TÉMA

Koalice Spolu

Sněmovna bude projednávat dva způsoby, jak organizovat referendum

Hnutí ANO připravilo dva návrhy, jak organizovat celostátní referendum. První přichází s možností hlasovat o důležitých otázkách v obecné rovině, druhý ošetřuje konkrétní témata, mezi nimi přijetí eura. Mimořádně se kvůli nim sejde sněmovna, ani jeden z návrhů přitom nemá šanci na úspěch. Souhlasí jen hnutí SPD, a i to v předlohách požaduje úpravy.
20. 1. 2024|

V koalici se rýsuje spor kvůli postu eurokomisaře. Nominovat ho chce STAN i Piráti

Ve vládních stranách by mohlo dojít k dalšímu střetu, tentokrát kvůli příštímu eurokomisaři. Post má podle dohody připadnout koalici Pirátů a STAN, zájem mají obě uskupení. Neoficiálně už politici mluví i o možných jménech kandidátů, například o ministru průmyslu Jozefu Síkelovi (STAN) nebo o neúspěšné kandidátce na prezidentku Danuši Nerudové.
7. 7. 2023|

Koaliční smlouva v Ostravě je podepsána. Pokračovat budou ANO, SPOLU a Piráti

V Ostravě bude pokračovat současná koalice, tedy ANO, SPOLU a Piráti, koaliční smlouva už byla podepsána. Primátor Tomáš Macura (ANO) už dříve uvedl, že taková spolupráce se v uplynulých čtyřech letech osvědčila. Zástupci ANO se v pondělí setkali i s představiteli hnutí Ostravak, které bylo ve volbách třetím nejúspěšnějším uskupením. Hnutí se nakonec na vládě podílet nebude.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 13:17|

V komunálních volbách v Ostravě zvítězilo ANO. Jeho zisk je vyšší než před čtyřmi lety

Komunální volby v Ostravě stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě je s odstupem SPOLU a třetí místo patří hnutí Ostravak. Hnutí ANO uspělo i v jednotlivých městských obvodech. Voličská účast vystoupala nad 35 procent.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 02:08|

Politici v debatě probírali bezpečnost a bydlení v Ostravě

Podle respondentů výzkumu agentury Kantar pro ČT jsou velkým problémem Ostravy kriminalita, drogy a hazard. Za zásadní problém toto téma považuje 44 procent dotázaných, za středně velký čtyři oslovení lidé z deseti a za zanedbatelný nebo malý problém desetina respondentů. Zbytek neví. Jak se k tomuto problému staví, odpovídali v třetí části předvolební debaty ČT lídři kandidátek sedmi uskupení –⁠ za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar. Věnovali se i otázce dostupného bydlení.
13. 9. 2022|

Lídři kandidátek v ostravských komunálních volbách navrhují řešení energetické krize

Lídři kandidátek v Ostravě diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o řešení energetické a ekonomické krize. Své návrhy představili za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022|

Kandidáti na ostravského primátora debatovali o městských financích i programových prioritách

Za necelé dva týdny se v Česku konají komunální volby, Česká televize k této příležitosti připravila sérii předvolebních debat. Ta první se uskutečnila v Ostravě. V její první části přednesli své priority a názory na financování chodu města lídři sedmi kandidujících subjektů – za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracie (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 22:39|

Šeky na levnější energie dostane podle Havlíčka 800 tisíc domácností. Z opozice zní výhrady

Čelit rostoucím cenám energií chce vláda vydáním energetických šeků, nárok by na ně podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mělo mít asi 800 tisíc chudších domácností. Z toho, že ceny rostou, viní Havlíček i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala program Green Deal Evropské unie, podle šéfa pirátského klubu Jakuba Michálka je to však hlavně kvůli politice Ruska. Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek se pozastavil nad vytvořením poukazů na levnější energii, za efektivnější by považoval pomoci ohroženým domácnostem prostřednictvím příspěvků na bydlení. Bartošek, Fiala, Havlíček a Michálek diskutovali o energetice v Otázkách Václava Moravce.
26. 9. 2021|

ANO drží v zářijovém modelu Kantaru první místo, náskok před opozičními koalicemi se ale ztenčil

Hnutí ANO se v zářijovém volebním modelu agentury Kantar CZ opět umístilo na prvním místě, zmenšil se ale jeho odstup od koalic Spolu a Piráti a STAN na druhém a třetím místě. Celkem by se do sněmovny, pokud by se volby konaly v době sběru dat, dostalo pět politických subjektů. Bleskový výzkum zpracoval Kantar CZ pro Českou televizi.
26. 9. 2021Aktualizováno26. 9. 2021, 13:22|

Koalice Spolu zahájila horkou část kampaně. Garantuje západní orientaci Česka i konec zadlužování

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) zahájila v pražském Slovanském domě horkou část kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny. Uskupení chce zastavit zadlužování bez zvyšování daní, garantovat prozápadní orientaci Česka, digitalizovat státní správu či vyřešit rychlou výstavbou krizi na trhu s byty. Lídr koalice Petr Fiala zkritizoval nynější vládu i premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle něj splnil jen žalostně málo ze svých slibů. Varoval také před zapojením extremistů do vlády.
20. 9. 2021|

Zmrazení platů hasičů a policistů Hamáček odmítá, takový rozpočet prý nepodpoří. Šetřete jinde, vzkazují Fiala a Rakušan

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce uvedl, že pro rozpočet, který by počítal se zmrazením platů hasičů a policistů, by nehlasoval. Reagoval tak na sobotní slova ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která chce tento návrh předložit rovnou vládě. Podle šéfa ODS Petra Fialy by se mělo šetřit jinde, zmínil například neefektivnost státní správy. Také předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že stát by měl hledat úspory hlavně u sebe. Řekl také, že vláda je spoluzodpovědná za rostoucí inflaci.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 19:17|

Model Kantaru: ANO strmě roste, opoziční koalice se přetahují o druhou pozici

Pokud by se v srpnu konaly volby, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 27,5 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Obě konkurenční koalice – Piráti a Starostové a koalice Spolu – by získaly shodně po 21 procentech. S jasnou převahou by nyní ANO vyhrálo i ve chvíli, kdy by jednotlivé strany kandidovaly samostatně.
22. 8. 2021|

Podle CVVM by nyní volby vyhrálo ANO. Druhá by skončila koalice Spolu, za ní těsně Piráti a STAN

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO s 23,5 procenta hlasů. Koalice Spolu tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by skončila na druhém místě s 21,5 procenty a těsně by předstihla koalici Pirátů se STAN. Vyplývá to z červencového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Rozdíl mezi těmito třemi uskupeními ale podle CVVM není statisticky významný a nelze s naprostou jistotou říci, které z nich mělo v době měření největší podporu. Volby se uskuteční 8. a 9. října.
30. 7. 2021|

Piráti podle červnového modelu dál oslabují, na jejich koalici se STAN se téměř dotáhlo Spolu

Koalice Pirátů a STAN v červnovém volebním modelu agentury Kantar CZ setrvala na prvním místě, ale dál oslabila, a to především na straně Pirátů. Vedení si tak podle průzkumu udržela jen těsně před ODS, TOP 09 a KDU-ČSL sdruženými jako Spolu. Za nimi by se umístil vítěz posledních sněmovních voleb, hnutí ANO. To nicméně v modelu jednotlivých stran nadále disponuje převahou. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracoval Kantar CZ pro Českou televizi.
27. 6. 2021|

Sněmovna jednala o učitelských platech, podle sporné novely by měly dosahovat 130 procent průměrné mzdy

Poslanci jednali o novele o pedagogických pracovnících. Pozměňovací návrh Pirátů obsahuje navázání platů učitelů na průměrnou mzdu. V lednu novela i s pozměňovacím návrhem prošla ve třetím čtení, ale zákon vrátil Senát. Po dvouhodinové diskusi bylo jednání přerušeno do středy. Řešil se také zákon, který má školám ulehčit od povinnosti vyvěšovat státní vlajku během prázdnin. Poslanci SPD chtějí povinnost zachovat.
15. 6. 2021|

Pokud se Feri očistí, může se vrátit do TOP 09, prohlásila Pekarová Adamová

Kauza Dominika Feriho neoslabí podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové stranu ve sněmovních volbách. Myslí si, že ji vyřešila velmi rychle, a doufá, že takový krok voliči ocení. Je přesvědčena o tom, že pokud Feri prokáže svou nevinu, může se do TOP 09 vrátit, zřejmě ale až po letech. Pekarová Adamová byla hostem v Interview ČT24.
8. 6. 2021|

V květnovém volebním modelu vítězí koalice Pirátů a STAN, k pěti procentům stoupá Přísaha

Spojenectví Pirátů a STAN si udrželo první místo i v květnovém volebním modelu agentury Kantar CZ, na druhém místě zůstala koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a za ní se umístilo hnutí ANO. Pokud by však strany usilovaly o voliče samostatně, v takovém modelu náleží vládnímu ANO prvenství. Nejvýraznější nárůst zaznamenala Přísaha Roberta Šlachty, která se v modelu zařadila mezi strany kolem pětiprocentní hranice. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracoval Kantar CZ pro Českou televizi.
6. 6. 2021|

Opozice bere hlasování o nedůvěře vládě jako symbol, volby se nestihnou dříve, myslí si poslanec Volný

Vláda v zásadních věcech v době pandemie omyly nedělá, tvrdí poslanec a člen předsednictva hnutí ANO Jan Volný. Myslí si, že vyvolání hlasování o nedůvěře kabinetu v červnu bere opozice jako symbol. Volby stejně nemůžou být dřív, řekl Volný v Interview ČT24. Je přesvědčený, že kdyby nebyla pandemie, hnutí ANO si udrží pozici volebního lídra.
18. 5. 2021|

Babiš požaduje po Arenbergerovi informace o majetku. Ten tvrdí, že ho získal z větší části od rodičů

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) do detailu vysvětlil, proč v posledním majetkovém přiznání oznámil násobně větší majetek a příjmy, než udával dříve. Na rozdíly upozornily servery iDNES, Seznam Zprávy a Deník N. Arenberger tvrdí, že nemovitosti získal z větší části od rodičů, další si pořídil v posledních třiceti letech. Část opozice chce o Arenbergerově majetku jednat ve sněmovně. Navíc se chce zaměřit i na okolnosti rozdělování evropských peněz nemocnicím, se kterým jsou politici také nespokojeni.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 18:53|

Koalice Spolu a Pirátů a STAN vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Podle Babiše není důvod

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN nashromáždí dostatek podpisů k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Na tiskové konferenci ve sněmovně to řekl šéf ODS Petr Fiala. Schůze by se měla podle dohody uskutečnit na začátku června. K jejímu svolání je třeba padesát podpisů. Spolu má 40 poslanců, kluby Pirátů a STAN dohromady čítají 28 zákonodárců. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není hlasování o nedůvěře vládě pět měsíců před volbami nutné.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 12:54|

Vláda by mohla čelit hlasování o nedůvěře začátkem června. Ke koalici Spolu by se už přidali i Piráti a STAN

Hlasování o nedůvěře vládě na začátku června si vzalo za plán pět opozičních stran. Koalice Spolu by chtěla mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny co nejdřív, Piráti a STAN ale potřebné podpisy připojí, až z Česka odejdou všichni Rusové vyhoštění z ambasády kvůli vrbětické aféře. V červnu by tak opozice měla velkou šanci uspět. Proti menšinové vládě by se zřejmě postavili komunisti i SPD. Premiér České televizi řekl, že počítá s dokončením celého funkčního období.
9. 5. 2021|

Koalice Pirátů a STAN vede i v dubnovém modelu. Před ANO se umístilo také Spolu, i když těsně

Dubnový průzkum agentury Kantar CZ zaznamenal posílení koalice Spolu, ve volebním modelu se tak umístila na druhém místě za koalicí Pirátů a STAN a těsně předstihla hnutí ANO. Ze statistického hlediska jsou nyní síly ANO a Spolu podle autorů výzkumu vyrovnané. V modelu pro jednotlivé strany první příčku obhájilo hnutí ANO. Tam jsou nicméně jeho síly vyrovnané s Piráty. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
9. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 13:15|

Koalice Pirátů a STAN by v dubnu vyhrála volby, uvádějí dva modely společností Median a Ipsos

Volby by v dubnu vyhrála koalice Pirátů a STAN, druhé by bylo hnutí ANO. Vyplývá to ze dvou volebních modelů výzkumných agentur Median a Ipsos. ČSSD, která je s ANO v menšinové vládě, posílila dle Medianu a vrátila by se tak nad pět procent nutných pro vstup do sněmovny. Podle Ipsosu by se však ČSSD do dolní komory nedostala. Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 16:03|

Koalice Spolu nemá plán B, shodli se Vondráček a Filip. Podle Jurečky jsou volby na začátku prázdnin stihnutelné

Koalice Spolu nemá plán B, pokud menšinová vláda ANO a ČSSD přijde ve sněmovně o důvěru a padne, kritizovali postup pravicové opozice předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a šéf KSČM Vojtěch Filip. S tím nesouhlasí Marian Jurečka, předseda lidovců, kteří jsou součástí koalice Spolu. Podle něj musí vláda prokázat, zda má důvěru v dolní komoře, či nikoliv. O tom, zda je vhodné, aby nyní vláda Andreje Babiše (ANO) skončila, diskutovali politici v Událostech, komentářích.
28. 4. 2021|