TÉMA

Michal Zácha

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Reportéři ČT: Korupční kauza v nejvyšších patrech olomoucké ODS. V zakázkách se šidilo na materiálu i technologiích

Milionové úplatky, luxusní dovolené a auta za odměnu. Tak se uplácelo v kauze dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Hlavní aktéry policie už na konci roku obvinila. Jsou mezi nimi i dva předsedové místní ODS — bývalý náměstek hejtmana Michal Zácha a vlivný zákulisní hráč Robert Knobloch. Po odhalení skupiny ale přichází další problém. Policie totiž také popsala, jak se při zakázkách šidilo na materiálech a technologiích. To může mít přímý vliv na funkčnost a kvalitu staveb. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
22. 1. 2024|

Michal Zácha obviněný z ovlivňování zakázek rezignoval i na post přerovského zastupitele

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha, obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji, rezignoval i na post přerovského zastupitele, řekl ve čtvrtek primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Zácha už v polovině listopadu v souvislosti s kauzou oznámil rezignaci na funkce radního v Přerově a náměstka hejtmana pro dopravu s platností k poslednímu dni měsíce listopadu.
30. 11. 2023|

Olomouckým krajským předsedou ODS se stal Major, nahradil obviněného Záchu

Novým předsedou olomouckého regionálního sdružení ODS se stal dosavadní místopředseda sdružení a poslanec Martin Major. Ve funkci nahradil bývalého krajského náměstka a přerovského radního Michala Záchu, který je obviněn v kauze silničních zakázek. Majora zvolil regionální sněm, byl jediným kandidátem na tuto funkci. Jeho místopředsedou se stal Petr Sokol.
27. 11. 2023|

Regionální rada ODS navrhla zrušit oblastní sdružení strany v Přerově

Regionální rada ODS v Olomouckém kraji navrhla republikovému sněmu strany zrušení oblastního sdružení ODS v Přerově. V sobotu to sdělil místopředseda regionálního sdružení ODS a poslanec Martin Major. Předseda přerovské buňky Igor Kraicz v pátek rezignoval na člena regionální rady ODS i na funkce v orgánech krajského zastupitelstva. Kraicz podle Deníku N dlužil dva miliony korun podnikateli a bývalému spolustraníkovi Robertu Knoblochovi (dříve ODS) stíhanému v kauze ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji.
25. 11. 2023|

Dopravu v Olomouckém kraji přebírá po Záchovi hejtman Suchánek

Dopravu v Olomouckém kraji, která spadala pod bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchu (dříve ODS) obviněného v kauze nezákonného ovlivňování dopravních staveb, bude mít na starost hejtman Josef Suchánek (STAN). Dohodli se na tom zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. O tom, kdo z ODS nahradí Záchu v krajské radě, by mělo být rozhodnuto do poloviny příštího týdne.
24. 11. 2023|

Soud propustil obviněného podnikatele Knoblocha z vazby na milionovou kauci

Městský soud v Brně propustil na kauci z vazby podnikatele a bývalého člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha obviněného v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Obviněný i státní zástupce se vzdali práva stížnosti proti rozhodnutí o propuštění. Kauce byla stanovena na milion korun, Knobloch ji v pondělí složil.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 09:25|

Soud přijal kauci milion korun za podnikatele Knoblocha, který je ve vazbě kvůli ovlivňování veřejných zakázek

Městský soud v Brně přijal kauci milion korun za podnikatele Roberta Knoblocha, kterého minulý týden poslal do vazby. Skončil tam jako jediný ze třinácti obviněných v kauze ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Dalšího obviněného Davida Štěpánka krajští radní odvolali z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 15:57|

Obviněný Zácha po postu krajského náměstka rezignoval i na funkci radního v Přerově

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji ve čtvrtek rezignoval na funkci uvolněného přerovského radního. Rezignaci na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze ve čtvrtek v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě, uvolněné místo personálně zatím neobsadili. Michal Zácha je v případu obviněn společně s dalšími dvanácti lidmi, kvůli obvinění ve středu rezignoval i na post náměstka hejtmana a také na členství v ODS.
16. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 08:49|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo

K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|

Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahovali policisté z NCOZ

Na olomouckém krajském úřadě, ale také na přerovské radnici zasahovali od rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředila na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Kraj policistům poskytoval součinnost, řekl Suchánek. Policisté v Přerově prohledávali kancelář radního Michala Záchy (ODS), který je zároveň hejtmanovým náměstkem pro dopravu. Podle Deníku N je zadrženo více než deset lidí, zdroj informace ale web neuvádí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 17:05|

ETCS má zabezpečit železnici, mezi Olomoucí a Šumperkem ale zatím komplikuje provoz

Provoz vlaků na modernizované a elektrifikované železniční trati z Olomouce do Šumperka komplikují časté výpadky evropského zabezpečovacího systému ETCS, kvůli kterým spoje nabírají zpoždění a některé musí být zrušeny. Za část problémů v plynulosti provozu mohou i poruchy vlaků. Na komplikace si stěžují cestující, krajský úřad situaci řeší.
7. 11. 2023|

Konec septiků v přerovských Penčicích. Začala stavba kanalizace za skoro sto milionů

Vodovody a kanalizace Přerov (VaK Přerov) zahájily stavbu splaškové kanalizace v odlehlé přerovské části Penčice. Zhruba tři stovky místních obyvatel tak už nebudou muset používat septiky. Na projekt za téměř 98 milionů korun získala přerovská radnice dotaci 48 milionů. Vybudování kanalizace má zabrat 29 měsíců. Informoval o tom přerovský radní Michal Zácha (ODS).
21. 8. 2023|

Při besedě ve školce policista náhodně vystřelil. Všichni jsou v pořádku

V jedné z přerovských mateřských škol ve čtvrtek při besedě s dětmi policista při manipulaci se zbraní náhodně vystřelil. Při incidentu se nikdo nezranil, okolnosti vyšetřuje odbor vnitřní kontroly. Podle zástupců přerovské radnice se událost odehrála v mateřské škole v Dvořákově ulici. Besedy s policisty se podle informací ČTK zúčastnilo dvanáct předškoláků, součástí byla i ukázka rozložení a složení zbraně. Zbraň policistovi vystřelila po přednášce.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 18:39|

Opravená silnice zlepší dopravu mezi Jesenickem a Bruntálskem. Práce stály 80 milionů

Stavbaři dokončili opravu osmikilometrového úseku frekventované silnice z Bělé pod Pradědem směrem na Videlské sedlo, která je důležitou spojnicí Jesenicka a Bruntálska. Obce i podnikatelé si od toho slibují zlepšení dopravní dostupnosti a zvýšený příliv turistů zejména z Moravskoslezského kraje. Roční opravu horské silnice zkomplikovala letní povodeň, kdy museli poškozenou stavbu dělníci opravit.
10. 9. 2021|

Dopravu v Přerově zkomplikuje oprava mostu v ulici Osmek, objízdná trasa povede přes areál výstaviště

Řidiče projíždějící Přerovem, kde je dlouhodobě složitá dopravní situace, čekají na čtyři měsíce další komplikace. Od 6. července se až do 5. listopadu uzavře most přes mlýnský náhon Strhanec v ulici Osmek. Stavba, která potrvá 121 dnů, znemožní řidičům průjezd na Velkou Dlážku i do ulice Za Mlýnem. Zástupci města se dohodli s majiteli přerovského výstaviště, že objízdná trasa pro vozidla do tří a půl tuny povede přes jejich areál, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.
29. 6. 2021|

Koupaliště v Přerově vyčistily bakterie. Z Laguny zlikvidovaly tuny bahna

Přerovu se podařilo zbavit koupaliště Laguna letitých nánosů bahna pomocí speciální bakteriální směsi. Díky aplikaci ze dna zmizelo tisíc osm set krychlových metrů bahna. Nánosy bahna v Laguně už řadu let odrazují obyvatele od koupání v této kdysi oblíbené nádrži v rekreační zóně města. Vyčištění dna o rozloze dva a tři čtvrtě hektaru stálo zhruba dvě stě tisíc korun. Vyšlo tak mnohem levněji než dříve používané čištění bagrem.
26. 10. 2020|

Koalice v Olomouckém kraji získává obrysy. ODS se přiklonila k Pirátům, STAN a Spojencům

Občanští demokraté chtějí o sestavení koalice v Olomouckém kraji jednat s Piráty, STAN a Spojenci – Koalicí pro Olomoucký kraj, tedy bez vítězného hnutí ANO. V pátek o tom rozhodla regionální rada ODS. Podle předsedy regionálního sdružení ODS Michala Záchy nebyl termín jednání zatím stanoven. Případná koalice ODS, Pirátů a STAN se Spojenci – Koalicí pro Olomoucký kraj by v 55členném zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů.
9. 10. 2020|

Koaliční vyjednávání v Olomouckém kraji se protáhnou. ODS čeká na schůzi regionální rady

Koaliční dohodu zřejmě strany zvolené do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje do konce týdne neuzavřou. Občanští demokraté, o jejichž spolupráci mají zájem Piráti a STAN společně se Spojenci-Koalicí pro Olomoucký kraj, budou po dalším vyjednávacím kole své pozice probírat znovu na regionální radě v pátek. Ve středu se sešli opět s Piráty a STAN, ve čtvrtek bude ODS jednat se Spojenci. V případě dohody by tyto tři strany měly získat v 55členném zastupitelstvu 32 křesel.
8. 10. 2020|