TÉMA

Fakultní nemocnice Plzeň

Plzeň chystá úplný zákaz hazardu

Radnice v Plzni chce vyhlásit nulovou toleranci hazardu na území města. Cílem je snížení kriminality. Herny a kasina by měly zavřít do dvou let. Příjmy z hazardu do městského rozpočtu letos převýší 410 milionů korun, gamblerství má ale i své náklady. Také se v posledních letech stále víc přesouvá do on-line prostoru.
24. 11. 2023|

Spory lékařů se státem kvůli přesčasům pokračují. Ani po jednání s ministry nechtějí výpovědi stáhnout

Ani po pátečním jednání se zástupci vlády nebudou lékaři stahovat výpovědi z přesčasů. Přes šest tisíc z nich je chce přestat sloužit od prosince, pokud kabinet nezlepší jejich pracovní podmínky. Ministři práce a zdravotnictví odpoledne oznámili, že vyhoví požadavku lékařů na snížení zákonného limitu přesčasových hodin, které mohou vykonávat, a umožní jim legálně odpracovat čtyřiadvacetihodinové směny. Na způsobu odměňování se ale strany neshodly. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil 6,8 miliardy navíc na platy lékařů, ti však chtějí přidat v základu.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 22:56|

Soud snížil trest muži, který obvinil plzeňskou nemocnici ze zabíjení pacientů s covidem

Odvolací Krajský soud v Plzni v úterý zkrátil podmíněný trest Pavlu Hlávkovi, který je obžalován za slova o zabíjení pacientů s covidem ve Fakultní nemocnici Plzeň. Pětašedesátiletému muži letos Okresní soud v Plzni vyměřil trest 2,5 roku se stejně dlouhou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy a za pomluvu. Uložil mu také povinnost omluvit se nemocnici a přednostovi první interní kliniky Martinu Matějovičovi. Odvolací soud mu trest zkrátil na dva roky, zkušební lhůtu a povinnost omluvy ponechal.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 16:23|

Přibývá pacientů, kterým může život zachránit transplantace kostní dřeně. Dárců je však málo

Transplantace kostní dřeně zachraňuje životy. V plzeňské nemocnici ji v těchto dnech podstoupila Jana Kaslová. Ze své nemoci měla velký strach, nyní věří tomu, že vše dopadne dobře. Šance na vyléčení je poměrně velká, důležité ale je, aby se u pacientky po dobu dvou let neobjevily žádné komplikace. Podle onkologů je v Česku stále málo dárců dřeně pro transplantaci a snaží se nalákat nové. Pacientů, kterým může život zachránit, přitom neustále přibývá.
26. 7. 2023|

V Plzni za poslední týden řešili dva případy napadení nožem

V Česku v prvním pololetí stoupl počet násilných trestných činů. Výrazně takových činů přibylo třeba v Plzeňském kraji. Například přímo v krajském městě řešili policisté za poslední týden hned dvě napadení nožem.
21. 7. 2023|

Stát hledá kvůli případné gigafactory místo pro leteckou záchranku z Líní, jednou z variant je letiště v Klatovech

Stát řeší, kam přesunout západočeskou leteckou záchrannou službu z Líní, kde má vyrůst podnikatelský park. Zástupci státu proto navštívili i letiště v Klatovech. Resort zdravotnictví, pod který letecká záchranná služba spadá, chce vybrat jedno z míst pro nový zdravotnický hangár do několika týdnů.
4. 7. 2023|

Porodnice ve Stodě bude během prázdnin zavřená, chybí jí lékaři

Kvůli nedostatku personálu musí na prázdniny uzavřít svou porodnici nemocnice ve Stodě. Rodičky tak budou muset dojíždět o desítky kilometrů dál do Klatov, Domažlic nebo Plzně. Vedení sousedních nemocnic s větším náporem počítá. Situaci podle nich pomůže i celkově nižší porodnost v Česku.
27. 6. 2023|

Ministerstvo rodičům garantuje možnost být s dětmi v nemocnici, ne všude to ale dokáží splnit

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který vychází z podnětu veřejného ochránce práv, sice rodičům a dalším zákonným zástupcům garantuje možnost být s hospitalizovaným dítětem během jeho léčby nepřetržitě v nemocnici, mnohé fakultní nemocnice tomu ale nejsou schopné dostát vůbec, nebo jen zčásti. Nemají totiž dostatečné prostorové a pobytové kapacity – hlavně v případě, kdy sídlí v původních, starších budovách.
21. 6. 2023|

Psi, kteří napadli dívku na Plzeňsku, projdou převýchovou. Policie případ stále vyšetřuje

Dva rotvajlery, kteří v květnu potrhali desetiletou dívku nedaleko Holýšova na Plzeňsku, má v péči spolek z Rokycanska, který se věnuje převýchově tohoto plemene. Školačka má za sebou deset zákroků a první plastickou operaci. Její zdravotní stav se podle lékařů pomalu zlepšuje.
14. 6. 2023|

Pět obětí mají dvě noční dopravní nehody v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji zemřelo v noci na neděli při dvou dopravních nehodách pět lidí. Večerní kolizi u Dolního Žandova na Chebsku nepřežili dva lidé, druhá havárie nad ránem u Žalmanova si vyžádala tři oběti.
28. 5. 2023|

V Praze vzniklo nové terapeutické centrum, které poskytne psychiatrickou pomoc dětem i dospělým

Dětí a dospívajících, kteří mají psychické problémy, přibylo podle lékařů za posledních deset let o dvacet procent. Na potřebnou pomoc u psychiatra pacienti ale čekají i několik týdnů. U lůžkové péče je situace ještě horší. Proto teď v Praze otevřel spolek Neposeda nové terapeutické centrum Reset. Péči tam najdou děti i jejich rodiče.
4. 5. 2023|

Muž dostal u plzeňského soudu podmínku za slova o zabíjení pacientů s covidem-19

Okresní soud v Plzni v pondělí vyměřil čtyřiašedesátiletému Pavlu Hlávkovi, který čelil obžalobě ze šíření poplašné zprávy, podmíněný trest. Před soudem stanul za svá předloňská slova o tom, že fakultní nemocnice v Plzni nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Hlávku okresní soud loni v létě obžaloby zprostil, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil zpět k okresnímu soudu. Kromě šíření poplašné zprávy soud odsoudil Hlávku i za pomluvu kvůli vyjádřením o přednostovi interní kliniky.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 13:27|

Ježíšek může přijít i k hospitalizovaným. Nemocnice spouštějí vánoční dobročinnost

Nemocnice v Česku vybírají dárky pro pacienty, kteří přes Vánoce zůstanou v jejich péči. Zájem je především o křížovky, ponožky, omalovánky nebo kosmetiku. Pomoci mohou lidé například ve Fakultní nemocnici Olomouc a Hradec Králové nebo v Nemocnici Boskovice. Většina sbírek končí v týdnu před Vánocemi, některé až 20. prosince.
11. 12. 2022|

Spory rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi má utnout návod chystaný ministerstvem

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje návod, který by měl předcházet sporům rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi. Takzvaný metodický pokyn sjednotí postupy zdravotnických zařízení a jasně vymezí, jak mají přistupovat k přítomnosti rodičů pacientů na jednotce intenzivní péče nebo během jejich uspávání při plánovaných zákrocích. Dokument, jehož návrh má ČT k dispozici, plánuje resort zveřejnit v únoru.
1. 12. 2022|

V českých lékárnách chybějí některé druhy léků, pacientům to komplikuje léčbu

V lékárnách napříč celým Českem chybějí některé druhy léků. Výpadky jsou často opakované. Některé medikamenty lze nahradit, na jiné ale pacienti musejí čekat, což prodlužuje a komplikuje léčbu. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu, díky které by výpadky léků měly být pouze výjimečné.
8. 8. 2022|

D5 na Tachovsku, kde po nehodě zemřeli tři lidé, je plně průjezdná

Dálnici D5, kde po střetu kamionu a osobního vozu u Benešovic na Tachovsku zemřeli tři lidé včetně dvou dětí, se podařilo v noci na čtvrtek plně zprůjezdnit. Smrtelná nehoda se stala ve středu odpoledne, zranili se při ní další dva lidé.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 23:59|

Soud nepravomocně osvobodil muže obžalovaného za komentáře o zabíjení pacientů s covidem

Okresní soud v Plzni zprostil obžaloby z šíření poplašné zprávy čtyřiatřicetiletého Jana Jungmanna. Žaloba ho vinila za jeho loňské facebookové komentáře týkající se pandemie koronaviru. Muž z Rakovnicka mimo jiné ve svých příspěvcích tvrdil, že v plzeňské fakultní nemocnici zdravotníci schválně zabíjejí pacienty s covidem. Za žalovaný skutek spáchaný v době nouzového stavu mu hrozilo až osmileté vězení.
8. 7. 2022|

První děti roku 2022 jsou v Česku čtyři, všechny se narodily minutu po půlnoci

Čtyři děti se na Nový rok narodily minutu po půlnoci. Jedno z novoročních prvenství si stejně jako loni připsala plzeňská nemocnice. Radovat se mohli také v Jihlavě, Písku a Karlových Varech.
1. 1. 2022|

Na Domažlicku havarovala čtyři auta. Sedm lidí záchranáři převezli do nemocnice

Sedm lidí utrpělo zranění při ranní nehodě čtyř automobilů na silnici mezi Horšovským Týnem a Domažlicemi. Silnice druhé třídy byla kvůli havárii uzavřená, a policie musela odklánět dopravu. V tuto chvíli je už komunikace průjezdná. Na místě nehody bylo několik policejních hlídek, asi sedm jednotek hasičů i Zdravotnická záchranná služba (ZZS), informovali jejich mluvčí.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 10:09|

Nymburské nemocnici došly zásoby podpažních berlí, důvodem je nedostatek hliníku

Nemocnice v Nymburku hlásí velký nedostatek některých zdravotnických pomůcek, zejména podpažních berlí. Důvodem je vysoká cena hliníku a jeho nedostatek či výpadek některých dodávek. Nemocnice tak oslovila i veřejnost a své pacienty, aby jim berle, které už nepotřebují, přinesli. Několik lidí se už ozvalo, do zdravotnického zařízení přinesli celkem 24 párů berlí. Pomůcku lékaři dávají zejména pacientům po operacích zad či dolních končetin.
3. 11. 2021|

Velkým nemocnicím chybí krev, může za to dohánění operací i nedostatek dárců

Víc než polovina fakultních nemocnic má problémy se zajištěním potřebného množství krve. Podle mluvčích nemocnic za to může hlavně dohánění operací odložených kvůli pandemii koronaviru, nedostatek dárců a konkurence komerčních odběrových center. Nemocnice zatím nemusí kvůli nedostatku krve omezovat péči, například Fakultní nemocnice Olomouc už ale s dodávkami krve nemůže pomáhat menším zařízením v okolí.
20. 10. 2021|

S odhalením rakoviny plic v raném stádiu má od nového roku pomoci hrazené vyšetření

Půl milionu lidí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny plic se od nového roku bude moci zapojit do preventivního programu hrazeného pojišťovnami. Lékaři od něj čekají více pacientů zachycených včas. V raném stádiu totiž dokáží zachránit až devět z deseti z nich. Později se poměr otáčí.
24. 9. 2021|

Při výbuchu v Brdech se těžce zranili dva vojáci

Dva lidé se těžce zranili při výbuchu na bývalé vojenské střelnici Kolvín na Rokycansku. České televizi to potvrdila mluvčí Záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová. Jednoho muže přepravil do nemocnice vrtulník, oba zranění jsou ale ve stabilizovaném stavu. Jde o vojáky, kteří čistili dopadovou plochu.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 13:01|

Plzeňská fakultní nemocnice otevře moderní stravovací zařízení

Zaměstnancům i pacientům borského areálu Fakultní nemocnice Plzeň začne v polovině června sloužit nový stravovací provoz. Přestavba staré jídelny byla zahájena v roce 2019, druhá fáze začala loni v březnu. Stavební úpravy stály 85 milionů korun, na dalších 42 milionů korun přišlo vybavení provozu.
8. 6. 2021|