TÉMA

Janet Yellenová

V USA sílí hlasy žádající ochranu trhu před elektromobily z Číny

Americký automobilový průmysl dává stále častěji najevo nervozitu vyvolanou rostoucí konkurencí elektrických vozů z Číny. Varováním je pro něj situace v Evropě i na dalších kontinentech, kde čínské značky díky technologickému náskoku a až podezřele nízkým cenám rychle ovládají velké části trhu.
13. 4. 2024|

Fitch poprvé snížil rating Spojených států z nejvyššího stupně. Stará data, namítá Yellenová

Americká ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. Rozhodnutí, které překvapilo investory a rozladilo americkou vládu, agentura zdůvodnila očekávaným zhoršením fiskální situace v příštích třech letech a také vysokým a stále rostoucím zadlužením americké vlády. Fitch je už druhou významnou ratingovou agenturou, která odebrala Spojeným státům nejvyšší rating. Jako první tak před dvanácti lety učinila agentura Standard & Poor's.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 14:50|

Oddělení od čínské ekonomiky by destabilizovalo celý svět, řekla americká ministryně financí

Spojené státy a Čína mají značné neshody, ale mohou mít zdravé vztahy, řekla americká ministryně financí Janet Yellenová na závěr své čtyřdenní návštěvy Pekingu. Ta měla stejně jako červnová cesta šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena do asijské země přispět ke zlepšení vztahů obou velmocí.
9. 7. 2023|

Americký ministr zahraničí se setkal se Si Ťin-pchingem. Jedná se o úspěch USA

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v pondělí setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Jedná se o signál, že se otevírají komunikační kanály mezi Washingtonem a Pekingem, míní zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Státníci diskutovali o Tchaj-wanu nebo o čínské roli v rusko-ukrajinské válce.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 22:27|

Blinken se v Pekingu setkal s čínským protějškem. USA hodnotí jednání jako konstruktivní

Po pěti letech přistál v Pekingu letoun s ministrem zahraničí Spojených států. Antony Blinken se poté sešel se svým čínským protějškem Čchin Kangem. Americké ministerstvo zahraničí označilo jednání za „upřímné, věcné a konstruktivní“. V pondělí by mohl Blinken jednat i s prezidentem Si Ťin-pchingem. Mimo jiné by mohli hovořit o možném setkání prezidenta Si s hlavou Spojených států Joem Bidenem.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 18:41|

Americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který pozastavuje dluhový strop. Biden to uvítal

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek brzy ráno našeho času schválila zákon, který pozastavuje platnost dluhového stropu. Legislativní text nyní putuje do Senátu. Prezident Joe Biden výsledek hlasování uvítal a vyzval Senát, aby zákon schválil co nejdříve, napsala agentura Reuters. Podle americké ministryně financí Janet Yellenové je na schválení zákona čas do pondělka, aby se USA vyhnuly platební neschopnosti. Takový scénář by měl podle expertů i médií vážné dopady na domácí i světovou ekonomiku.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 10:52|

Čínský jüan míří vzhůru. Trpělivě bude zřejmě podrývat pozici dolaru a spojovat odpůrce americké měny

Silný hospodářský vzestup Číny je už několik desetiletí nezpochybnitelný. Země se stala mocností číslo dvě s ambicí dostat se ještě výše. Peking se snaží posilovat i pozici své měny, jüanu. Ta je zatím zdánlivě daleko za vedoucím dolarem, coby hlavní globální měnou. Ale vzestup jüanu se nemusí projevovat jen v rezervách centrálních bank, ale i ve stále významnější roli v mezinárodním obchodě. A válka na Ukrajině jeho přitažlivost v některých koutech světa ještě posiluje.
26. 4. 2023|

Vklady a úvěry od zkrachovalé Signature Bank odkoupí americká Flagstar Bank

Americká Flagstar Bank uzavřela s americkými regulačními orgány dohodu o koupi vkladů a úvěrů od zkrachovalé newyorské banky Signature Bank. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která nad Signature Bank tento měsíc převzala kontrolu.
20. 3. 2023|

Evropa ladila s USA zelené dotace. Firmy starého kontinentu chtějí dostat šanci za mořem

Spojené státy se chystají investovat stovky miliard dolarů do zvládání inflace a klimatických změn. Obří investiční program ale budí obavy v Evropě, protože příjemcem dotací budou jen firmy vyrábějící na území Spojených států. Za evropský průmysl proto vyrazili do Washingtonu lobbovat ministři z Německa a Francie.
8. 2. 2023|

USA uvalily další sankce na Rusko, uvolní historické množství ropných rezerv

Další balík sankcí vůči Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu oznámily Spojené státy. Nové postihy míří na ruský technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů firmu Mikron. Cílem je podle amerického ministerstva financí mimo jiné zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí. V dalších dnech by mělo ministerstvo obchodu uvalit sankce mířené na ruský obranný, letecký a námořní sektor. Ze svých strategických rezerv budou USA podle plánu prezidenta Joea Bidena nově uvolňovat jeden milion barelů ropy denně. Reagují tak na vzrůstající ceny pohonných hmot v zemi, které ovlivňuje i válka na Ukrajině.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 23:15|

Americký Kongres zvýšil limit státního dluhu, zabránil tak platební neschopnosti

Obě komory amerického Kongresu v noci z úterý na středu středoevropského času schválily zákon o zvýšení limitu státního dluhu o 2,5 bilionu dolarů (56 bilionů korun) a odvrátily tak hrozící platební neschopnost americké vlády. Zákon nyní putuje k prezidentu Joeu Bidenovi, který jej musí podepsat, píše AP.
15. 12. 2021|

Soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, řekl Biden Si Ťin-pchingovi

Soupeření mezi Spojenými státy a Čínou nesmí přerůst v otevřený konflikt, řekl americký prezident Joe Biden svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi na úvod napjatě očekávaného virtuálního setkání. Čínský vůdce uvedl, že obě země by měly kvůli řadě výzev zintenzivnit vzájemnou komunikaci i spolupráci, informovaly agentury.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 15:53|

Přechod k ekologičtější ekonomice si má do půlky století vyžádat 150 bilionů dolarů, USA vydají dluhopisy

Svět bude do poloviny století potřebovat až 150 bilionů dolarů na přechod k ekologicky šetrnější ekonomice. Na klimatické konferenci v Glasgow to odhadla americká ministryně financí Janet Yellenová. Spojené státy chtějí peníze na ekologické projekty získat vydáváním dluhopisů. Část investic na sebe vezme aliance velkých západních bank a firem, které dohromady spravují čtyřicet procent světového HDP. Středeční program konference se soustředí právě na otázku financování přechodu k bezemisním ekonomikám.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 21:47|

Summit G20 začal výzvou ke sdílení vakcín s chudšími zeměmi. Lídři podpořili i globální minimální daň

V Římě začal summit skupiny velkých ekonomik G20, kde se státníci osobně setkávají poprvé po téměř dvouleté pauze vyvolané pandemií. Právě zdravotní a ekonomická krize způsobená šířením koronaviru je jedním z hlavních témat schůzky, což v úvodním projevu potvrdil i premiér hostitelské země Mario Draghi. Ten apeloval, aby bohaté státy věnovaly větší úsilí tomu, aby do rozvojových zemí putovalo více vakcín. Představitelé skupiny taktéž schválili dohodu o nových mezinárodních daňových pravidlech, včetně globální minimální daně, uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová.
30. 10. 2021Aktualizováno30. 10. 2021, 22:11|

Spojené státy by se mohly vyhnout platební neschopnosti, Senát schválil zvýšení dluhového stropu

Americký Senát ve čtvrtek místního času schválil zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Spojeným státům se tak nejspíše podaří vyhnout platební neschopnosti, informovaly agentury AP a Reuters. Normu musí schválit také Sněmovna reprezentantů.
7. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 05:44|

Prezident Biden podepsal dočasný rozpočet, který zajistí financování vlády

Americký prezident Joe Biden podepsal dočasný návrh rozpočtu, který zajišťuje financování federální vlády do 3. prosince. Kongres návrh zákona schválil ve čtvrtek, několik hodin předtím, než vypršela lhůta, kdy by vládě došly prostředky na její operace. Zákonodárci se však neshodli na podobě investic do infrastruktury a hlasování o masivním balíku odložili.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 07:41|

Myanmarská opozice vyzvala ke generální stávce, v ulicích jsou statisíce lidí

Opoziční skupiny vyzvaly na myanmarském internetu ke generální stávce proti vojenskému převratu. Vojenská junta účastníkům protestů pohrozila, že riskují život, mnozí lidé se i přesto ke stávce přidali a v zemi zůstala zavřená řada obchodů či továren. Podle BBC vyšly do ulic statisíce lidí, a pondělní demonstrace je tak jedna z dosud největších od počátku protestů proti puči.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 12:21|

Americká ministryně financí svolala kvůli kauze GameStop schůzku s regulátory

Šéfka americké státní pokladny Janet Yellenová svolala schůzku s představiteli regulačních úřadů a centrální banky (Fed). Chce na ní detailněji probrat prudké výkyvy cen akcií a dalších aktiv, které v posledních týdnech vyvolala kauza GameStop. Podle tiskových agentur zřejmě také padnou návrhy na přísnější regulaci hedgeových fondů, drobných investorů i makléřských firem.
4. 2. 2021|

Hlasování v Senátu naznačilo, že žaloba na Trumpa neuspěje

Americký Senát smetl ze stolu republikánskou námitku proti projednávání ústavní žaloby na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Členové horní komory vedle toho schválili Janet Yellenovou do funkce ministryně financí a Antonyho Blinkena jako šéfa diplomacie.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 23:38|

Hodnota bitcoinu klesla pod třicet tisíc dolarů

Hodnota digitální měny bitcoin se v pátek propadla pod třicet tisíc dolarů (644 tisíc korun) a míří k největšímu týdennímu poklesu od září. Prodloužila tak pokles z rekordního maxima, na které vystoupila před dvěma týdny, kvůli obavám z možné regulace a předchozímu prudkému růstu, napsala agentura Reuters.
22. 1. 2021|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

Biden nominuje různorodý kabinet. Zahrnul architekty mezinárodních smluv či elitní ekonomku

Zvolený prezident USA Joe Biden představil první jména své chystané administrativy. Soustředil se na klíčové posty především v zahraniční politice, ale důraz dal i na domácí ekonomické a sociální problémy. Jak Biden předeslal, jeho kabinet má být různorodý a reprezentovat americkou společnost, zároveň má být sborem expertů. Web ČT24 přináší medailonky lidí, kteří mají v následujících letech řídit Spojené státy americké.
27. 11. 2020|