TÉMA

Klid zbraní

Měli hlad, o smrti blízkých se dozvěděli z rádia. I takové jsou příběhy Izraelců unesených Hamásem

Příbuzní některých ze čtyř desítek rukojmí, která se od pátku díky dohodě o příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás dostala po sedmi týdnech v zajetí domů z Pásma Gazy, popsali podmínky, za jakých byli jejich blízcí drženi. Deník Ha'arec s odvoláním na několik příbuzných napsal, že některá rukojmí v posledních dvou týdnech už neměla skoro žádné jídlo, část Hamás věznil v tunelech pod Gazou po dlouhou dobu bez denního světla. Strach měli unesení podle deníku i z bombardování. Někteří také vypověděli, že měli zprávy o aktuálním dění díky rozhlasu či televizi.
27. 11. 2023|

Na hranicích mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem se střílelo, navzdory dohodě o klidu zbraní

Zástupci Kyrgyzstánu a Tádžikistánu se v pátek dohodli na klidu zbraní, napsala agentura TASS. Pohraniční stráž Kyrgyzstánu ale nedlouho poté uvedla, že Tádžikové opět ostřelují kyrgyzské vesnice. Přestřelky a konfrontace se na hranicích obou zemí opět rozhořely tento týden ve středu a obě strany se z ostřelování a palby obvinily znovu v pátek ráno. Kyrgyzstán v pátek pozdě večer oznámil 24 obětí bojů, informovala agentura AFP.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:18|

Příměří do skončení pěstební sezony. Etiopská vláda vyhlásila v Tigraji klid zbraní

Etiopská vláda v pondělí jednostranně vyhlásila v oblasti Tigraj klid zbraní. Oznámení přichází téměř osm měsíců od začátku krvavého konfliktu a za situace, kdy statisíce obyvatel Tigraje čelí nejhoršímu hladomoru za posledních deset let.
28. 6. 2021|

Boje mezi Izraelem a Hamásem utichly. V ulicích Gazy se oslavovalo příměří

Mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás začal v pátek podle dřívějších neoficiálních vyjádření platit od 02:00 místního času (01:00 SELČ) klid zbraní. Ten by měl po jedenácti dnech ukončit nejhorší boje od poslední války v roce 2014. V ulicích Gazy byly po uplynutí ohlášeného okamžiku vidět oslavy, uvedly světové zpravodajské agentury. Americký ministr zahraničí Antony Blinken zároveň ohlásil brzkou cestu na Blízký východ.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 17:06|

Uplynulo jen pár hodin a v Karabachu se opět válčí. Z porušení příměří se obviňují obě strany

Arménie a Ázerbájdžán se vzájemně viní z „hrubého porušování“ nového příměří v bojích o Náhorní Karabach, které mělo začít platit od pondělního rána. Tento humanitární klid zbraní domluvili v pátek a v sobotu zástupci Arménie, Ázerbájdžánu a Spojených států ve Washingtonu. Ázerbájdžánský prezident v projevu k národu opět podmínil ukončení konfliktu stažením arménských sil ze sporné enklávy. Arménský premiér uvedl, že Baku podle něj o mírové řešení nestojí.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 22:07|