TÉMA

Naleziště

Baltské moře díky unikátním podmínkám uchovává až staleté vraky. Ohrožují je ale rabující potápěči i dřevokazné šášně

Vody Baltského moře ukrývají asi sto tisíc vraků. Chlad, tma a nízká salinita konzervují potopené koráby, které na mořském dně leží celá staletí. Podmořští archeologové pomalu odhalují jejich tajemství, každý rok hlásí desítky nových objevů. Historické nálezy ale ohrožuje dřevokazný mlž i neukáznění potápěči, kteří místa lodních neštěstí rabují. V jednom z nejvíce znečištěných moří jsou navíc hrozbou moderní vraky z minulého století a jejich zásobníky plné nafty.
14. 3. 2024|

Čínský vrt míří do hlubin země, pátrat bude po surovinách

Čína zahájila práci na jednom z nejhlubších vrtů na světě, který by měl dosáhnout až 11 100 metrů hluboko. Cílem projektu je oficiálně studium vnitřní struktury a vývoje Země, ale průmyslovou velmoc zajímají především zdroje, které se tam mohou nacházet.
7. 6. 2023|

Libanon a Izrael podepsaly přelomovou dohodu o námořní hranici

Libanonský prezident Michel Aún podepsal dopis schvalující přelomovou dohodu o námořní hranici s Izraelem, kterou pomohly dojednat Spojené státy. Úmluvu následně v Jeruzalémě stvrdil podpisem i izraelský premiér Jair Lapid. Smlouva řeší spor týkající se 860 kilometrů čtverečních vod Středozemního moře, v nichž se nachází ložiska plynu.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 13:24|

Nová naleziště zemního plynu vyvolávají spory o vedení mořských hranic ve Středomoří

Nová obří naleziště zemního plynu využívají v současnosti státy východního Středomoří. Země jako Izrael a Egypt ho nyní exportují a podle dohody uzavřené minulý týden jím budou zásobovat i Evropu. Nálezy ale vyostřily i nedořešené spory okolo vedení mořských hranic.
20. 6. 2022|

Těžba vytlačuje archeology od Bíliny. Mezi stovkami koster našli i porod v rakvi

Tříletý archeologický výzkum zaniklé středověké vsi u Mariánských Radčic na Mostecku končí. Archeologové tam objevili kostelní hřbitov i dětské hračky z pálené hlíny. Na výzkum mají poslední týden, pak se na místo přesunou těžební stroje. Zaniknou tak například pozůstatky kostela nebo základy šesti budov.
27. 5. 2021|

Zoraná pole lákají nepoctivé hledače pokladů. Na vzácných předmětech se snaží vydělat

Přeoraná a neosetá pole v předjarní sezoně lákají hledače s detektory kovů, včetně těch, kteří si nálezy nechávají pro sebe nebo je výhodně prodávají. Archeologové proto některé cenné lokality v zimě namátkově kontrolují, aby jejich vykrádání zabránili. Spolupráce s amatéry je přitom pro odborníky zásadní.
14. 1. 2021|

Archeologové našli v Brně pravěké pohřebiště s mečem a šperky

Archeologové našli při záchranném výzkumu v Brně-Horních Heršpicích pravěké pohřebiště s devíti kostrovými hroby. Spolu s lidskými ostatky objevili také bronzovou sponu, šperky a meč. Právě nálezy těchto předmětů pomohly odborníkům datovat pohřebiště do 4. století před naším letopočtem.
5. 10. 2020|