TÉMA

Školky

Reportéři ČT: Rodiče dětí s autismem často narážejí na systém

Rodiny, které pečují o děti s poruchou autistického spektra, se často potýkají s odmítáním ze strany úřadů. Přitom mají nárok na státní pomoc, na kterou však někdy musí čekat i celé roky. Diagnóz autismu v Česku přibývá, ale systém s nimi zatím příliš nepočítá. Pro Reportéry ČT natáčela Barbora Loudová.
16. 4. 2024|

Obce chtějí zastavit vylidňování venkova. Nabízejí výhodné bydlení, staví školky, otevírají obchody

Vesnice chtějí přilákat mladé lidi a zbrzdit úbytek obyvatel. Například Horní Bečva na Vsetínsku chce výhradně na vlastní náklady postavit dvaapadesát bytů. Domy mají stát do dvou let. Některým obcím už se na výhodné bydlení mladé rodiny nalákat podařilo. Nárůst počtu obyvatel hlásí například Zaječí na Břeclavsku nebo Dambořice na Hodonínsku.
16. 6. 2023|

Do školek nenastoupily tři čtvrtiny ukrajinských dětí a dvě třetiny ani do základních škol, uvedla inspekce

Počet Ukrajinců zapsaných do škol je ve srovnání s množstvím registrovaných uprchlíků podle České školní inspekce zatím výrazně nižší. Do školek jich zatím nenastoupily tři čtvrtiny a dvě třetiny zatím ani do základních škol, uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal na tiskové konferenci s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN). Hlavní nápor na školy začne podle ministra v září, už teď ale mají problémy s kapacitou a zajištěním personálu, často se pro ukrajinské děti nedaří zajistit psychologickou podporu.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 23:13|

Začleňování ukrajinských dětí zvládly školy na jedničku, řekl Gazdík

Školy zvládly začleňování ukrajinských dětí na jedničku, řekl v Událostech, komentářích ministr školství Petr Gazdík (STAN). Zmínil, že nynější situace, obzvláště po období covidu není pro učitele jednoduchá. Problémy vidí v kapacitách v některých oblastech, proto už se připravují různé modely pro budoucí fungování.
11. 5. 2022|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula

Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|

Začala podzimní vlna nemocí u dětí, mají slabší imunitu kvůli dlouhé izolaci

Ordinace pediatrů jsou plné a děti naopak chybějí ve školkách i školách. Vlna podzimních respiračních onemocnění dorazila letos nezvykle rychle. Podle Státního zdravotního ústavu se zvedl počet nemocných dětí oproti minulému týdnu o 16 procent. Jednou z příčin je i to, že kvůli pandemii se děti musely dlouho vzdělávat doma.
1. 10. 2021|

Školy se připravují na návrat žáků i testování. Ředitelé i ministerstvo věří, že plošně zavírat se už nebude

Děti se připravují na další školní rok, který poznamená pandemie covidu-19. Na rozdíl od předchozích dvou let začne výuka s řadou opatření, od nichž si ale politici slibují, že díky nim již nebude potřeba vrátit se k distančnímu vzdělávání. Scénáře ministerstva zdravotnictví plošné zavíráním škol vůbec nepředpokládají. Zprvu se ale budou děti ve třídách testovat, další vývoj bude záležet hlavně na tom, co se stane v prvních dvou týdnech školního roku.
25. 8. 2021|

Pardubice žalují distributora falešných nanoroušek, případem se zabývá soud

Pardubice podaly žalobu na distributora falešných nanoroušek, které město nakoupilo pro lidi nasazené v první linii boje proti pandemii, sdělil ČT mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Vědci z Technické univerzity v Liberci loni v listopadu zjistili, že roušky dovážené zejména z Asie žádný nanomateriál neobsahují. Magistrát za pět a půl tisíce roušek zaplatil téměř tři čtvrtě milionu korun.
22. 6. 2021|

Antigenní testy pro školy jsou ohroženy, říká Baxa. Výpadek pokryjí zásoby státních rezerv, reaguje Rais

Už v pondělí se do škol rotačně vrátí část žáků druhého stupně. Zatím ale jenom v sedmi krajích, kde je dobrá epidemická situace. Ve stejných regionech se otevřou taky školky pro všechny děti bez respirátorů i testování. Poslanci školského výboru Martin Baxa (ODS) a Karel Rais (ANO) se shodují na tom, že by bylo dobré využít pro testování ve školách PCR testy. Liší se ale v pohledu na to, zda budou mít školy dostatek testů antigenních. Baxa nedostatečné zásobování kritizuje, Rais věří, že dočasný výpadek pokryjí zásoby Správy státních hmotných rezerv. Oba poslanci byli hosty Událostí, komentářů.
1. 5. 2021|