TÉMA

Jana Vildumetzová

Poslanci po více než 63 hodinách debat podpořili novelu o korespondenční volbě

Sněmovna ve čtvrtek v úvodním kole projednávání podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Vládnímu táboru se to zdařilo až šestý jednací den kvůli tomu, že schvalování novely blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Jejich návrh na zamítnutí novely nebo vrácení předkladatelům k přepracování dolní komora vládní většinou odmítla.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:25|

Vláda přestála hlasování o nedůvěře. Skončil maraton více než třiceti jednacích hodin

Kabinet Petra Fialy (ODS) přečkal hlasování o nedůvěře. Po více než 31 hodinách poslanci vládní koalice odmítli návrh, který iniciovalo opoziční hnutí ANO. Zdůvodnilo ho tím, že spojuje ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s kauzou Dozimetr. Hlasování ve sněmovně skončilo ve čtvrtek nad ránem, pár minut před jednou hodinou. Po vyhlášení výsledků a jejich zpřesňování pak byla tato schůze ukončena.
18. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 05:37|

Sněmovna se opět nedostala ke schvalování úsporného balíčku

Poslanci se ve středu vrátili ke třetímu čtení sporného konsolidačního balíčku, který má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků, a ani tentokrát se nedostalo na jeho schvalování. Předloha obdobně jako minulý pátek čelila kritice opozičních poslanců, kteří také hájili své úpravy. Závěrečná sněmovní debata k balíčku bude pokračovat ve středu 11. října. Je možné, že se poslanci k hlasování o podobě předlohy opět nedostanou. Do debaty bylo ještě pár minut před koncem jednacího dne přihlášeno přes pět desítek opozičních poslanců.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 14:20|

Náměstek pražského primátora Pospíšil ustál hlasování o odvolání

Opozici se nepodařilo odvolat z funkce náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09). Měl odstoupit na návrh opozičního ANO kvůli své údajné roli v korupční kauze Dozimetr. Pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů. Pospíšil na mimořádném jednání svou vinu a účast v kauze znovu odmítl.
14. 9. 2023|

Návrh na zvýšení daně z nafty je ve sněmovně před schvalováním

Vládní návrh na zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 korun na litr je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ji ale chce kvůli nižším cenám a vyšším příjmům rozpočtu zvednout už nyní. Poslanci také ve středu schválili novelu, díky níž by exekutoři dostávali od státu paušální náhrady nákladů, které vynaloží na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 15:04|

Otřásla magistrátem i celostátní politikou. Uplynul rok od akce Dozimetr

Uplynul rok od korupční kauzy Dozimetr, která otřásla pražským magistrátem a výrazně ovlivnila politické dění v hlavním městě. Dne 15. června 2022 policie zasahovala na pražském magistrátu i dalších místech včetně kanceláře tehdejšího náměstka pražského primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku. Následně byla obviněna více než desítka lidí.
15. 6. 2023|

Méně peněz na údržbu silnic či dálnic. Ministři odhalují, kde chtějí ořezat dotace

Někteří ministři začínají upřesňovat úspory v národních dotacích. V příštím roce to má být šestačtyřicet miliard. Třeba ministr dopravy Martin Kupka (ODS) plánuje škrtnout dvě z celkových šesti miliard, kterými teď stát krajům přispívá na opravy silnic druhé a třetí třídy. Zhruba čtyři miliardy pak chce uspořit na provozních výdajích Státního fondu dopravní infrastruktury. Z těchto peněz se platí třeba údržba dálnic, silnic první třídy nebo železničních tratí.
17. 5. 2023|

Pošta kvůli rušení poboček propustí zhruba 1600 zaměstnanců

Česká pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba šestnácti stům zaměstnanců. Další z předpokládaných 2269 rušených míst jsou neobsazená. Na pracovněprávní stránku podávání výpovědí a dodržování stanovených kritérií propouštění budou dohlížet odboráři České pošty. Po středečním jednání vedení pošty se zástupci odborů to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:02|

Sněmovna po asi 37 hodinách schválila program schůze, jejímž jediným bodem je novela k valorizaci penzí

O změnách v červnové valorizaci důchodů budou poslanci jednat zrychleně ve stavu legislativní nouze. Jeho vyhlášení potvrdili v hlasování ve středu odpoledne. Pevnému ukotvení hlasování předcházel ostrý spor, když předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odmítla přijmout část protinávrhů. Po potvrzení stavu legislativní nouze jednali poslanci o programu. U mimořádné schůze sice nelze navrhovat jeho změny, ale mohou se k nim vyjádřit poslanci s přednostním právem. Toto právo má i předseda SPD Tomio Okamura, který po úterním sedmihodinovém obstrukčním projevu přednesl další, dvouhodinový. Sněmovna program schůze nakonec po asi 37 hodinách schválila. Jednání dolní komory skončilo v jednu hodinu ráno.
1. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 05:59|

Vláda schválila prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem

Kontroly na českých hranicích se Slovenskem budou pokračovat dalších čtrnáct dní, rozhodla ve středu vláda na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Bez prodloužení by skončily 12. prosince. Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou v závěru září. Slovenské ministerstvo vnitra uvítalo, že ČR prodloužila kontroly jen o čtrnáct, nikoliv o třicet dnů.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:57|

Karlovarský kraj uzavře bazén na pedagogické škole jako ztrátový. Trenéři protestují

Školy a sportovní kluby v Karlových Varech si stěžují kvůli uzavření plaveckého bazénu na Střední pedagogické škole s Domovem mládeže. Kraj chce ukončit jeho provoz od nového roku. Hejtmanství tvrdí, že už deset let je ztrátový a navíc ve špatném stavu. Ročně za něj doplácí dva miliony korun, které by jinak využil třeba na opravy internátních pokojů. Učitelé a trenéři ale protestují, že bez bazénu nesplní plavecké výcviky a zároveň nebudou mít kde trénovat.
2. 12. 2022|

Za vyšším schodkem stojí pomoc s energiemi, řekl ve sněmovně Stanjura

Za dodatečným navýšením rozpočtového schodku pro letošní rok je rozhodnutí vlády vložit do státního rozpočtu víc peněz na úsporný tarif i na pomoc firmám s vysokými cenami energií. Před poslanci to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když vysvětloval, proč bude deficit zřejmě o 45 miliard vyšší, než vláda původně navrhla. Dolní komora rovněž v pátek schválila koaliční novelu služebního zákona, která mimo jiné ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech i omezení v počtu náměstků členů vlády. Část změn ve státní službě opět kritizovali opoziční poslanci, zamítnutí předlohy ale neprosadili.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 18:27|

Křeslo šestého místopředsedy sněmovny obsadil Havlíček

Šestým a posledním místopředsedou sněmovny se stal bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO). V páteční tajné volbě porazil šéfa SPD Tomia Okamuru. Výsledky oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 15:30|

První místopředsedkyní sněmovny se stala Věra Kovářová (STAN)

První místopředsedkyní sněmovny se stala Věra Kovářová z hnutí STAN. Rozhodla o tom předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), když stanovila pořadí nyní pětice místopředsedů. Kovářová tak bude Pekarovou Adamovou přednostně zastupovat při její absenci, pokud bude sama přítomná. Jde například o svolávání schůzí sněmovny a o řízení organizačního výboru.
13. 11. 2021|

ANO zahájilo kampaň. Slibuje vyšší důchody a platy i konsolidaci financí

Vládní hnutí ANO zahájilo kampaň před sněmovními volbami, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října. Post premiéra bude obhajovat Andrej Babiš, mezi lídry krajských kandidátek jsou i další čtyři členové vlády a také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:32|

Část zdravotnických zařízení přes léto omezuje provoz, některá oddělení zavírají

Letní měsíce nemocnice pravidelně využívají k nutným opravám a dohánění restů z průběhu roku. Letos mají ale situaci komplikovanější. Zdravotníci si po nasazení během pandemie potřebují odpočinout a vybrat odkládané dovolené. Některá zdravotnická zařízení proto přes léto omezují provoz nebo svá oddělení úplně zavírají.
20. 7. 2021|

O povolebním rozdělování mandátů rozhodne sněmovna až po Velikonocích

Návrh sněmovního ústavně-právního výboru, aby o obsazení části poslaneckých křesel po volbách rozhodovala stranická vedení, možná dolní komora nepřijme. Plně automatické přidělování mandátů ve čtvrtek ve sněmovně navrhli nejen představitelé Pirátů, ale také vládního hnutí ANO. Jejich kolegové ve výboru přitom podpořili zásah stran do rozdělování mandátů. Sněmovna se zabývala také plánem na obnovení prezenční výuky. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl, že návrat dětí posledních ročníků do škol by měl být dobrovolný.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 17:08|

Poslanci poslali lidovecký návrh volebního zákona do druhého čtení, zachovává 14 krajů

Prvním čtením v Poslanecké sněmovně prošel lidovecký návrh novely volebního zákona. Zpravodaji Marku Výbornému (KDU-ČSL) prošel i požadavek na zkrácené projednání ve výborech na dvacet dnů. Návrh počítá se zachováním čtrnácti krajů – k čemu se nově přihlásila i SPD, která dříve preferovala vytvoření jediného celorepublikového volebního obvodu. Na jediném volebním obvodu nyní trvá už pouze ANO. Během interpelací premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že k žádnému rozvolňování opatření po skončení současného lockdownu nedojde.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 21:12|

Novým předsedou Asociace krajů je Martin Kuba z jižních Čech

Předsedou Asociace krajů ČR zvolili ve středu hejtmani jihočeského hejtmana Martina Kubu (ODS). Jeho prvním místopředsedou bude hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Představitel občanských demokratů bude v čele asociace po 12 letech, mezi roky 2001 a 2008 ji vedl nynější europoslanec Evžen Tošenovský.
2. 12. 2020|

Daňový balíček bude nutit kraje ke škrtům. Hejtmani ale věří, že ještě domluví kompenzace

Představitelé krajů mají obavy z dopadu schválených daňových změn na krajské rozpočty. S vládou proto chtějí hejtmani jednat o kompenzacích pro samosprávy. Sněmovna v noci na pátek schválila daňový balíček, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a zavedl u daně z příjmů fyzických osob sazby 15 procent a 23 procent z hrubé mzdy.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 19:17|

Koalice v Karlovarském kraji je v nedohlednu. ODS chce post hejtmana, ostatní strany nabídly jen náměstka

Téměř měsíc a půl po volbách nejenže nemá Karlovarský kraj dohodnutou novou koalici, není ani jasno v tom, kdo by ji měl sestavit. Vyjednávání bloku stran kolem STAN a Pirátů s ODS a lidovci prozatím skončilo. ODS, přestože ve volbách nedosáhla výrazného úspěchu, chce post hejtmana. Ostatní strany, které doufají v sestavení koalice, to odmítly a nabídly občanským demokratům a lidovcům nanejvýš pozici prvního náměstka.
16. 11. 2020|

Záchrana lázní a silniční tah na Prahu, to jsou témata voleb v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji vznikla před čtyřmi lety po volbách široká koalice hnutí ANO, ODS, Pirátů, HNHRM a SPO, která vydržela přes celé volební období. Změnil se jen post hejtmana. Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO) nahradil ve funkci Petr Kubis. Ten se stal také letošním lídrem kandidátky ANO.
4. 9. 2020|