoc domácnostem pomalá a úřady nestíhají. Pomoc od státu domácnosti potřebují i přesto, že na energiích výrazně šetří. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vloni omezily spotřebu elektřiny o devět procent.
18. 2. 2023|

Vyplácení dávek se zpožďuje, žadatelé nevědí proč. Úřad práce tak rozšiřuje služby své telefonické linky

Lidé žádající pomoc od státu, například příspěvek na bydlení, si mohou počkat i několik měsíců. Vyplácení dávek se totiž v některých případech zpožďuje. Po delší době se tak žadatelé na úřady obracejí znovu a zjišťují stav své žádosti. I proto Úřad práce rozšířil služby svého call centra. Od středy volající budou moci zjistit třeba to, jak daleko je zpracování jejich žádosti o konkrétní dávku. Mohou také zkontrolovat, zda při podání neudělali chybu, která vyřízení protahuje.
31. 1. 2023|

Uspořit, kde se dá. Lidé i firmy měli kvůli velmi drahým energiím těžký rok

Kvůli vysokým cenám energií se letos řada lidí i firem dostala do finančních potíží. Například řada společností s energeticky náročnou výrobou musela provoz buď omezit, nebo dokonce zcela ukončit. A problémy potrvají. I přes blížící se zastropování cen se v řadě podniků náklady na energie několikanásobně zvednou. Lidem mohou kromě cenového stropu se zvládnutím těžké situace pomoci například příspěvky na bydlení. Jenže hrozí, že úřady budou žádostmi zavalené a vyřízení může trvat měsíce.
28. 12. 2022|

„Z čeho mám koupit dárek, když na něj nemám?“ Vyplácení dávek dál provází prodlevy

Pokračují problémy s vyplácením dávek. Úředníci nestíhají, protože žádostí o finanční pomoc kvůli ekonomické krizi výrazně přibylo. Vedení úřadu práce slibuje nápravu s pomocí přijímání posil. Lidé teď čekají i několik měsíců na peníze, bez kterých se neobejdou. Nejhorší je situace v Praze.
23. 12. 2022|

Poslanci odmítli jednat o zvýšení rodičovské. Kvůli inflaci jsou rodiny v ohrožení, upozornil Juchelka

Poslanci se mimořádně sešli z podnětu opozičního hnutí ANO kvůli sociálním tématům. Debata v dolní komoře trvala celé dopoledne. Návrh programu schůze sněmovna ale koaliční většinou zamítla. Opozice chtěla jednat o růstu rodičovského příspěvku nebo situaci na úřadech práce.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 12:05|

Senát schválil zrušení EET ke konci letošního roku. Sjednotil také podmínky u příspěvku na bydlení

Elektronická evidence tržeb (EET) patrně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát ve středu novelu o zrušení EET podle očekávání schválil hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Předlohu nyní dostane k posouzení prezident. Senátoři rovněž schválili zvýšení přídavků na dítě od ledna o 200 korun na 830 korun až 1580 korun měsíčně nebo novelu upravující podmínky pro vstup a pro činnosti v Antarktidě včetně povolování. Zákonodárci odsouhlasili také budování nové Digitální a informační agentury a odmítli automatické zřizování datových schránek.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 19:31|

Sociální dávky mají zpoždění, ministerstvo a Úřad práce se obviňují, kdo za to může. Odbory odkazují na nízké platy

I když se problémy konkrétních lidí, které nastaly kvůli činnosti – nebo nečinnosti – státu, daří vyřešit, vyplácení sociálních dávek se stále zpožďuje. Ze samoživitelek, které se svým platem nevyjdou a potřebují pomoc i od státu, se pro majitele bytů stává riziková skupina. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) tvrdí, že dělá maximum pro to, aby Úřad práce fungoval lépe, a pokud potíže trvají, odkazuje na jeho generálního ředitele Viktora Najmana. Naopak odbory Úřadu práce tvrdí, že je vše na ministerstvu. Problémům se sociálními dávkami se pro 168 hodin věnoval Jaroslav Hroch.
12. 12. 2022|

Zpracování žádostí o příspěvek na bydlení vázne, samoživitelce hrozí, že skončí na ulici

Samoživitelka s dvojčaty dostala výpověď z nájmu v Praze 9 poté, co nezaplatila nájemné. Neměla na něj, protože jí včas nepřišel státní příspěvek. Vláda totiž sice lidi v nouzi pobízí, aby stát požádali o příspěvky na bydlení, s jejich výplatou ovšem bývá problém. Proč jsou úřady tak pomalé, zjišťoval ve 168 hodinách Jaroslav Hroch.
5. 12. 2022|

Přídavky na dítě se zřejmě zvýší od ledna o 200 korun, návrh schválila sněmovna

Přídavky na dítě se zřejmě zvýší od ledna o 200 korun na 830 korun až 1580 korun měsíčně. Růst přinese vládní novela, kterou ve čtvrtek schválila sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Poslanci opozičních ANO a SPD své představy o zvýšení přídavků neprosadili. Předlohu, která také například srovnává podmínky příspěvku na bydlení, nyní dostanou k posouzení senátoři.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 17:19|

Drahé Česko: Jak na příspěvek na bydlení

Úřady hlásí velký zájem o příspěvek na bydlení. Jak žádost o něj podat, na co si dát pozor nebo jak se parametry změní od ledna, jsou otázky pro speciální díl Drahého Česka. Zaměřuje se na bydlení a věnuje se také jeho cenám a srovnání vlastního a nájemního, řeší se ale také hypotéky a obecní byty.
20. 11. 2022|

Vláda podpořila zvýšení přídavků na děti o 200 korun, změnit se mají od ledna

Od ledna by se měly zvýšit přídavky na dítě o 200 korun, návrh ministerstva práce a sociálních věcí na svém středečním zasedání podpořila vláda. O schválení změny informoval novináře premiér Petr Fiala (ODS). Přídavky by se tak měly pohybovat nově od 830 do 1580 korun měsíčně. Spolu s návrhem na zvýšení přídavků posílá kabinet sněmovně v novele o státní sociální podpoře návrh na srovnání podmínek příspěvku na bydlení.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 17:52|

Příspěvek na bydlení – otázky a odpovědi

Příspěvek na bydlení představuje dávku, kterou mohou získat lidé, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí 30 procent příjmu (respektive 35 procent v Praze). Kvůli zdražování energií se letos zvyšoval strop pro výpočet tohoto příspěvku.
27. 10. 2022|

Infocentrum: Jak zažádat o příspěvek na bydlení?

Náklady na bydlení ve složité ekonomické situaci vzrostly, a proto je připravená pomoc. Pokračující projekt ČT24 „Drahé Česko,…?“ přibližuje, jak požádat o příspěvěk na bydlení.
25. 10. 2022|

Úřady práce nestíhají vyplácet některé dávky, lidé nemají peníze a zadluží se

Úřady práce jsou zahlcené. Některé dávky vyplácejí i s tříměsíčním zpožděním. Část příjemců se tak dostává do finanční nouze, kterou řeší i zadlužováním. Ministerstvo práce problémy připouští a snaží se úřady posílit, když kvůli zdražování výrazně přibylo lidí závislých na státní pomoci.
16. 10. 2022|