TÉMA

Lékařská fakulta

Medici na ulici ročně ošetří přes dva tisíce bezdomovců

Mezi studenty medicíny narůstá zájem o pomoc lidem bez domova. Ve svém volném čase jich Medici na ulici ročně ošetří přes dva tisíce. Prohlubují si tak ošetřovatelské dovednosti a také s klienty komunikují v místech, kam by se během studia nejspíš nedostali.
včera|

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct

Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|

Zákaz HHC může přijít rychle, zní z ministerstva. Není to řešení, oponuje zástupce spolku pro léčbu konopím

Vláda ve středu rozhodne, zda zařadí HHC na seznam zakázaných návykových látek. Zatím není jasné, odkdy by zákaz platil, protože ho ještě musí notifikovat Evropská komise. Podle vedoucího oddělení Inspektorátu omamných a psychotropních látek na ministerstvu zdravotnictví Petra Nováka by to mohlo být rychle, dokonce v řádu dní. Předseda správní rady Pacientského spolku pro léčbu konopím Pavel Kubů míní, že zařazení HHC na seznam není správným krokem. Dostupnost látky by se podle něj měla spíš regulovat.
14. 2. 2024|

Hlásily se čtyři stovky, dostalo se dvacet. Ostravská univerzita přivítala první studenty zubařství

Na Lékařské fakultě Ostravské univerzity začala výuka studentů nového oboru stomatologie. Akreditaci fakulta získala teprve na začátku září, usilovala o ni dva a půl roku. Zájem o studium byl velký. Přihlásily se přes čtyři stovky lidí, fakulta jich ale mohla přijmout jen dvacet.
23. 10. 2023|

Izraelští studenti v Česku dostávají povolávací rozkazy. Univerzity jim nabízejí podporu

Studenti českých vysokých škol z Izraele začali dostávat povolávací rozkazy. České televizi to potvrdila Univerzita Karlova a také Univerzita Palackého v Olomouci. Týká se to především lékařských fakult, kde studuje nejvíce Izraelců. Ti v nejbližších dnech odcestují bojovat do své země proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás.
10. 10. 2023|

Ostravská lékařská fakulta získala akreditaci na program zubního lékařství. Otevře ho ještě letos

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství udělila akreditaci Lékařské fakultě Ostravské univerzity na studijní program Zubní lékařství. Akreditace je na dobu tří let. Na sociální síti X to uvedl předseda Národního akreditačního úřadu (NAÚ) Robert Plaga. Fakulta zahájí výuku ještě letos na podzim. Do prvního ročníku chce přijmout 20 studentů.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 13:37|

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech láká mediky na stipendium

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech na Plzeňsku stále nemá dost lékařů. Nejde jen o psychiatry a psychology, nedostává se jí ani internistů, neurologů nebo doktorů dalších specializací. Řešení do budoucna se dobřanská léčebna snaží zajistit ve spolupráci s plzeňskou Lékařskou fakultou. Medikům nabízí stipendium i náborový příspěvek.
29. 8. 2023|

Zemřel vědec, vynálezce a odbojář Mojmír Petráň, bylo mu 99 let

Ve věku 99 let zemřel v sobotu 13. srpna vědec Mojmír Petráň. Společně se svým kolegou Milanem Hadravským v 60. letech sestrojili a patentovali konfokální mikroskop s dvojitým řádkováním. Vynález znamenal převrat v mikroskopických technikách a přispěl k bouřlivému rozvoji molekulární buněčné biologie. Mojmír Petráň byl i protinacistickým odbojářem.
15. 8. 2022|

Ostravská lékařská fakulta po prázdninách neotevře obor stomatologie. Stále nezískala akreditaci

Lékařská fakulta Ostravské univerzity v září neotevře obor stomatologie. Zatím ho nemá akreditovaný, přestože žádost poslala začátkem roku. Škola z toho viní i stomatologickou komoru. Ta namítá, že dala jasná doporučení, co je k otevření nového oboru potřeba, a nabídla i pomoc.
29. 6. 2022|

Univerzita Karlova dokončuje kampus v Plzni. Pojme dva tisíce studentů Lékařské fakulty

V novém univerzitním kampusu za 1,75 miliardy korun zahájí příští akademický rok zhruba dva tisíce studentů plzeňské Lékařské fakulty (LF) Univerzity Karlovy. Dosud musejí budoucí lékaři za výukou přejíždět mezi mnoha historickými budovami rozesetými po celém městě. S budováním kampusu vedle fakultní nemocnice na Lochotíně začala univerzita v roce 2012, vznikly už tři nové objekty.
21. 9. 2021|

Čeští studenti medicíny budou moci nově na praxi do nejlepší nemocnice v Izraeli

První lékařská fakulta univerzity Karlovy uzavřela průlomovou dohodu s největší izraelskou nemocnicí. Pro české studenty se tím otevírá možnost stáží ve špičkovém zdravotnickém zařízení u Tel Avivu. Dalším cílem je ještě víc podpořit zájem Izraelců o studium v už tak oblíbeném Česku.
13. 8. 2021|

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získá akreditaci, zatím na pět let

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získá po dlouhodobých problémech od Národního akreditačního úřadu akreditaci programu Všeobecné lékařství. Nedostane ji ale na standardních deset let, nýbrž jen na pět. Škola chce začít co nejdříve připravovat přijímací řízení pro nové mediky. Uskuteční se během prázdnin.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 13:44|

Lékařská fakulta v Ostravě se víc propojí s nemocnicí. Má jí to usnadnit získání akreditace

Lékařská fakulta Ostravské univerzity zaslala Národnímu akreditačnímu úřadu (NAÚ) upravený akreditační spis pro studijní program Všeobecné lékařství. S pomocí fakultní nemocnice chce získat kvalitní vyučující a chce se také výrazně zaměřit na vědu a výzkum. Úřad loni v létě neudělil fakultě akreditaci, a nemohla tak přijímat nové studenty. K hlavním výtkám patřilo především nedostačující personální obsazení.
2. 2. 2021|

Medici v Brně vyhlásili sbírku na památník dárcům těl pro výuku anatomie

Dárci těl, díky kterým mohou studenti medicíny získávat praktické znalosti anatomie, možná budou mít památník na Ústředním hřbitově v Brně. Na vybudování pietního místa je potřeba asi půl milionu korun. Spolek mediků se snaží peníze získat veřejnou sbírkou.
1. 2. 2021|

Pražské nemocnice Bulovka a Thomayerova jsou po letech znovu fakultní

Nemocnice Bulovka a Thomayerova v Praze jsou od ledna po devíti letech opět fakultní a mění své názvy. Status jim od roku 2012 odebral jejich zřizovatel, tedy ministerstvo zdravotnictví. Zdůvodňovalo to tehdy restrukturalizací sítě akutních lůžek v hlavním městě. Resort uvedl, že obě zdravotnická zařízení mají charakter fakultních nemocnic, a tak jim status opět udělil.
2. 1. 2021Aktualizováno2. 1. 2021, 18:38|

Ostravská lékařská fakulta chce vyučovat zubaře. Nový děkan má v plánu i rozvoj vědy

Lékařská fakulta Ostravské univerzity chce žádat o akreditaci studijního programu stomatologie. Fakulta také současně usiluje o znovuzískání akreditace studijního programu Všeobecné lékařství. Pod vedením nového děkana Rastislava Maďara také plánuje zaměřit se víc na rozvoj vědecké činnosti.
7. 12. 2020|

Ve zdravotnictví je nasazeno už přes dva tisíce mediků. Většina se přihlásila dobrovolně, zvažují se pracovní příkazy

V nemocnicích, sociálních zařízeních nebo u hygieniků už pracuje přes dva tisíce mediků. Většina z nich se přihlásila dobrovolně. Roste ale také počet těch, které kraje povolávají přes takzvané pracovní příkazy. V Česku je už nakažených víc než 16 tisíc zdravotníků – z toho přes 3 tisíce lékařů. Medici jsou pro zdravotnictví velkou pomocí.
31. 10. 2020|

Novým děkanem ostravské Lékařské fakulty by se měl stát epidemiolog Maďar

Akademický senát Lékařské fakulty Ostravské univerzity rozhodl o tom, že by se měl novým děkanem této školy stát epidemiolog Rastislav Maďar. Svůj návrh předloží rektoru Janu Latovi, který děkana na návrh senátu jmenuje do funkce. Maďar uspěl hned v prvním kole volby, když získal deset z osmnácti možných hlasů.
12. 10. 2020|

Optimismus i skepse. Systém desetitisíce nakažených zvládne, problém může být personál, míní odborníci

Češi polevili a koronavirus se mohl šířit, míní hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Jiří Beran z Ústavu epidemiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zůstává optimistou a statisíce nových případů v říjnu nepovažuje za reálný scénář. Podle vedoucího lékaře Martina Balíka z Všeobecné fakultní nemocnice má české zdravotnictví dostatečné kapacity, problém ale může nastat s personálem. Takovou obavu sdílí také ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Petr Sládek. Odborníci diskutovali v Událostech, komentářích.
19. 9. 2020|

Vystačí si ekonomika Karlovarského kraje s lázněmi a potřebuje region vysokou školu? Debatovali lídři kandidátek

Pandemie koronaviru dopadla na lázeňský sektor v Karlovarském kraji. Lídři kandidátek pro říjnové krajské volby hovoří o nutnosti rozšířit záběr regionu, aby na lázeňství nebyla jeho ekonomika tolik závislá. Pomoci by tomu mohlo vysokoškolské vzdělání, které má v kraji udržet mladé a vzdělané lidi. Uchazeči o hejtmanství diskutovali také o tom, jak do západního cípu Česka přilákat turisty.
10. 9. 2020|

Spory kvůli novému vědeckému ústavu v Olomouci pokračují, před rektorátem byla demonstrace

Spory mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a její Přírodovědeckou fakultou kvůli vědeckému ústavu CATRIN pokračují. Ve středu měl akademický senát rozhodnout o novele řádu o nakládání s majetkem univerzity, nakonec byl ale tento bod z programu odebrán. Zástupci fakulty a studenti demonstrovali před rektorátem. Tvrdí, že sdílení majetku mezi fakultou a nově vzniklým centrem nebude fungovat.
9. 9. 2020|
Koronavirus

Olomoučtí vědci představili nový screeningový test na covid-19. Je prý levný, rychlý a citlivý

Vědci z olomoucké lékařské fakulty vyvinuli nový screeningový rychlotest na covid-19, který zhruba za hodinu po odběru umí prokázat přítomnost koronaviru a odhalit infekci i u bezpříznakových jedinců v akutní fázi nemoci. Jedno vyšetření přijde na sto až pět set korun. Rychlotesty by mohly najít využití například při hromadných kulturních a sportovních akcích a také v mobilních laboratořích.
8. 9. 2020|

Odvolání děkana ostravské lékařské fakulty neplatí, rozhodl soud

Krajský soud v Ostravě rozhodl, že odvolání děkana Lekařské fakulty Ostravské univerzity Arnošta Martínka není platné. Děkan se na soud obrátil po odvolání akademickým senátem univerzity. Odvolání souviselo s minulými pochybeními při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad (NAÚ).
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 16:45|