TÉMA

Stroj

Výrobci nápojů chtějí zavést vratné PET lahve. Malé obchody kritizují vysoké náklady

Velcí výrobci nápojů jako Kofola, Plzeňský prazdroj nebo Coca-Cola plánují zavést vratné zálohy na PET lahve a plechovky. Mělo by to podle nich zvýšit podíl vytříděných plastů. Kritikům ale vadí, že náklady ponesou především malé obchody.
14. 11. 2021|

Umělá inteligence přemýšlí, ale ne jako člověk. V budoucnu má pomáhat, nikoliv vládnout

Novinkou letošní předvolební superdebaty ČT byla umělá inteligence (AI) Matylda, která pokládala lídrům otázky. „Superprogram“, jak se sama Matylda nazvala, je podle expertů schopen velmi rychle se naučit obrovské množství informací, to ale nezaručuje, že všem pojmům rozumí stejně jako člověk nebo že dokáže rozeznat dobro od zla. Moment, kdy AI nabude vlastní vědomí, je ale daleko a cestou podle hostů Událostí, komentářů není nadvláda strojů, nýbrž spolupráce s člověkem. O umělé inteligenci debatovali ředitel Alpha Industries Jan Tyl a Jiří Vokřínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT.
9. 10. 2021|

Muzejníci z Ústí nad Labem stěhovali obří stroje z bývalé výrobny mýdel

V bývalé výrobně mýdel v areálu někdejší Setuzy objevila demontážní firma technickou památku, kterou se snaží nyní zachránit. Historické kompresory dokládají využití vodíku už před více než sto lety. Na záchraně starých strojů se podílí mimo demontážní firmy i soukromý investor a Fakulta strojní ČVUT v Praze. Unikátní památku si v budoucnu bude moci prohlédnout veřejnost.
2. 8. 2021|

Letadla Boeing 737 MAX mohou létat nad EU. Firma loni vykázala rekordní ztrátu

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví schválila obnovení provozu letadel Boeing 737 MAX. Zákaz pro tento typ amerického letounu v Unii trval 22 měsíců. Stejný krok ve středu ohlásil také britský Úřad pro civilní letectví. Firma loni vykázala rekordní ztrátu 11,94 miliardy dolarů (256,3 miliardy korun). Boeing také pozdrží výrobu nového typu 777X. Letecký dopravce Smartwings nasadí první letoun Boeing 737 MAX 8 během února.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 15:49|

Čas je drahý, říká vietnamský sběratel evropských hodinových strojů

Už více než dvě desetiletí prohledává Pham Van Thuoc evropské kostely a snaží se najít nevyužité a zanedbané hodiny z kostelních věží. Stroje, které váží i přes jednu tunu, postupně restauruje a přidává do své netradiční sbírky, kterou má uloženou v křesťanském kostele u města Nam Dinh v severním Vietnamu. Thuoc je přesvědčený, že jeho sbírka je jednou z největších na světě. „Největší napětí není jen v hledání krásných starých hodin, ale hlavně ve zjištění, jak fungují a jak je možné je opravit“, uvádí.
17. 12. 2020|